Predstavujeme vám OZ Brúderka

Od: Jana Besedová
March 4, 2021
Predstavujeme vám OZ Brúderka

Vo Vajnoroch máme tri rodičovské združenia – pri ZŠ Kataríny Brúderovej, pri MŠ Koniarkova a jedno má aj ZŠ Jána Pavla II. V roku 2019 vzniklo občianske združenie pri ZŠ K. Brúderovej: OZ Brúderka.

Založili sme ho preto, aby sme mohli ešte viac pomáhať našej škole, ale aj vajnorským deťom získavať dotácie a podporovať školu v rozvoji. V podstate pokračuje v pôvodnom rodičovskom združení, ktoré kedysi dlhé roky viedli Lýdia Matulová a Ľudmila Zajková – za čo im patrí vďaka.

Rodičovské združenie pravidelne prispieva na kúpu interaktívnych tabúľ, na rôzne školské aktivity našich detí, výlety, súťaže, na drobné darčeky, hygienické potreby pre školu, hračky do školských klubov,
skrátka na všetko, čo je potrebné.
Covid-19 zasiahol aj nás, a preto museli byť naše priority presmerované. V prvej vlne sme zakúpili 6 tabletov s perami pre potreby učiteľov počas domáceho vzdelávania a následne ich budú používať naše detičky na prvom stupni. Aby ich mohli využívať všetky deti na hodine, plánujeme dokúpiť ďalšie kusy. OZ Brúderka pomohla s financovaním 30 ks licencií MS Office.

Keďže sa nemôžu konať žiadne hromadné spoločenské, kultúrne aktivity, výlety ani edukačné prednášky, tak väčšina rodičov na konci roka odhlasovala zakúpenie darčekových poukážok ako poďakovanie učiteľom, pretože prechod do online sveta je pre nich rovnako náročný.

Naša škola je aktuálne vybavená interaktívnymi tabuľami a reagujeme na potreby školy. V budúcnosti by sme sa chceli zamerať na rôzne kultúrno-spoločenské aktivity, prípadne (po dohode s pánom riaditeľom a MÚ) na dobudovaní rôznych hracích prvkov na dvore, stojiska na kolobežky, bicykle. Samozrejme, tomu predchádza synchronizácia s plánovanou dostavbou našej školy.

Plánujeme sa aktívne zapájať do rôznych výziev, dotácií. V budúcnosti by sme radi zapojili aj deti do rôznych, napr. ekologických, projektov na škole. Chceli by sme spolupracovať so školským detským parlamentom a zapájať deti do diania v našej škole, aby participovali na rozvoji svojho okolia, či už v škole alebo v obci. Okrem rodičovského združenia pri škole funguje veľmi aktívne aj rodičovské združenie pri našej materskej škôlke. Rodičia z MŠ Koniarova už založili tiež vlastné občianske združenie a v ďalšom roku už bude fungovať nové OZ Škôlkareň. Vďaka Vašim peniazom a 2 % majú deti v škôlke nové hracie prvky, divadielka, dezinfekčný stojan a iné.

Keďže sa nedali realizovať žiadne aktivity v interiéri, podarilo sa nám spolu s rodičmi a MÚ zorganizovať Mikuláša a pre deti aj vozenie na koči s maskotmi Shrekom a Sobikom.

Naša vďaka patrí aj riaditeľovi školy p. Královi a riaditeľke škôlky p. Vajdovej, pretože sa s nimi výborne spolupracuje a verím, že to vidia a cítia aj naše deti a rodičia.

Dovolím si Vás týmto poprosiť: ak môžete, venujte OZ Brúderka alebo RZ pri materskej škole svoje 2 % dani za rok 2020. Tlačivá nájdete na stránkach školy alebo škôlky, príp. na facebooku. Tým, ktorí prispievajú pravidelne, srdečne ďakujeme.

Text a snímka: Jana Besedová, predsedníčka OZ Brúderka