Čo nepatrí do košov

Od: Ivan Görcs
July 16, 2021

Každá využívaná nehnuteľnosť a domácnosť vo Vajnoroch má mať zabezpečený zber a odvoz odpadu, ktorý vytvára a za túto službu si platí. Sú to čierne koše na komunálny odpad a vrecia na triedený zber. Rodinné domy a záhradné chaty môžu využívať aj hnedé nádoby na rastlinný odpad. O tento odpad sa stará OLO a každý vie, čo kam patrí. Na verejných priestranstvách sú umiestnené parkové koše a koše na psie exkrementy. Práve nesprávne využívanie týchto košov spôsobuje znečisťovanie okolia, prácu naviac pri ich obsluhe a údržbe a v neposlednom rade aj zvyšovanie nákladov, ktoré idú z našich spoločných peňazí. Do košov na psie exkrementy patria iba exkrementy vo vreckách, do ktorých sa zbierajú. Spoločnosť, ktorá pre Vajnory tieto koše vyprázdňuje, nám pravidelne oznamuje, že v košoch sa nachádza aj komunálny a iný odpad. Takto vyzbieraný odpad sa musí likvidovať ako zmiešaný odpad. V tom prípade ide o najdrahšiu kategóriu odpadu. Z košov na psie exkrementy sa mesačne odstráni odpad v množstve 300 – 600 kg. Správnym využívaním týchto košov iba na exkrementy je možné znížiť množstvo odpadu, a tým ušetriť výdavky na jeho odstraňovanie a likvidáciu.

Rovnakým problémom sú parkové koše a ich využívanie. Sú určené na drobné smeti a majú slúžiť na udržiavanie čistoty na verejných priestranstvách. Nepatria do nich plechovky, plastové a sklenené fľaše, rôzny kovový odpad, staré šatstvo a už vôbec nie vrecia a rôzne vrecká s domácim komunálnym odpadom. V Parku pod lipami pravidelne niekto po zjedení pizze strčí obal do koša, a tým zablokuje takmer celú jeho kapacitu. Bežne sa v nich nachádzajú plastové a sklenené fľaše a nedojedené kusy langošov a pizze. Koše najbližšie k reštaurácii sú takmer vždy preplnené tak, že odpad z nich vypadáva, a pritom ich je v parku dostatočný počet. Jedlo, ktoré sa v nich nachádza, láka straky, ktoré odpad z košov vyberajú, a tým znečisťujú park.

Smeti a používanie košov na Vajnorských jazerách si zaslúžia samostatný príspevok. Každý je zodpovedný za odpad, ktorý vytvára. Keď si platí za odvoz odpadu doma, mal by svoj odpad likvidovať doma, a nie na verejných priestranstvách, kde za likvidáciu odpadu platíme zo spoločných prostriedkov, ktoré určite môžu mať aj iné, oveľa lepšie využitie.

Ivan Görcs