Rozpočet na rok 2021 a investičné priority Vajnor

Od: Michal Vlček
March 4, 2021
Rozpočet na rok 2021 a investičné priority Vajnor

Vzhľadom na výskyt pozitívneho prípadu COVID-19 na miestnom úrade bolo decembrové zastupiteľstvo preventívne zrušené. Z toho dôvodu nemohli poslanci prerokovať a rozhodnúť o najdôležitejšom bode roka – o rozpočte mestskej časti, ktorý nakoniec na januárovom zastupiteľstve schválili.

Príprava rozpočtu bola tento rok naozaj náročná, čo súvisí s výpadkom daní a s pandémiou COVID-19. No napriek tomu to neznamená, že tým utrpí ďalší rozvoj a skrášľovanie Vajnor. Nech sa páči, prinášame vám prehľad investičných priorít na rok 2021.

VAJNORSKÝ ĽUDOVÝ DOM

V roku 2021 nás čaká rekonštrukcia ďalšej, väčšej časti Vajnorského ľudového domu. Súčasťou rekonštrukcie bude aj vybudovanie sociálneho zázemia. Financovaná bude prevažne zo získanej dotácie ministerstva fi nancií a sčasti z vlastných zdrojov.

PARK POD LIPAMI

Revitalizácia neobíde ani pódium a fontánu v Parku Pod lipami. Plánujeme vytvoriť v parku nové oddychové zóny, upraviť priestor pre deti a vďaka novej závlahe bude v lete park zelenší.

VEĽKÉ DETSKÉ IHRISKO

Investovať sa bude aj do veľkého detského ihriska. Kľúčovou úlohou v tomto prípade je vysporiadanie pozemku, ktorý v súčasnosti nepatrí mestskej časti. Vajnory ho v súčasnosti majú v prenájme a investícia do cudzieho majetku je zo zákona komplikovaná. Od minulého roka mestská časť rokuje s vlastníkom a hľadáme spôsob ako pozemok bezpečne získať do vlastníctva. Popritom sa už pripravuje štúdia, ako by detské ihrisko malo vyzerať. Na jeho celkovom vzhľade bude participovať aj široká verejnosť, ktorá bude môcť rozhodnúť, aképrvky budú osadené v parku. 

CYKLOTRASY

Vajnory sú známe svojimi cyklotrasami a rozvoj bude pokračovať aj v tejto oblasti. Už dlhší čas sa pracuje na vybudovaní novej cyklotrasy na ulici Pri mlyne. Zložitý proces tvorí predovšetkým projektovanie jej trasovania, dohodnutie vysporiadania pozemkov s veľkým počtom vlastníkov a získanie stavebného povolenia. Snahou MČ je získať prioritne fi nančné zdroje z externých zdrojov cez dotačné schémy IROP, pretože externé zdroje znamenajú ušetrenie vlastných zdrojov. Rozhoduje naozaj každý detail, stačí aj jeden meter štvorcový v dedičskom konaní a projekt neprejde. Financovanie je zapracované aj v rozpočte hlavného mesta, čo predznamenáva, že dlhoročná snaha prinesie svoje ovocie a tento rok sa začne s výstavbou. Pokračovať sa bude aj na príprave projektovej dokumentácie cyklotrasy spájajúcej Juravu a lokalitu Rybničná.

ROZVOJ ŠPORTOVÉHO AREÁLU ALVIANO

Dlhodobou plánovanou investíciou je aj rozvoj športového areálu Alviano spojený s výstavbou športovej haly. Nebyť opatrení súvisiacich s koronakrízou, koncom roka 2020 by sa bolo uskutočnilo verejné prerokovanie s občanmi, ktorého predmetom by bol zámer mestskej časti realizovať ďalší rozvoj Alviana. V blízkej dobe sa miestny úrad plánuje pýtať obyvateľov Vajnor, aký by podľa nich mal byť ďalší rozvoj tejto oblasti po športovej stránke. Poslanci v rámci rozpočtu schválili, že mestská časť môže tento rok zaobstarať projektovú dokumentáciu.

DOSTAVBA ŠKOLY A REVITALIZÁCIA DVORA

Rok 2021 bude v znamení začatia prístavby na ZŠ Kataríny Brúderovej, ktorá je v súčasnosti už kapacitne “na hrane”. Peniaze na dostavbu získali Vajnory od Bratislavského samosprávneho kraja. Plán dostavby predpokladá, že prístavba by mohla slúžiť žiakom na výučbu už v septembri 2022. Novinkou je aj revitalizácia školského dvora, ktorú plánuje mestská časť konzultovať s učiteľmi a žiakmi základnej školy.

VEREJNÝ PRIESTOR

Novú podobu dostane aj Rakús park, ktorý má potenciál byť príjemným miestom najmä pre našich seniorov. Skrášľovať sa budú aj miesta po zberných hniezdach a už teraz je pripravených 30 nových stromov, ktoré skrášlia vajnorské ulice. Na Jurskej ceste vznikne pri vstupe nový priestor vhodný na príjemné posedenie s možnosťou opraviť či dofúkať si kolesá na bicykli.

VYNOVENÝ ZBERNÝ DVOR

Minulý rok sa podarilo nájsť nový priestor a presunúť zberný dvor z centra Vajnor na vhodnejšie miesto. Tento rok dostane nové zázemie, vybavenie, osvetlenie či kamerový systém.

BEZPEČNOSŤ

Bezpečnosť posilnia minimálne dve nové kamery, a to jedna pri detskom ihrisku na Buzalkovej ulici s výhľadom na parkovisko na Širokej ulici a druhá pri bytovom dome na ulici Pri starom letisku, ktorá bude snímať aj jeden z hlavných prístupov do Vajnor.

OPRAVA CHODNÍKOV A CIEST

Podľa naplánovaného pasportu bude pokračovať aj oprava chodníkov a ciest. Opravia sa a možno aj doplnia nové hlásiče miestneho rozhlasu a popritom budeme robiť ešte množstvo tých každodenných „nudných“ činností.

NOVÁ KANALIZÁCIA NA ŠIROKEJ UL. A REKONŠTRUKCIA VODOVODU NA DORASTENECKEJ UL.

V roku 2021 sa vybuduje kanalizácia na Širokej ulici. Projekt sanácie vodovodu a rekonštrukcie prečerpávacej stanice na Dorasteneckej ulici bude realizovať Bratislavská vodárenská spoločnosť, ktorá v rámci tohto projektu preinvestuje v našej mestskej časti státisíce eur.

Michal Vlček