Seniori, buďte obozretní!

October 7, 2021
Seniori, buďte obozretní!

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave upozorňuje

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava III apeluje na občanov, najmä na staršiu generáciu, aby nezabúdali na ostražitosť. Podvodníci vedia zneužiť každú situáciu a ich konanie Vás môže pripraviť o značnú časť majetku alebo dokonca o celoživotné úspory.

ODPORÚČAME VÁM PRETO:

  • Ak Vám niekto zazvoní či zaklope na domových dverách, pokiaľ môžete, pozrite sa cez priezor (kukátko), prípadne cez okno, a spýtajte sa na dôvod návštevy.
  • Pokiaľ Vás niekto osloví a ponúkne Vám meranie tlaku/zraku či ponúkne vykonanie testu zdravotného stavu, môže ísť o podvodníka, ktorý si za tieto služby od Vás bude pýtať fi nančnú hotovosť.
  • Ak Vám niekto ponúka pomoc v domácnosti, prípadne nákup liekov či potravín a vyžaduje hotovosť či platobnú kartu, preverte si, či túto aktivitu zabezpečuje mestská časť, v ktorej žijete.
  • Ak Vám niekto ponúka podomový predaj ochranných pomôcok alebo iného tovaru, nepristupujte na kúpu. Zväčša ide o predražený, odcudzený, falošný alebo nekvalitný tovar.
  • Pokiaľ Vás neznáma osoba osloví a ponúka vám „výhodnú zmluvu“ (plyn, elektrina, poistenie a podobne), nič nepodpisujte. Poraďte sa s rodinou, so známymi a podmienky zmluvy si dobre preštudujte.
  • Pokiaľ dostanete email s ponukou výhodného zhodnotenia Vašich peňazí či s ponukou úveru s nízkym úrokom, zmeny banky a podobne, tieto informácie si vždy preverte. Rovnako buďte ostražití v prípade, ak obdržíte email, v ktorom bude odosielateľ žiadať prístupy k internet bankingu alebo údaje k vašej platobnej karte. Žiadna banka od vás tieto údaje nebude požadovať, a vôbec nie touto formou!
  • Rovnako buďte opatrní, keď si objedávate tovar online. Požiadajte o názor osoby, ktorej dôverujete a preverte si e-shop a jeho recenzie na rôznych fórach a diskusiách. Rovnako na stránke e-shopu

si skontrolujte obchodné podmienky a kontaktné údaje.

V prípade, že máte podozrenie z páchania podvodného konania, ihneď kontaktujte Policajný zbor na číslo 158.