Svätomartinské svätenie mladého vína

Od: redakcia
December 9, 2021
Svätomartinské svätenie mladého vína

História vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy siaha takmer 3 000 rokov do minulosti a dlhé storočia toto územie predstavovalo ďaleko najvýznamnejší vinohradnícky región Slovenska.

Sviatok svätého Martina, jedného z patrónov Bratislavy, sa oddávna v tomto meste spájal so slávením hodov, s jarmokmi a v súvislosti s vinohradníctvom a vínom samotným sa k nemu viazali i zaujímavé právne a spoločenské úkony. V tento deň malo mesto vyhradené právo čapovať víno vo svojich pivniciach aj napriek tomu, že to bol tzv. Bannzeit (zavedený v 16. storočí), čiže čas, kedy mali ostatní bratislavskí vinohradníci výčap vína zakázaný. Čapovalo sa v podjazde Starej radnice, v pivnici vo františkánskom kláštore a v tzv. „apoštolskej pivnici“, ktorá sa nachádzala v Zelenom dome. A práve do tejto vinárne chodieval každoročne na sviatok sv. Martina richtár s radnými pánmi a ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať mladé vínko.

Na základe tejto krásnej histórie Farnosť Vajnory, Poľnohospodárske družstvo Vajnory, Vajnorský vinohradnícky spolok – Via Vitis zorganizovali pre všetkých vajnorských vinárov, vinohradníkov a priateľov dobrého vajnorského vína Svätomartinské svätenie mladého vína. Podujatie sa uskutočnilo 14. novembra 2021 po nedeľnej svätej omši v priestoroch Novej pivnice Poľnohospodárskeho družstva Vajnory.

Na úvod sa slova ujal a všetkých privítal predseda družstva Branislav Brúder, pekným príhovorom pokračoval vajnorský pán farár otec Jozef. Niečo prezradil o víne aj predseda vinohradníckeho spolku Via Vitis pán Milan Kodnár a napokon všetkých pozdravil aj starosta mestskej časti Michal Vlček.

Nasledoval akt svätenia mladého vína, po ktorom všetci okoštovali zo širokého výberu mladých vajnorských vín. A ako to už vo Vajnoroch býva, k dobrému vínu nemôže chýbať dobrá muzika, o ktorú sa postarali členovia občianskeho združenia Podobenka z Vajnor.

Text: redakcia
Snímka: p. Gorcsová