Haló, počujeme sa?

Od: Darina Olahová, Lívia Kurinová
March 4, 2021
Haló, počujeme sa?

Už nejaký čas sú školy zatvorené a výnimkou nie je ani tá naša. Obývačky, kuchyne, spálne sa zrazu stali provizórnymi triedami. Rodičia začali z detských izieb počúvať výklad o vzniku pyramíd, chemických vzorcoch, Pytagorovej vete či oprášili vedomosti o Štúrovi, Bernolákovi a iných velikánoch.

My, učitelia, sme sa počas online hodín dozvedeli, kedy zvyknú mamy vysávať, spoznali sme domáce zvieratká, ktoré sú občas súčasťou hodín. Slová Zoom a Edupage skloňujeme častejšie ako inokedy. Stali sa pre deti, rodičov i nás, učiteľov, novými členmi domácnosti, dennou rutinou, no častokrát aj skúškou trpezlivosti. Hovorí sa, že trpezlivosť ruže prináša. Ruže nám, žiaľ, nepriniesla, no na oplátku nám priniesla rôzne výrazy žiakov na opačnej strane monitorov. Niekedy to bol úsmev, inokedy nuda, znechutenie, únava či zasnívanosť. Výrok: „Haló, počujeme sa?“ sa zrazu stal prvou vetou dialógov a nahradil krásny pozdrav Dobré ráno alebo Dobrý deň. V triede by sa to nestalo. Tam sme sa niekedy až priveľmi počuli. Aká je to irónia! Ako sa všetko v priebehu pár dní zmenilo...

Neostávalo nám nič iné len absolvovať súkromný IT rýchlokurz, aby online vyučovanie prebiehalo bez problémov. My sme sa, samozrejme, z každého úspechu veľmi tešili. Ale ako to už býva, kým sa jedna strana teší, druhá narieka. Tou druhou boli naši žiaci. Zrazu si našli online písomku alebo test, s ktorými sa museli popasovať, a to veru úsmevy neprinieslo. Naopak, keď sa žiaci usmievali a žartovali, my, učitelia, sme nariekali. Áno, online vyučovanie prinieslo zo strany žiakov aj veľa kanadských žartíkov, čo v učiteľoch vyvolalo opäť ďalší rýchlokurz trpezlivosti.

Je veľkou pravdou, že nikto z nás to takto neplánoval. V kútiku duše každý dúfal, že sa školy nezatvoria a my budeme môcť učiť tvárou v tvár v našich vyzdobených triedach. Aj tu opäť platí starý dobrý výrok: „Je lepšie raz vidieť, zažiť ako stokrát počuť.“ My sme zažili a zo srdca si prajeme vidieť sa opäť z očí do očí na Osloboditeľskej 27.

Text: Darina Olahová, Lívia Kurinová ZŠ s MŠ sv. Jána Pavla II., Bratislava
Snímka: Michaela Královičová