76. výročie oslobodenia mesta Bratislava

Od: redakcia
May 10, 2021
76. výročie oslobodenia mesta Bratislava

Pamiatku oslobodenia Bratislavy a Vajnor 4. apríla tohto roku si starosta MČ BA-Vajnory Ing. Michal Vlček a zástupkyňa starostu Ing. Soňa Molnárová uctili pri Pomníku oslobodenia Vajnor Červenou armádou na Osloboditeľskej ulici pre pandémiu Covid-19 v obmedzenom režime, v mene všetkých obyvateľov a spoločenských
organizácií.

Priame boje o oslobodenie Bratislavy spod nemeckej okupácie sa začali 2. apríla 1945 oslobodením Vajnor oddielmi sovietskych vojsk 2. ukrajinského frontu. Z Vajnor ostreľovali nemecké pozície na svahoch Malých Karpát. Po leteckej príprave zaútočili 3. apríla v oblasti Dynamitky, Vajnorskej a Trnavskej cesty. Hlavná ofenzíva Červenej armády prišla o deň neskôr a 4. apríla sa fašistická armáda dala na ústup.

Zostalo tu pochovaných 750 sovietskych vojakov a dôstojníkov. V bojoch o mesto padlo 450 nemeckých vojakov a 120 civilistov.

Priami svedkovia týchto smutných a krutých udalostí spomedzi nás postupne odchádzajú… a povinnosťou našej generácie je nezabudnúť a odovzdávať ich posolstvo ďalej, aby sa podobné hrôzy nikdy viac neopakovali.

redakcia