Postrehy z online ŠKD na ZŠ a MŠ sv. Jána Pavla II.

Od: Zuzana Hec
May 10, 2021
  • Bola to možnosť, ako zmysluplne využiť čas doma, keď sa dieťaťu nemá kto venovať.
  • Vytvoril sa priestor na rozhovory, zdieľanie zážitkov, kreslenie, vystrihovanie, tvorenie a hlavne na veľa smiechu a radosti.
  • Klasickú ŠKD to síce nenahradilo, ale umožnilo nám to byť spolu aspoň takýmto spôsobom. Tí, ktorí chceli, mohli načerpať inšpiráciu na tvorbu nielen online.
  • Hra, rozhovor, učenie, stretnutia s kamarátmi, ale aj nejaké to nezbedníctvo patrí k deťom. Interakcie, ktoré dieťa zažíva a prežíva a ktoré formujú jeho charakter a osobnosť, sa len veľmi ťažko nadobúdajú cez obrazovku počítača. (Preto sa teším na „to pravé“ stretnutie v škole :-))
  • Porekadlo našich materí hovoriace o tom, že „všetkého veľa škodí“, platí aj v týchto ťažkých časoch. Preto, keď sa dá, zoberte bicykle, kolobežky, topánky, dobrú náladu a hor sa von do prírody (alebo aspoň na Jurskú cestu :-))!

Martin Jura

Keď som sa dozvedela, že budem mať ŠKD online, priznám sa, že mi nebolo všetko jedno. Zmocnila sa ma drobná neistota, či sa mi podarí spojazdniť Zoom, ako budú prebiehať online hodiny bez priameho kontaktu s deťmi a aké budú možnosti pomôcť im pri tvorivej práci a výrobe. Vďaka presnému postupu, ktorý som dostala od pani riaditeľky, som vytvorila link na prvú hodinu a poslala som ho rodičom. Hneď na začiatku sa objavili problémy s pripojením. S pomocou Saškinho otecka, ktorý ma trpezlivo navigoval cez telefón, sme tieto úskalia hravo zvládli. A čo prvá online ŠKD? Od prvej hodiny nám to spoločne ubiehalo veľmi rýchlo a príjemne. Po krátkej rozcvičke, hádankách či rôznych súťažiach sme vytvárali z papiera krásne kuriatka, zajkov, žabky, obrúsky, masky a Daniel nás naučil, ako si vyrobiť vlastnú knihu. K našim prvákom sa postupne pridávali aj ich súrodenci a dokonca oteckovia aj mamičky. Patrí im veľká vďaka za trpezlivosť a pomoc pri našom lepení, strihaní a kreslení.

Ďakujem za všetky tie šikovné rúčky, ktoré trávili s nami príjemné spoločné chvíle. A čo dodať na koniec ? Je úžasné, ako spoločnými silami dokážeme robiť malé a niekedy aj veľké veci.

Zuzana Hec