Čo na to starosta?

Od: Michal Vlček
July 16, 2021
Čo na to starosta?

Tento rok Vajnory doslova zakvitli, plánuje sa výsadba naďalej rozširovať?

Teším sa, že náš zámer zvyšovať výsadbu a robiť Vajnory zelenšie postupne prináša svoje reálne výsledky a vo verejnom priestore je to vidieť čoraz viac. V roku 2019 sme začali spolupracovať s Danielom Lapšanským ako miestnym záhradníkom a záhradným architektom, ktorý spracoval koncept rozvoja a starostlivosti o zeleň – jeho súčasťou bola výsadba okrasných záhonov a trvaliek vo verejných priestoroch.

Priznám sa, spočiatku som nevedel, čo mám od toho čakať. Pravdou je, že prvý rok záhony ešte nevyzerali úplne ideálne, dokonca sa stalo, že pracovníci magistrátu nám časť z nich takmer pokosili. Ale tento rok sa záhony rozrástli a naozaj zakvitli do krásy. A aj vzhľadom na pozitívnu spätnú väzbu plánujeme do budúceho roka výsadbu rozširovať.

Dlhodobo sa nerieši téma pozemku pre pristavenie kontajnerov na triedený odpad pre vlastníkov Roľnícka 1/A,B,C,D. Nastal v tejto oblasti nejaký posun?

Evidujeme problém obyvateľov a vlastníkov týchto bytov, no riešenie stojiska, tak ako pri iných bytovkách či bytových domoch, nie je zodpovednosťou mestskej časti.

Ako mestská časť nedisponujeme pozemkami, ktoré by sme vedeli poskytnúť pre uvedený bytový dom a bolo by nad vlastnícke, ako aj fi nančné možnosti mestskej časti zabezpečiť týmto spôsobom priestor na kontajnerové stojisko aj pri ostatných bytových domoch či bytovkách.

Podľa informácií, ktoré som zachytil, sa v tejto veci angažuje aj mestská poslankyňa pani Debnárová, ktorá prisľúbila vlastníkom zabezpečiť alternatívny pozemok vo vlastníctve magistrátu hlavného mesta. Nájomná zmluva k pozemku by v takomto prípade vznikla medzi magistrátom a vlastníkmi bytov či správcom nehnuteľnosti.

Ide leto, a to znamená, že opäť sa bude využívať Park pod lipami. Často sa stáva, že v parku ostávajú po návštevníkov odpadky a nepôsobí reprezentatívne. Ako budete tento problém riešiť?

Park pod lipami je v letných mesiacoch naozaj využívaný omnoho viac, ľudia v ňom trávia voľný čas, víkendy patria Kultúrnemu letu a pod. Bohužiaľ, tienistou stránku je neporiadok a odpadky, ktoré na druhý deň po akciách v parku nachádzame. Kolegovia z hospodárskej správy sa síce snažia ihneď po piatkovom či sobotnom podujatí neporiadok odstrániť a dôkladne ho dočisťujú v pondelok ráno. Jednoduchým riešením by bolo umiestniť v parku na každý meter odpadkový kôš, avšak obávam sa, že čím viac košov by sme dali, tým viac odpadu by sa nám v parku hromadilo. Dokonca vo vyspelých mestách je bežnou praxou čoraz väčšia snaha odpadkové koše z verejných miest odstraňovať, a tým verejný priestor skrášľovať.

Zámerom je skôr ľudí podnecovať, aby odpadky po sebe odniesli a vyhodili do vlastných košov v domácnosti. K takému zásadnému kroku pristúpiť neplánujeme, no postupne by sme ľudí radi motivovali, aby sa k prostrediu, v ktorom žijeme, správali úctivejšie, a tak naďalej budeme na nich vplývať, aby vedeli ako správne narábať s odpadom.

V prípade otázok kontaktujte: starosta@vajnory.sk

Michal Vlček