Dinosaury nie sú jediný druh, ktorý na Zemi vyhynul

Od: Jano J.
November 23, 2021

Vedci pred časom varovali, že za posledných tridsať rokov poklesla európska populácia vtákov až o 420 miliónov kusov, čo predstavuje približne pätinu z celkového počtu.

Britská štúdia publikovaná v časopise Ecology Letters uvádza: „Približne 90 percent týchto strát sa týka 36 najbežnejších a najrozšírenejších druhov vtákov, vrátane vrabcov, škovránkov a drozdov. To poukazuje na nevyhnutnosť vyvinúť úsilie, aby sa zastavil celosvetový pokles ich populácie."

Vtáky majú v prírode nezastupiteľnú funkciu: živia sa škodcami poľnohospodárskych plodín a lesných porastov, dotieravým hmyzom, šíria semená stromov a rastlín. Počas vegetačného obdobia prirodzeným spôsobom oslobodzujú aj naše záhrady od škodlivého hmyzu, hlodavcov a bezstavovcov. Navyše, naše najbežnejšie spevavce z čeľade škovránkovitých, drozdovitých, sýkorkovitých a pinkovitých, svojím spevom spríjemňujú vnímavým ľuďom život.

Vo vajnorskom regióne väčšina vtákov dopláca na rýchlo sa meniaci charakter krajiny. Tam, kde ešte pred pár rokmi bola vegetácia, sú dnes diaľnice a sídliská, na poliach obilie postupne vytláčajú technické plodiny. Úbytok vtáctva v našom regióne rastie hyperbolicky a pri súčasnom trende hrozí väčšine spevavcov úplné vyhynutie. Vieme, že samotná príroda dnes už nemá žiadne šance viesť boj proti „technickému pokroku“, nám však ešte ostávajú aké-také možnosti zmierňovať negatívne „civilizačné“ dopady aspoň na naše bezprostredné prírodné prostredie. A svedomie nám káže využiť každú možnosť.

Práve preto Poľovnícka spoločnosť Vajnory (PSV) prichádza s iniciatívou na udržanie spevavého vtáctva v našom chotári. Vychádza z prastarého poznania, že každé zviera sa zdržuje len tam, kde má jedlo a bezpečie. Princípom iniciatívy je teda zabezpečiť vtáctvu útočisko a prístup k potrave v zimnom období. Zimné prikrmovanie má totiž priamy vplyv na to, koľko operencov bude obývať vaše blízke okolie v lete. Ak zistia, že vo vašej záhrade nájdu potravu v ťažkom období, prirodzene sa uhniezdia v jej dosahu. V tomto čase členovia PSV už rozmiestňujú vo svojom revíre búdky pre vtáctvo, ktoré im majú poskytnúť bezpečné útočisko pred zimou. Zakúpili aj dostatočné množstvo slnečnicových semien na zimné prikrmovanie a Vajnorákom, ktorým ešte záleží na životnom prostredí, adresujú výzvu, aby sa k tejto iniciatíve pripojili.

Ak by ste teda chceli pomôcť zachovať užitočné vtáctvo vo svojom okolí, ochotne vám poskytnú rady ako vytvárať zo svojej záhrady zdravý ekosystém (prívetivé miesto pre užitočných spevavcov) a poskytnú vám aj primerané množstvo slnečnicových semien z vlastných zásob (do ich vyčerpania). Kontaktovať môžete priamo predsedu PSV na mobilnom t. č.: +421903 968 069.

Jano J.