O včielkach, včelároch a čo s tým súvisí, rozpráva docent Peter Drábik

Od: Peter Drábik
February 28, 2022
O včielkach, včelároch a čo s tým súvisí, rozpráva docent Peter Drábik

Doc. Ing. Peter Drábik, PhD., dekan Ekonomickej univerzity v Bratislave patrí medzi popredných odborníkov vo včelárstve. Je iniciátorom zakladania včelstiev. Pri vzniku jedného z nich pomáhal aj vo Vajnoroch. Včelárstvo ho zaujalo, ako sám hovorí, najmä tým, že „včelie rodiny sú svojím spôsobom jedinečné. Včelár prežíva s  včelou rodinou  kolobeh jej života a ona  sa stáva súčasťou jeho rodiny“. Ale nechajme hovoriť jeho samého...                                                       

Zima taká nijaká a jar v nedohľadne ...                                    

Asi takto by sme mohli vystihnúť zimné obdobie posledných rokov. Príroda aj v našich zemepisných šírkach je ovplyvnená klimatickou zmenou, ktorá prináša mnohé negatíva aj pre včelárenie, ale najmä pre samotné včielky. Postupne si zvykáme, že už neprežívame klasické včelárske roky, ale prispôsobujeme sa rok čo rok novým podmienkam a prudkým zmenám klímy. Ešte pár rokov dozadu bola zima zimou, jar jarou ... Dnes jar v podstate ani nepríde a zrazu máme nástup leta, prudké oteplenie, vlna horúčav a následne silných dažďov. Včielky sú tvory múdre a šikovné, robia, čo môžu, aby zabezpečili sebestačnosť svojej rodinke. My včelári musíme naše metódy a techniky neustále upravovať a získavať čoraz viac citu, aby sme im túto snahu uľahčili a, samozrejme, aby sme mali z chovu včiel aj úžitok v podobe včelích produktov.

Máme prelom januára  a februára.                                 

Zdanlivo práca pre včelára nepribudla, ale treba byť pripravený. Nevieme, či sa sezóna začne koncom februára alebo až v apríli. Preto je potrebné ešte raz prepočítať a skontrolovať, či máme dostatočné množstvo rámikov pripravených na sezónu. Či moje nadstavky sú riadne vyčistené, či moje včelárske náradie nepotrebuje ešte nejakú údržbu. Ak som si istý, že po technickej stránke som pripravený, je dobré mať v zásobách príkrm a tiež napájačky vo funkčnom stave. Takto nás neprekvapí ani neočakávaný začiatok sezóny. Na včelnici kontrolujeme letáče (ak má niekto to šťastie a má sneh, tak ho odhrnieme), ak máme zábrany proti hlodavcom, skontrolujeme či nie sú upchaté mŕtvolkami.                                                 

V januári vo včelstve vychádza prvý plod, a to v rodinách kde matka začala plodovať okolo slnovratu. Podľa intenzity chladu a mrazu v zimnom období sa môže stať , že matka začne plodovať až v januári. Ak chceme prispieť k čiastočnej stabilizácii teploty v úli, môžeme zasunúť podložku, čo matku následne podnieti k pravidelnému plodovaniu a zároveň vykonáme kontrolu spádu meliva (3 - 4 týždne). Odporúčam každému včelárovi dať melivo na rozbor, aby ste predišli zdravotným komplikáciám nielen vlastných včelstiev, ale aj okolitých včelárov. Kým nie je teplota stabilizovaná počas dňa nad 15 stupňov, do rodín nijako nezasahujem, neotváram, nepreskupujem nadstavky, skrátka, včielky neruším. Aj keď to veľmi láka, pretože počas pekných teplých slnečných dní pri prelete včielok môžeme už v januári vidieť peľ na nožičkách. Začínajú prášiť liesky. Vydržme a nechajme včielky ešte nerušené.                                              

V našom seriáli o včelárení si predstavíme postupne produkty včiel. Keď sa povie včelí produkt, každému z nás ako prvý napadne med. Je to logické, lebo jeho využite je v rodinách veľmi rozšírené. Včielky nám  však poskytujú veľmi veľa produktov, ktoré sú pre zdravie človeka veľmi prospešné. Niektoré sú okrem zdravotných účinkov využiteľné aj inak. Dôležité je, aby sme si ich od včielok zobrali pre vlastnú potrebu len toľko, aby ich to neohrozilo na ich vlastnom žití a stabilite včelstva. Keď sa budeme držať tohto princípu, zabezpečíme si udržateľné včelárenie a naše včelstvá budú v našich včelniciach spokojné.

Dnes si predstavíme produkt včelí vosk. 

Včelí vosk je úžasný prírodný materiál, ktorý nemožno ničím nahradiť. Včielky si z neho stavajú svoje dielo. Produkujú ho robotnice metabolickou premenou medu a peľu v ich tele.  Pre jeho správne využitie je dôležité to, aby bol 100% čistý. Nielen pre spracovanie nových medzistienok pri obnove diela, ale aj pre medicínske či iné technické použitie v domácnosti. Pri zbere vosku (vyradením starších diel) treba dbať na to, aby sme takého dielo ošetrili pred víjačkou voštinovou (biologicky, napríklad prírodným prípravkom B401) alebo čo najskôr spracovali vytavením. Odporúčam pozrieť si viaceré návody spracovania vosku a vybrať si ten, ktorý včelárovi bude najviac vyhovovať najmä vo vzťahu k početnosti včelích rodín.                                                           

Aké má účinky na naše zdravie?                                                  

Včelí vosk má liečivé účinky najmä na ľudskú pokožku. Pokožku zjemňuje, vytvára jemný ochranný film a má antibakteriálne účinky. Využíva sa v mnohých medikamentoch a kozmetických prípravkoch, často v kombinácii s inými včelími produktmi. Využitie v kozmetickom priemysle má naozaj veľmi široké. Je účinný pri vredovej terapii, nachladnutí, dezinfekcii ústnej dutiny. Pre domáce použitie ho využívame na výrobu sviečok, pri pečení na potieranie plechov, je výborným pomocníkom pri leštení a konzervovaní dreva, nábytku. Veľkou výhodou je, že mnohé prípravky zo včelieho vosku si vieme vyrobiť doma. Ak k tomu máme istotu, že máme 100% čistý vosk od overeného včelára, ich účinok tým bude znásobený. Na internete nájdeme veľa návodov ako si pripraviť rôzne krémy, mastičky, lazúry, mydlá a iné produkty zo včelieho vosku. Prajem vám veľa radosti s ich prípravou. 

Takto vyzerá včelí vosk