Nové knihy v ponuke vajnorskej knižnice

Od: Helena Paulenová
March 4, 2021
Nové knihy v ponuke vajnorskej knižnice

Všetci máme za sebou ťažké a hektické mesiace, ešte stále ich prežívame a ďalšie nás zrejme čakajú. Skončil sa starý, náročný rok 2020, a začal nový, ktorý sa však zatiaľ veľmi podobá tomu predošlému.

V tomto období sa v živote knižnice striedali rôzne možnosti : zatvorená, požičiavanie cez okienko, použitie dezinfekcie, vstup iba s rúškom, odstupy, obmedzený režim, dohoda cez mail, prípadne telefonicky, na objednávku – veru náročná a ťažká cesta ku knihe! Avšak napriek všetkým zákazom a obmedzeniam predpokladám, že sme všetci viac a veľa čítali, alebo aspoň počúvali, prípadne četovali, možností bolo dosť. Je nás mnoho, čo sme s istotou siahli do knižnice vlastnej, maminej, dcérinej alebo dedkovej a babkinej, a našli sme založené poklady, ktorých čas prišiel práve v tejto dobe. Japonský jazyk pozná nepreložiteľné slovo tsundoku, ktoré označuje „kopu neprečítaných kníh“! A teda v uplynulých mesiacoch sme mnohí mali možnosť túto množinu pokojne a systematicky zmenšovať, prípadne úplne zlikvidovať. A verím, že viacerým sa to aj podarilo. Zároveň sme si mohli vyberať knihy na stránkach internetových kníhkupectiev, objednať a dať poslať kuriérom či poštou priamo domov. Takúto možnosť využívame aj v miestnej knižnici, urobili sme tak aj počas minulého roka a doplnili sme fond novými knihami, ktoré si môže každý záujemca pozrieť na stránke www.vajnory.sk. Ponuka knižnice sa zvýšila, od septembra pribudlo spolu 152 ks kníh, z toho 82 titulov pre deti a tínedžerov. Ide o novinky pre dospelých, ale aj pre mladších čitateľov, a tiež pre tých, ktorí s čítaním iba začínajú. Niekoľko zaujímavých titulov sme získali ako dary pre knižnicu, za čo darcom ďakujeme.

Vo Vajnoroch existuje ešte jedna možnosť, kde hľadať knihu. Vajnorské malé knižnice sú stále miestom, kde sa podarí získať niečo na čítanie, často aj úplné novinky. Je naozaj pozoruhodné, že tieto maľované domčeky už 8 rokov prinášajú osoh a radosť nielen našim občanom, ale aj cudzím, náhodným okoloidúcim. Takže používajme ich, chráňme si ich a starajme sa o ne, nech nám ešte dlho slúžia.

Služby knižnice vylepšujeme, katalóg kníh je už zverejnený, naďalej ostáva v platnosti možnosť využívať fond Mestskej knižnice v Bratislave, avšak toto je výhoda iba pre riadnych členov našej knižnice – to znamená pre tých, ktorí majú zaplatený členský príspevok vo vajnorskej knižnici. Potvrdenie o tejto skutočnosti dostane na požiadanie každý čitateľ, ktorý spĺňa túto podmienku.

V čase písania tohto príspevku sa dvere do knižnice pomaly otvárajú, avšak epidemiologická situácia je stále vážna, preto je ešte stále možné objednať si knihy vopred mailom, formou SMS, prípadne požiadať telefonicky. Po dohode o vyzdvihnutí a pri dodržaní všetkých epidemiologických opatrení si môže čitateľ prísť knižky prevziať.

Už teraz sa tešíme na našich stálych čitateľov a veľmi radi privítame aj nových záujemcov o čítanie, a tak čoskoro dovidenia ...

Helena Paulenová