V hre je pol milióna eur pre zlepšenie kvality nášho života vo Vajnoroch

Od: Ing. Igor Rašla
March 4, 2021
V hre je pol milióna eur pre zlepšenie kvality nášho života vo Vajnoroch

Predložili sme projekt, ktorý zabezpečí efektívne využívanie vody a zveľadenie obce. Ak by sme sa mali vyjadriť obrazne, povedali by sme, že dažďová voda bude akousi živou vodou pre vzduch, ktorý dýchame, a pre miesto, kde žijeme. Reálne však hovoríme o projektoch, ktoré pomôžu na jednej strane hospodárne narábať s vodou a zároveň obnovovať spoločný verejný priestor určený vo veľkej miere aj na oddych, aktívny relax. Radi vám ich predstavíme.

Netreba už nikoho presviedčať, že vysoké teploty a nedostatok zrážok v letných mesiacoch nám spôsobujú problémy. Dôsledkom horúčav a sucha je nedostatok vody a s ním spojená ustupujúca zeleň, prašné prostredie, suchý vzduch, smädné studne... Neodmysliteľné sú naopak i nárazové lejaky či povodne. Otázka vody, hospodárenia s ňou, je témou, ktorá je živá aj u nás, vo Vajnoroch. Preto sme sa rozhodli zapojiť do výzvy pre projekty, ktoré sa zaoberajú vodozádržnými opatreniami, čiže spôsobmi ako efektívne zachytávať zrážkovú vodu s cieľom zmiernenia negatívnych dôsledkov už spomínaných klimatických zmien. Ich realizáciou zásadným spôsobom prispejeme aj k zveľadeniu a sfunkčneniu spoločného verejného priestoru, v ktorom žijeme.

O ČOM HOVORÍME?

Najskôr vysvetlíme, ako vyzerajú vodozádržné opatrenia v praxi. Ich úlohou je maximálne zúžitkovať vodu z dažďov, vytvoriť jej možnosti, aby sa čo najrýchlejšie dostala do zeme, ale aj budovať systémy, ktoré umožnia vytvárať jej zásoby a čerpať z nich, keď je to potrebné. Tieto opatrenia prospievajú nielen zemi, ale i vzduchu, ktorý dýchame. Patria medzi ne napríklad bioretenčné (zadržiavacie systémy tvorené rastlinami) – ako dažďové záhrady, zberné jazierka, umelo vytvorené mokrade, ďalej i náhrady nepriepustných povrchov napríklad plnevegentačné zatrávňovacie tvárnice, aby voda lepšie vsakovala do zeme. Ako efektívne opatrenia sa ukazujú i vsakovacie a zadržiavacie (retenčné) systémy budované pod povrchom, zberné nádrže vody, rôzne vsakovacie pásy, priekopy či čoraz obľúbenejšie vegetačné strechy alebo steny. Na jeseň minulého roka sme sa do budovania vodných záhrad pustili aj v našej obci. Vznikli popri cestách, aby dažďová voda nekončila hneď v kanalizácii, ale dostala šancu vyparovať sa.

RIEŠENIA PRE VAJNORY OD RENOMOVANÉHO ODBORNÍKA

Projekt Vodozádržné opatrenia vo Vajnoroch pripravujeme od mája roku 2020. Návrh zahŕňa celkom sedem miest v rámci Vajnor, ktoré budú revitalizované. Ide o Materskú školu Koniarkova, Roľnícku ulicu, Park Kataríny Brúderovej, Park Pod lipami, Rakús park, ulicu Na doline a budovu MÚ Vajnory. Získaním dotácie by sme vyriešili dve dôležité veci „v jednom“ – problémy s vodou i verejným priestorom.

Spomínané riešenia pripravujeme v spolupráci s inžinierom Jánom Heribanom. V oblasti vodohospodárstva je všeobecne uznávanou kapacitou a rešpektovaným odborníkom, čo je najlepšou referenciou a zárukou, že jeho profesionalita a kvalita je nespochybniteľná. Podľa návrhov Ing. Heribana sa zrealizovali už niektoré úspešné riešenia aj v našej mestskej časti, kde prax potvrdila ich správnosť. Napríklad vodné poldre, nádrže, ktoré slúžia ako protipovodňová ochrana.

KDE SME A ČO MÁME PRED SEBOU

Výška celkovej dotácie z eurofondov, o ktorú sa uchádzame, je 511 350 eur. Zapojenie sa do výzvy na projekty fi nancované EÚ znamená pre obec i šetrenie vlastných zdrojov, ktoré môžeme využívať na iné potreby. Pol milióna eur je rozhodne suma, o ktorú sa oplatí uchádzať zmysluplným projektom, s potenciálom ďalej sa rozvíjať.

Je veľmi dôležité, že poslanci miestneho zastupiteľstva projekt schválili ešte koncom roka 2020 a neodložili rokovanie na januárovú schôdzu. Tým by sa samotné podanie projektu posunulo o viac ako pol roka a celý proces by sa predĺžil približne o 12 až 16 mesiacov. Takto sme sa mohli zapojiť už do prvého kola výzvy.

O postupe projektu vás budeme priebežne informovať vo Vajnorských novinkách i na FB profi le obce.

Text: Ing. Igor Rašla