Zo zasadnutia miestneho zastupiteľstva

Od: Veronika Feketeová
March 4, 2021
Zo zasadnutia miestneho zastupiteľstva

Hlavným bodom rokovania Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Vajnory, ktoré sa konalo vo štvrtok 28. januára 2021, bolo schválenie rozpočtu na aktuálny rok 2021. Nakoľko decembrové zastupiteľstvo bolo zrušené pre karanténu na úrade, mestská časť sa ocitla v rozpočtovom provizóriu.

Pretože rozpočet je jedným z najdôležitejších každoročne schvaľovaných dokumentov, zasadnutie prebehlo na úrade prezenčne za sprísnených epidemiologických opatrení. Poslanci boli v deň rokovania otestovaní na prítomnosť vírusu a pre občanov bolo zabezpečené živé online vysielanie. Zasadnutie začalo úvodnými informačno-organizačnými bodmi. Poslanci vzali na vedomie informáciu o plnení uznesení a schválili harmonogram zasadnutí miestnych zastupiteľstiev na tento rok v nasledovných termínoch: 18. 3. 2021, 6. 5. 2021, 17. 6. 2021, 8. 9. 2021, 10. 11. 2021, 14. 12. 2021. Zastupiteľstvo odsúhlasilo aj harmonogram kultúrnych, športových a spoločenských podujatí a prenájom pozemku na Vajnorských jazerách za účelom využitia záhrady.

Následne poslanci rokovali o návrhu rozpočtu na prebiehajúci rok 2021 s prognózou na roky 2022 a 2023. Vzhľadom na aktuálnu situáciu bola mestská časť pri plánovaní rozpočtu opatrná, predbežne počíta s nižšími príjmami a vyššími výdavkami. Návrh bol prerokovaný vo všetkých komisiách ešte v decembri 2020 a ich pripomienky boli do januárového návrhu riadne zapracované. Poslanci sa v rámci diskusie okrem iného zaujímali aj o potencionálne tohtoročné väčšie investície mestskej časti a či mestská časť s nimi počíta aj v návrhu rozpočtu. Rozpočet bol schválený a nájdete ho zverejnený na webovej stránke mestskej časti.

Rokovanie pokračovalo viacerými bodmi miestneho kontrolóra. Najprv sa poslanci pozreli na plán kontrolnej činnosti na 1. polrok, ktorý bol schválený s doplnením o dve kontroly. Poslanci zobrali na vedomie správu o výsledkoch kontrol a schválili odmenu miestnemu kontrolórovi. Miestne zastupiteľstvo vyhlásilo voľbu a ustanovilo podrobnosti voľby miestneho kontrolóra, ktorého bude voliť na najbližšom riadne plánovanom zasadnutí dňa 18. marca 2021.

Rokovanie pokračovalo schvaľovaním termínov sobášov pre rok 2021. Potom si poslanci pozreli sumár dochádzky komisií, ako aj miestneho zastupiteľstva za prvú polovicu volebného obdobia 2018 – 2022. Pre nefunkčnosť miestne zastupiteľstvo zrušilo komisiu podnikania obce a získavania prostriedkov z fondov. Ďalej poslanci prijali na vedomie informáciu o vyhodnotení prevádzky projektu ANTIK bike. V ďalšom bode poslanci schválili 100%-né odpustenie nájomného za prenájom plochy na hádzanárskom ihrisku v športovom areáli Alviano na účely zriadenia mobilného odberového miesta pre antigénové testovanie. Ďalej sa zastupiteľstvo zaoberalo doplnením miestnej rady, nakoľko sa p. poslanec Mag. iur. Matej Zeman tejto funkcie vzdal z dôvodu pracovnej vyťaženosti a ako svojho nástupcu navrhol p. poslanca Václava Feketeho, ktorý tento návrh akceptoval, a následne bol jednohlasne zvolený za člena miestnej rady.

Na záver rokovania miestneho zastupiteľstva mali poslanci možnosť interpelovať starostu. Poslanci sa pýtali na viaceré skutočnosti, niektoré otázky starosta zodpovedal priamo na zastupiteľstve a na zložitejšie bude reagovať písomne.

V bode rôzne starosta zhrnul situáciu s pandémiou a súvisiacim testovaním obyvateľov, najmä s ostatným celoslovenským skríningom. Ďalej informoval, že Jurská cesta slúži iba na rekreáciu a z dôvodu prerušenia pôvodnej komunikácie a vytvorenia novej cyklotrasy, na ktorej je pohyb áut z bezpečnostných dôvodov neprípustný, sa od tohto roku nebudú vydávať povolenia na vjazd autám s výnimkou majiteľov, ktorí majú v uvedenej lokalite v katastri Vajnor nehnuteľnosť (dom, chatu) a nemajú inú možnosť prístupu.

Starosta pokračoval informáciou o predaji lisovne za Bakchus vilou, o čom sa MČ dozvedela z verejných zdrojov realitného portálu. Nakoľko ide o citlivú lokalitu historického centra mestskej časti, starosta ihneď po zistení skutočnosti kontaktoval predsedu družstva s obavou o narušenie centra Vajnor zámerom zo strany potenciálneho nového vlastníka,. Prejavili sme v tejto veci záujem o rokovanie s družstvom s potenciálnym záujmom o kúpu danej nehnuteľnosti, no predseda družstva sa odvolal na uzavretie exkluzívnej zmluvy s realitnou kanceláriou, ktorá zmenu podmienok predaja nepripúšťala.

P. Debnárová otvorila otázku možnosti vytvorenia cvičiska pre psov, a to v lokalite Jurskej cesty, kde má samosprávny kraj pozemok, ktorý by mestská časť mohla za týmto účelom vziať do prenájmu. Starosta potvrdil, že o možnosti prenájmu mestská časť rokuje. Ďalej p. poslankyňa otvorila otázku projektu petangového ihriska pre dôchodcov v lokalite Rakús parku, ktorý pripravila v spolupráci s jednotou dôchodcov. Návrh bol predložený priamo na zastupiteľstve a napriek krátkosti času na preštudovanie sa poslanci touto myšlienkou intenzívne zaoberali. O celkovej vízii uvedenej lokality sa rozprúdila živá diskusia. Vzhľadom na nedostatok informácií sa poslanci s touto možnosťou iba oboznámili a požiadali o doplnenie komplexných informácií pre zaujatie relevantného stanoviska k celej veci.

Na záver tohto príspevku si vás dovoľujeme pozvať na nasledujúce zasadnutie Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Vajnory, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 18. marca 2021 o 17:00 h

Veronika Feketeová