Slovo na záver školského roka 2020/2021

Od: RNDr. Tibor Kráľ
July 16, 2021
Slovo na záver školského roka 2020/2021

Vážení rodičia, vážení kolegovia, milí žiaci, dovoľte mi niekoľkými vetami zhodnotiť uplynulý školský rok 2020/2021.

Už druhý polrok minulého školského roka bol veľmi narušený pandémiou koronavírusu a napriek tomu, že sme dúfali v zlepšenie, tento školský rok sme strávili takmer celý bez žiakov v škole. Akokoľvek sme sa na situáciu snažili pripraviť, po skúsenostiach z predchádzajúceho obdobia treba jednoznačne povedať (a to bude platiť aj do budúcnosti), že prítomnosť učiteľa pri výklade učiva a pri vzdelávaní je nenahraditeľná. Samozrejme, aj za účasti žiakov a študentov v školách.

Mnohí si mysleli, že online vyučovanie je „zázrak“, ale po niekoľkých týždňoch a mesiacoch zistili, že vzdelávanie nemôže ísť len touto cestou. Technické vymoženosti, ktoré z roka na rok prichádzajú aj do škôl, sú a budú iba doplnkom pri vzdelávaní. Je dôležité, aby v školách boli kvalitní a vzdelaní učitelia, ktorí okrem profesionálneho prístupu pri vyučovaní žiakov musia mať svoje povolanie radi a musia mať radi aj deti, ktoré učia. Dovoľujem si povedať, že takýchto učiteľov a vychovávateľov je v našej škole väčšina. Všetci bez vekového rozdielu zvládli online vyučovanie na výbornú. Snažili sa podať žiakom výklad čo najzaujímavejšie a najpríťažlivejšie. Nikto z rodičov a ľudí, ktorí nepracujú s deťmi, si nevie predstaviť, aká náročná je takáto forma vzdelávania. Patrí im moje poďakovanie a obdiv za prácu v tomto náročnom školskom roku.

Ďakujem rodičom, ktorí pochopili dobu, zvládli spolu s nami v náročných domácich podmienkach pomáhať nielen deťom pri učení, ale i nám pri zavádzaní rôznych opatrení, ktoré sme dostávali z ministerstva školstva a z regionálneho úradu neskoro, každú hodinu sa menili, boli nejednoznačné a zmätočné. Dezinformovanosť, ktorá prebiehala na sociálnych sieťach, nám takisto veľmi sťažovala prácu, ale väčšina našich rodičov to spolu s nami napriek tomu zvládla.

Na záver by som poďakoval aj nášmu zriaďovateľovi na čele s pánom starostom Ing. Michalom Vlčekom a pani vicestarostke Ing. Soni Molnárovej za spoluprácu a pomoc pri výchove a vzdelávaní Vašich – našich detí. Počas uplynulých náročných dní školského roka sa stali súčasťou nášho pracovného kolektívu a aj vďaka zamestnancom úradu sme to všetko zvládli a môžeme sa tešiť na nový školský rok 2021/2022.

Deťom želám pekné prázdniny, kolegom zaslúžené dovolenky a Vám všetkým optimizmus do ďalších dní.

RNDr. Tibor Kráľ, riaditeľ Základnej školy Kataríny Brúderovej