Vajnorská jelša medzi kandidátmi na strom roku

Od: Tomáš Hajdušek
July 16, 2021
Vajnorská jelša medzi kandidátmi na strom roku

Kto by vo Vajnoroch nepoznal vajnorskú jelšu, ktorá sa nachádza vo vinohradoch na úpätí Malých Karpát? Jelša je zaujímavá už len tým, že rastie ako solitér a práve vďaka priaznivým podmienkam sa dožila úctyhodného veku (odhad je okolo 80 rokov). Obľúbená je nielen medzi Vajnorákmi, ale radi si pri nej urobia fotku aj návštevníci Juravy.

My sme sa rozhodli túto jej popularitu využiť a príhlásiť ju do súťaže Strom roka, ktorú organizuje Nadácia Ekopolis. Tento rok sa uskutoční už 19. ročník tejto súťaže, vďaka ktorej majú možnosť Slováci a Slovenky spoznať výnimočné stromy na Slovensku.

AKO ZAHLASOVAŤ ZA NAŠU JELŠU?

  • Fotografi e s príbehmi stromov – fi nalistov, za ktoré možno hlasovať, nájdete na webe www.ekopolis.sk, svoj obľúbený strom si môžete vybrať z bočného panelu na stránke vpravo.
  • Hlasovanie je možné aj formou originálneho hlasovacieho lístka, ktorý nájdete v letnom čísle časopisu Krásy Slovenska, v kníhkupectve Artforum v Bratislave, na podujatiach, ktoré spolu s anketou navštívime, či priamo od nominujúceho.
  • Hlasovať môžete aj prostredníctvom SMS, a to zaslaním správy vo formáte STROM*XX*kontaktné údaje (kde XX je číslo stromu v rozsahu 1-12) na číslo 7773.
  • Zahlasovať je možné aj na sociálnej sieti Facebook na fanpage Nadácia Ekopolis. Hlasovanie bude trvať do konca septembra 2021. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a fi nančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako, získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.

Ukážme sa, Vajnoráci, a zahlasujme za našu jelšu!

Tomáš Hajdušek