Čierne skládky odpadov

Od: Michaela Hrčková
October 7, 2021
Čierne skládky odpadov

Na území mestskej časti Bratislava-Vajnory sa neustále objavujú nové skládky odpadov pozostávajúce hlavne zo stavebného odpadu, komunálneho odpadu a pneumatík. Tento odpad znečisťuje životné prostredie, znižuje estetický vzhľad územia, poškodzuje zdravie obyvateľov, zvierat a ohrozuje rastliny.

V zmysle ustanovenia § 12 zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch (ďalej len „zákon o odpadoch“) je každý povinný nakladať s odpadmi alebo inak s nimi zaobchádzať v súlade s týmto zákonom, ktorý neohrozuje zdravie ľudí a nepoškodzuje životné prostredie, a to tak, aby nedochádzalo k riziku znečistenia vody, ovzdušia, pôdy, horninového prostredia a ohrozenia rastlín a živočíchov, obťažovaniu okolia hlukom alebo zápachom a nepriaznivému vplyvu na krajinu alebo miesta osobitného významu.

V rámci starostlivosti o územie Vajnôr a zabezpečenia kvalitného života obyvateľov žiadame občanov, aby v prípade zistenia ukladania nelegálnej skládky odpadov nezodpovednými ľuďmi, o okamžité nahlásenie na Mestskú políciu, tel. č.: 159, v prípade väčšej skládky na štátnu políciu, tel. č. 158.

Podľa § 15 zákona o odpadoch oznámiť umiestnenie odpadu na nehnuteľnosti, ktoré je v rozpore s týmto zákonom môže akákoľvek fyzická osoba alebo právnická osoba príslušnému orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva (t.j. Okresný úrad Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie) alebo obci, v ktorej územnom obvode sa táto nehnuteľnosť nachádza. Vlastník, správca alebo nájomca nehnuteľnosti je povinný do troch pracovných dní po zistení, že na jeho nehnuteľnosti bol nezákonne umiestnený odpad, oznámiť túto skutočnosť orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva alebo obci, v ktorej územnom obvode sa táto nehnuteľnosť nachádza.

Na webovej stránke mestskej časti Bratislava-Vajnory je zverejnené tlačivo „Oznámenie o nelegálnej skládke odpadov“, ktoré je možné vyplniť a poslať na Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Vajnory. Dôležité je uviesť presné umiestnenie skládky odpadov, parcelné číslo pozemku, katastrálne územie, prípadne GPS súradnice. Ďalej zloženie skládky a v prípade vedomosti o osobe, ktorá odpad na mieste uložila, aj túto osobu.

Poďme spoločne chrániť životné prostredie, aby sme sa nemuseli pozerať na nezákonne uložené odpady, ktoré znižujú kvalitu nášho života, ako aj život zvierat a rastlín.

Michaela Hrčková