Osvetľujeme priechody pre chodcov vo Vajnoroch

Od: Michal Vlček
December 7, 2021
Osvetľujeme priechody pre chodcov vo Vajnoroch

Dnes už poznáme vodíkové autá, autonómne autá, a dokonca aj autá s nočným videním. Keďže ale nie každé auto má nočné videnie, rozhodli sme sa spoločne s kolegami z úradu vybrať nebezpečné priechody pre chodcov, kde je (hlavne v zimných mesiacoch) znížená viditeľnosť a osvetliť ich tak, aby vodiči videli chodcov už z diaľky, a tým boli lepšie chránení. Mohlo by sa zdať, že inštalujeme vo Vajnoroch nové vianočné osvetlenie a rozhodli sme sa vysvietiť aj priechody. No nie je to tak. Pravdepodobne si ani nedokážete predstaviť, aký zložitý proces predchádza tomu, aby sme získali povolenie a mohli priechod pre chodcov osvetliť.

Ktoré priechody sme sa rozhodli osvetliť a prečo? Priechod na Roľníckej ulici pri Hospodárskej ulici je dlhodobým problémom, a práve v tomto prípade som od mnohých z vás dostával aj časté požiadavky na osvetlenie.

Autá sa z Čiernej vody do Vajnor často rútia veľkou rýchlosťou a ako všetci vieme, žiadať dodržiavanie maximálnej rýchlosti je pre niektorých vodičov ako hovoriť cudzou rečou. Tento priechod je navyše veľmi vyťažený, pretože sa tam nachádza zastávka autobusu. Vo večerných hodinách je pre chodcov doslova nočnou morou a priznám sa, že aj pre mňa. Bol to jeden z cieľov, ktorý sme si s kolegami poslancami stanovili, a teším sa, že sa nám priechod podarilo osvetliť.

Ak hovoríme o kritických dopravných miestach, určite k nim patrí aj priechod pri zdravotnom stredisku. Situácia tu vôbec nie je jednoduchá, komplikované sú predovšetkým vlastnícke vzťahy pozemkov. Tri roky na stoličke starostu ma naučili, že veci zdanlivo jednoduché sa vám začnú komplikovať aj tam, kde by ste to neočakávali. Rovnako sa mi potvrdilo, že trpezlivosť a snaha hľadať riešenia ruže prináša a tentokrát aj priniesla. A tak pribudne vo Vajnoroch na dôležitom dopravnom bode osvetlený a bezpečný priechod pre chodcov.

Tretím je vjazd do Vajnor na Rybničnej ulici. Rovinka a kombinácia zníženej viditeľnosti nás jednoznačne primäla uvedený priechod osvetliť a urobiť ho bezpečnejším.  Naším zámerom je postupne osvetliť všetky priechody vo Vajnoroch a chrániť bezpečnosť všetkých našich obyvateľov a chodcov.

Michal Vlček