5 746 Vajnorákov a Vajnoráčok sa sčítalo

Od: Veronika Feketeová
May 10, 2021
5 746 Vajnorákov a Vajnoráčok sa sčítalo

Od polovice februára do konca marca prebiehalo na celom Slovensku online sčítanie obyvateľov, ktoré neminulo ani našu mestskú časť Vajnory. Sčítanie obyvateľov sa vykonáva raz za 10 rokov a je to výzva pre každú samosprávu, ktoré medzi sebou takpovediac súperia o obyvateľov a ich snahou je mať ich zapísaných čo najviac. Je to totiž z dôvodu, že samosprávy získavajú peniaze z podielových daní, ktoré štát prerozdeľuje na základe počtu obyvateľov jednotlivým samosprávam.

Data Manager hlavného mesta Pavol Škápik nám v rozhovore povedal, že za každého sčítaného obyvateľa môže získať samospráva približne sumu okolo 100 eur. To znamená, že za 10 rokov získa za jedného obyvateľa 1 000 eur. Ak sa v našej mestskej časti sčíta povedzme o 200 obyvateľov viac ako pred 10 rokmi, tak ročne získame 20 000 eur a za 10 rokov 200 000 eur do rozpočtu. To sa už bavíme o naozaj veľmi zaujímavých čiastkach, a preto sa každá samospráva snažila svojich obyvateľov presvedčiť, aby sa sčítali.

Aj vo Vajnoroch prebiehala kampaň, ktorá mala za cieľ presvedčiť Vajnorákov a Vajnoráčky, aby sa sčítali. Súčasťou kampane bolo aj exkluzívne hlásenie miestneho rozhlasu, ktoré k nám prišiel nahrať primátor Bratislavy Matúš Vallo. Emócie sčítaniu dodal aj mini súboj s mestskou časťou Rača. Náš starosta sa stavil s račianskym starostom Drotovánom o to, kde sa sčíta väčšie percento obyvateľov. V stávke bolo nielen víťazstvo, ale aj úloha, ktorú musí splniť ten, kto prehrá. Ak by prehrali Vajnory, náš starosta musí vybehnúť kopec ku Slalomke v Rači. Ak prehrá Rača, račiansky starosta musí preplávať Bager. Súboj Rača versus Vajnory si všimli aj médiá. Tento duel sa totiž objavil v rannej relácii televízie Markíza Teleráno, kde ho moderátori spolu s primátorom Vallom vtipne komentovali. Nakoniec sa z víťazstva tešili Vajnory, kde sa sčítalo 5 746 obyvateľov, čo predstavuje 93,43 %.

Od 3. mája 2021 bude prebiehať asistované sčítanie obyvateľov. Tí z vás, ktorí ste sa ešte nesčítali, prosím, kontaktujte nás kvôli sčítaniu na tel. čísle 0911 821 617.

Veronika Feketeová