Nové občianske združenie: VSV – Vinohradnícky spolok Vajnory

Od: Václav Fekete
May 10, 2021
Nové občianske združenie: VSV – Vinohradnícky spolok Vajnory

Milí vajnoráci, vajnoráčky, priatelia Vajnor S veľkou radosťou vám oznamujeme založenie nového vinohradníckeho spolku vo Vajnoroch. VSV - Vinohradnícky spolok Vajnory sme založili 30. 11. 2020, s cieľom nadviazať na tradíciu vajnorských vinohradníckych spolkov. Hlavným motívom nášho úsilia je hlavne záchrana zanedbaných, ale ešte stále obnoviteľných vajnorských vinohradov. Žiaľ, vlastníci vajnorských vinohradov sa dostali do neľahkej situácie. Väčšina vinohradov v správe poľnohospodárskeho družstva im bola vrátená v nie dobrom stave. Na tento problém sme v minulom roku upozorňovali a aj preto sme oslovili predstaviteľov samosprávy a primátora, aby pomohli túto neľahkú situáciu riešiť. Bohužiaľ pomoc neprišla. Verejná správa sa zaujíma iba o pozemky v jej správe. Ani naša snaha o aktivizáciu funkcionárov VVS (Vajnorský vinohradnícky spolok) nepriniesla v sezóne 2020 oživenie. Prekvapení majitelia viníc nedokázali zabezpečiť ich obrábanie a tým ich dostali do ešte horšieho stavu. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli založiť nový spolok a pokúsiť sa v najväčšej možnej miere vajnorským vinohradom pomôcť a zachrániť čo najväčšiu časť z nich.

V prvom kroku sa náš Vinohradnícky spolok Vajnory podujal na záchranu viac ako 52 árov vajnorských vinohradov prenajatých od PS Vajnory. Následne sme pripravili metodiku, ako zachrániť a obrábať vinohrady s komplikovanými vlastníckymi vzťahmi ich majiteľmi, prípadne ľuďmi, ktorým nie je osud vajnorských vinohradov ľahostajný a mali by chuť a odhodlanie niektorý z vajnorských vinohradov začať obhospodarovať. Z tohto dôvodu sme informovali o našej aktivite na Facebooku. Bolo to najrýchlejšie riešenie pre oslovenie aspoň časti majiteľov o ponúkaných možnostiach obrábania ich vinohradov. Našu stránku „VSV - Vinohradnícky spolok Vajnory“ môžete pozrieť na uvedenej adrese. Prípadne nám môžete zaslať odkaz alebo otázku na mail: vsvajnory@gmail.com. Za doterajšou snahou stoja zakladajúci členovia spolku: Ing. Václav Fekete, Ing. Juraj Ondruška PhD., Michal Szalay, Matej Zeman Mag. iur.

Je pre nás obrovským povzbudením, že si našu iniciatívu všímajú nielen vo Vajnoroch, ale aj v širokom okolí. Skupinky ľudí, ktorým sme pomohli v teréne identifi kovať ich vinice, začalo ich svojpomocne obhospodarovať. Ďalší obhospodarujú tie, čo sa im vďaka nám podarilo "adoptovať". Na naše prekvapenie je práve tých, ktorí majú záujem vziať si vinohrad do prenájmu viacej, ako tých, ktorí by ho chceli prenajať, hoci ho neobrábajú. Preto oslovujeme touto formou širší okruh majiteľov viníc. Veľa ľudí nám dobrovoľne pomáha v záchrane komunitných vinohradov VSV. Niektorí k nám prídu na "skusy", aby sa naučili ako vinohrad zachraňovať a aplikujú tieto skúsenosti na svojom, či prenajatom. Formujú sa nové priateľstvá a spolupráce. Niekedy nevieme kam skôr skočiť, ale máme z toho velikánsku radosť. Veľká škoda, že pandémia veľmi zredukovala naše plánované aktivity.

Vytvorili sme návrh zmluvy, na základe ktorej si majitelia viníc, ktorých skontaktujeme s prenajímateľom „dolaďujú“ konkrétne body zmluvy. Obhospodarovaných plôch pribúda doslova každým dňom. V súčasnosti už na základe našej snahy sa obrábajú jednotlivé vinice na honoch: Dolné, Dolné Potočné, Kačínske, Trnová hora, Bodingáre, Komory, Prepoštové a Gonvalovské. V katastri Svätého Jura sú to Hoff re a aj iné. V ponuke sú vinice na honoch: Filištiany, Horné Potočné, Olšie, Pod prešovňou.

V čom je teda hlavný rozdiel medzi našim VSV a ostatnými komunitami, ktorým zatiaľ uniká pointa prístupu? No predsa v tom, že sa starajú „iba“ o svoj, resp. komunitný vinohrad. A to často aj bez prerokovania s majiteľmi viníc. Áno, je to komplikované, keďže v prevažnej miere vysadené riadky nekopírujú pôvodné parcely a sú prevažne kolmo, resp. šikmo k pôvodným pozemkom. My okrem obrábania komunitného vinohradu motivujeme a manažujeme vlastníkov a záujemcov k záchrane čo najväčšej plochy viníc na základe majetkovej podstaty! Náš spolok vyvíja aktivitu ktorá spája ľudí - vlastníkov vinohradov, ktorí majú záujem svoj vinohrad prenajať a ľudí ktorí majú záujem vziať si vinohrad do prenájmu.

Samozrejme, že máme odborných poradcov – priateľov z Rače, tvoríme kontakty s vinármi so Svätého Jura. Na základe nášho oslovenia oceňujeme aj dodatočnú snahu PD Vajnory pomôcť prenájmom techniky pri obrábaní viníc. Na svojej stránke budeme pravidelne informovať o agrotechnických termínoch a s tým súvisiacimi potrebnými prácami. Naša činnosť bude samozrejme aj spoločenská. Zatiaľ nemáme úplne doriešenú tvorbu členskej základne, ale aj k tomu sa dostaneme po zvládnutí jarných prác. Tiež máme v pláne vyčistenie vodných tokov, aby sa odstránilo súčasné zamokrenie niektorých viníc, ktoré sťažuje obrábanie. Tiež chceme obnoviť aj pôvodné studničky a revitalizovať priestory okolo hájnickej búdy. Ak sa niekto k nám pridá aj v tejto činnosti, bude vítaný.

Pevne dúfame, že tak ako nám, nezostane Vám vlastníkom, osud vajnorských vinohradov a celého priestoru ľahostajný a spoločnými silami zachránime čo najväčšiu časť z nich. Veríme, že aj vo VN bude vytvorený priestor na primerané informovanie občanov.

Václav Fekete