Učiteľom

Od: Soňa Molnárová
May 10, 2021
Učiteľom

Môj učiteľ - človek štedrý,
Zrejem z neho ako klas.
Viem už odkiaľ dujú vetry,
Odkiaľ príde prvý mráz.
Prečo dvakrát dva sú štyri,
Aký majú stromy vek.
Viem už koľko má svet šíry
Veľkých morí, hôr a riek.

Vzácne pani učiteľky, vzácni páni učitelia, určite nikomu z nás neušlo, že od narodenia J. A. Komenského, veľkého pedagóga, učiteľa národov, ktorý pevne zakódoval nesmiernu dôležitosť a úlohu učiteľov v živote ich žiakov, už uplynuli štyri storočia. Pri tejto príležitosti sa mi v mysli vynárajú slová ako „hľadanie pravdy, rozvoj vzdelávania, svetlo na ceste za poznaním a tvrdenie, že Dobrá  škola robí človeka lepším“.

Preto sa prihováram a vzdávam úctu práve Vám, učiteľom, ktorých zmyslom života je naučiť dieťa nielen čítať, písať a počítať, ale pomôcť mu nájsť si svoju cestu v živote. Od Vás, milí učitelia, dostávajú Vaši žiaci kľúč k tomu, ako budú získané vedomosti ďalej využívať. Vy sa dotýkate ich duše, modelujete ju a vpisujete do nej nadčasové hodnoty. Zažívate krásu rozžiarených detských očí túžiacich po vedomostiach, dotýkate sa otvorených detských sŕdc túžiacich po láske, pohladení, čakajúcich na úsmev učiteľa, ktorý je prejavom Vašej spokojnosti. A Vy ste vždy šťastní, keď sú Vaši žiaci úspešní. Mnohým Vašim žiakom ostanú spomienky na školu ako vzácne skielka. Na prvého učiteľa, na toho, kto im po prvýkrát vložil do ruky pero, aby sa spoznali s celým svetom.

Vcítiť sa do detských duší, vzdelávať i vychovávať mladú generáciu, to naozaj vyžaduje veľkú trpezlivosť a múdrosť pri výkone Vášho povolania, ba môžeme povedať, poslania. Pod pojmom škola sa skrýva mladosť, slzy, smiech a tiež... oslobodzujúce zvonenie.Dnes sa spoločnosť na celom svete ocitla v nezávideniahodnej situácii. Školy sú už rok zatvorené. Školské triedy a chodby zívajú tichom a prázdnotou. Kam sa vytratil smiech a džavot žiakov? Naše školy na začiatku pandémie boli zatvorené ako prvé a budú pravdepodobne posledné, ktoré sa otvoria prezenčnému vyučovaniu. A práve vďaka vyspelej technike a jej možnostiam mohlo byť v rokoch 2020 a 2021 aj v našej mestskej časti zabezpečené dištančné vzdelávanie, ktoré v súvislosti so šíriacousa pandémiou  vírusu COVID-19 nahradilo na školách prezenčné vyučovanie. Vy, vážení učitelia, i Vaši žiaci ste sa muselirýchlo adaptovať na nový  systém prinášajúci rôzne problémy a vyžadujúci veľmi zodpovedný prístup k plneniu si učiteľskýchi študentských povinností. So  svojimi žiakmi sa denne stretávate len prostredníctvommonitoru. 

Napriek všetkému som presvedčená, že každý učiteľ siaha až na dno svojich profesionálnych aj ľudských hodnôt, aby ukázal tú správnu cestu vzdelávania tým, ktorí mu boli zverení – teda žiakom. Väčšina z Vás by najradšej učila prezenčnou formou za ideálnych podmienok, s perfektnými výsledkami, čo však dnes nie je možné. Byť ideálnym žiakom a vynikať vo všetkých oblastiach vzdelávacieho procesu je iste veľmi ťažké, ba priam nemožné, preto nemôže nikto očakávať, že všetci žiaci budú nadaní a stopercentní, najmä v čase online vyučovania. Rozumové schopnosti, manuálne zručnosti,záujmy – to všetko je u každého žiaka 
iné, odlišné, a práve táto odlišnosť ich robí jedinečnýmí – neopakovateľnými.

Keď hovorím o žiakoch, hovorím aj o učiteľoch, pretože ich vzájomná interakcia je súčasťou ich životov. Úsilie učiteľa ocení len ten, kto toto povolanie skúsil aj v extrémnych podmienkach. Práca prinútila učiteľov intenzívne pracovať na sebe v online svete. Zdokonalili ste sa v technickej zručnosti pri práci s počítačom, prostredníctvom ktorého denne odovzdávate vedomosti svojim žiakom. Nie je to vôbec jednoduché.

Po prekročení školskej brány, milí učitelia, vchádzate do iného sveta. Nechávate za sebou starosti svojho osobného života a ste tu pre svojich žiakov. Ponúkate im semienka vedomostí zo svojej dlane a púšťate ich do sveta. O mnohých neviete, ako sa im darí. Iných vidíte vôkol seba ako úspešných ľudí, ktorí sa stali naozajstnými dospelými. Nesú stopu Vašej dlane, lásky a trpezlivosti.Oni sú  tým najkrajším zhmotnením učiteľa.

V mene našej mestskej časti Vám patrí naša vďaka za prácu, ktorou odprevádzate vajnorské deti do veľkého sveta poznania.
Ďakujeme.

Text: Soňa Molnárová
Snímky: Martin Bača