Vitamínové balíčky pre vajnorských seniorov

Od: Igor Rašla
May 10, 2021
Vitamínové balíčky pre vajnorských seniorov

V tomto nežičlivom čase pre slobodný život, pre život v podmienkach pandémie COVID-19 je posilnenie individuálnej imunity veľmi dôležité. Podstatný je nielen pohyb, kvalitná strava, výdatný spánok, ale aj dopĺňanie vitamínov
a minerálov. A práve vitamíny a minerály sme sa rozhodli v našej mestskej časti ZDARMA distribuovať medzi najohrozenejšiu skupinu obyvateľov – našich seniorov nad 65 rokov.

Mestská časť Vajnory pripravila pre svojich najvzácnejších obyvateľov okolo 1 100 kusov balíčkov, pričom každý z nich obsahoval najmä imunitu a zdravie posilňujúce vitamíny a minerály - na každého seniora balenie selénu a zinku, vitamínu C a jeden pár certifi kovaných respirátorov. Počas marca a apríla nám pomáhali distribuovať balíčky dobrovoľníci zo 110. zboru, dobrovoľníci zorganizovaní priamo z radov zamestnancov miestneho úradu a výpomoc priamo ponúkli aj niektorí vajnorskí seniori.

Prečo sme sa rozhodli práve pre uvedené zloženie balíčkov? Vitamín D je pre telo veľmi dôležitý, ovplyvňuje napríklad látkovú výmenu vápnika. Tento vitamín má nesmierny význam pre zdravé kosti a zuby a pomáha udržiavať zdravé svaly. Ovplyvňuje aj ďalšie časti nášho tela, ako je srdce, mozog. V neposlednom rade je dôležitý pre imunitný systém a lekári, ako jednu z kľúčových premenných pre zdarné prekonanie koronavírusu, uvádzajú práve dostatočnú hladinu vitamínu D.

Zinok podporuje napr. uchovanie dobrého zraku, zdravých kostí, vlasov, nechtov a takisto pokožky. Selén zasa prispieva aj k správnej funkcii imunitného systému a štítnej žľazy.

Hodnota takto skombinovaných a distribuovaných vitamínov presiahla 10 000 eur. Na fi nancovanie sme použili prostriedky získané a usporené počas celého obdobia testovania organizovaného mestskou časťou vo Vajnoroch a pre Vajnory, pretože takto získané prostriedky znovu vrátiť do „systému“ považujeme za veľmi férové. K hlavným úlohám mestskej časti patrí predovšetkým snaha o skvalitnenie života a podpora zdravia ňou rozhodne je.

Na záver by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorí sa na akcii akýmkoľvek spôsobom podieľali.

Všetkým Vám vďaka.

Text: Igor Rašla
Snímka: Martin Bača