Jesenné výsadby jarných cibuľovín

Od: Daniel Lapšanský
October 7, 2021
Jesenné výsadby jarných cibuľovín

Ak ste na jar prechádzali centrom mesta, možno ste si všimli krásne kvitnúce pásy jarných kvetov.

Sú to zmesi rôznych druhov cibuľovín, ktoré vynikajú svojimi nápadnými kvetmi a začiatkom kvitnutia už od skorej jari. Jednotlivé druhy sa v zmesi plynulo striedajú, aby bol efekt kvitnutia čo možno najdlhší a najbohatší. Ďalšou výhodou tohto typu výsadieb je nízka potreba údržby, nakoľko po odkvitnutí a zasušení listov sa porast jednoducho pokosí spolu s trávnikom, do ktorého budú vysádzané, a počas zvyšku vegetácie budú cibule spočívať pod zemou až do nasledujúcej jari. Takto by mal záhon fungovať niekoľko rokov, čo kompenzuje vyššie počiatočné náklady pri výsadbe.

Výsadba takýchto druhov záhonov má korene v Holandsku. Ide o špeciálnu strojovú výsadbu, kde čepeľ noža nareže a nadvihne trávnu mačinu, rozhodí pod ňu stovky cibuliek a ihneď mačinu vráti na pôvodné miesto. Na jeseň vysadené cibuľky takto čakajú pod zemou až do príchodu jari, kedy ako jedny z prvých kvietkov začnú postupne ukazovať svoj šat. Túto sofistikovanú technológiu prakticky nemožno nahradiť ručným sadením, nakoľko počty vysadených cibúľ sa pohybujú v desiatkach tisíc.

Táto záplava kvetov nás natoľko oslovila, že sme sa rozhodli podobnú výsadbu zrealizovať aj vo Vajnoroch. Boli vybrané najvhodnejšie lokality a zmes, ktorá sa svojou farebnosťou a charakterom najviac hodí do vidieckeho rázu mestskej časti. Výberovým konaním bola vysúťažená firma Slovensko kvitne s.r.o., ktorá zabezpečí strojovú výsadbu cibúľ v požadovaných parametroch. Už na jeseň tak budete môcť vo Vajnoroch zhliadnuť ako sadí cibuľoviny špeciálny stroj vedený za malým traktorom. Koncom zimy, s príchodom jari, sa tak môžete tešiť na začiatok farebnej záplavy kvetov.

Týmto by som vás chcel zároveň poprosiť, aby ste nestúpali na plochy, kde budú z trávnika rašiť kvety, a nezničili nám všetkým radosť z kvitnutia. Plochy budú pred nástupom vegetácie adekvátne označené. Dajte možnosť  šetkým, aby sa z kvetov tešili a netrhajte si, prosím, celé kytice len pre seba. Samozrejme, nikto sa nebude hnevať za jeden utrhnutý tulipán pre mamičku či frajerku. Spoliehame sa na Vás a veríme, že žijeme v kultúrnej spoločnosti, a tak nám radosť vydrží čo najdlhšie.

Daniel Lapšanský