Odkúpenie budovy na Šaldovej ulici

Od: redakcia
December 8, 2021
Odkúpenie budovy na Šaldovej ulici

Začiatkom decembra starosta mestskej časti Bratislava-Vajnory Michal Vlček podpísal zmluvu s Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky o odkúpení budovy na Šaldovej ulici. Predchádzalo tomu hlasovanie poslancov na miestnom zastupiteľstve, ktoré sa uskutočnilo 10. 11. 2021. Na odkúpení budovy sa jednohlasne zhodli všetci prítomní, a tak môže začať príprava plánu jej rekonštrukcie. S ministerstvom sa podarilo dohodnúť na kúpnej cene 25 600 eur, čo predstavuje pre mestskú časť výhodnú sumu.

A aký je ďalší plán s budovou na Šaldovej ulici?

Jej dezolátny stav je potrebné dať do poriadku, v pláne je jej obnova a vybudovanie nového kultúrno-vzdelávacieho centra. Zaujímavé sú aj pozemky v jej okolí. Podmienkou Ministerstva vnútra Slovenskej republiky ako súčasného vlastníka bolo využitie tohto miesta na športovú, kultúrnu a vzdelávaciu činnosť. Budova sa tak opäť stane miestom, ktoré bude slúžiť všetkým obyvateľom našej mestskej časti. Ako uviedol starosta Vlček, chceme realizovať verejnú architektonickú súťaž, aby centrum Vajnor získalo budovu s dôstojným a reprezentatívnym vzhľadom.

A aká je história budovy?

V minulosti sa v nej nachádzala materská škôlka, ktorá bola pre nevyhovujúci stav v 90-tych rokoch zrušená. Budova tak prešla do vlastníctva Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a jej technický stav zhoršoval. Objekt chátral, a strácal tak na svojej hodnote. Medzičasom sa využíval ako sídlo mestskej polície, knižnice či keramickej dielne. Momentálne sa priestory budovy stali miestom pre aktivity skautov, Vajnorského ochotníckeho divadla či charity.

Keďže objekt nebol vo vlastníctve mestskej časti, nebolo v jej kompetencii ani možnostiach doň investovať a zveľaďovať ho. Budova tak postupom času strácala na svojom vzhľade a jej využiteľnosť sa časom znižovala. Až do tohto volebného obdobia boli v minulosti všetky pokusy o získanie budovy neúspešné. Starosta Vlček a vedenie Vajnor začali krátko po svojom nástupe rokovať so zástupcami Ministerstva vnútra SR o možnostiach jej odkúpenia. Podpisom zmluvy s ministerstvom sa otvára príležitosť, že budova bude vhodným miestom pre stretávanie sa obyvateľov Vajnor pri kultúrnych, športových a vzdelávacích aktivitách.

redakcia