Život FK Vajnory

Od: Richard Fekete
December 3, 2021
Život FK Vajnory

V mene FK Vajnory by som na úvod rád zaželal všetkým čitateľom príjemne strávené sviatky a všetko najlepšie do nového roka, i keď je to v tejto dobe komplikované. Znova sme sa o tom presvedčili aj my, keď sa náš optimizmus z dostatočného počtu hodín v telocvičniach pre všetky družstvá rýchlo znížil na minimum. Už po dvoch týždňoch prišlo k prvému sprísneniu opatrení a pár dní na to, 24. novembra, vyhlásila vláda lockdown. A tak sme tréningový proces prerušili minimálne do konca roka s vierou, že už v januári sa stretneme a budeme môcť pokračovať. Aj muži, ktorí stihli dohrať záverečné tri jesenné kolá IV. ligy a každé z nich malo silný náboj. Ak by sme totiž všetky zvládli víťazne, mohli sme sa dostať pred zimnou prestávkou na prvé miesto. Ale pozícia takzvaného „jesenného majstra“ nám nakoniec nepripadla.

ZÁVOD – VAJNORY 1:6 (naše góly: Prince 2, Lihotský, Jasenec, Klimek a Hunčár po 1)

Po súboji v Závode sme ešte stále živili nádej. Síce sme prvý polčas herne nežiarili, ale po peknom priamom kope Sama Lihotského sme viedli. Hneď v úvode druhej časti domáci po dorazenej penalte vyrovnali. Dostali sme gól po 453 minútach (4 zápasy sme odohrali s nulou). Nevykoľajilo nás to, rýchlo sme išli opäť do vedenia a po góle na 3:1 z nohy Jána Klimeka sa posledných 20 minút už len dohrávalo. Záver sme si spríjemnili ďalšími tromi zásahmi. Radosť z vysokého víťazstva umocnili aj ďalšie výsledky toho víkendu. Vďaka nim sme poskočili na druhé miesto, len 2 body za Jablonovým, ktoré sme v nasledujúcom kole hostili doma.

VAJNORY – JABLONOVÉ 0:1

Náš areál 7. novembra znova naplno ožil. Išlo o prvú pozíciu a zaujímavému zápasu prialo aj krásne počasie babieho leta. Škoda len, že kvalita za očakávaniami zaostala. Hostia nepredviedli nič výnimočné. Určite sme v tejto sezóne zažili aj „behavejších“, kreatívnejších súperov, s jasnejším herným konceptom. A preto je škoda, že sa nám takéhoto protivníka nepodarilo zdolať. Vajnoráci boli niečím až príliš zviazaní. Celý duel odohrali v kŕči, ktorý im neumožnil vypracovať si žiadnu vyloženú šancu z hry. Súper ich tiež nemal veľa, ale 5 minút pred prestávkou skóroval. Naši na ťažkom teréne ukončili sériu 8 duelov bez prehry.

KOSTOLIŠTE – VAJNORY 0:3

V poslednom jesennom kole sme v Kostolišti nastúpili proti mužstvu s najlepším útokom súťaže. Jeho ofenzíva sa ukázala okamžite. V 13. minúte sme prehrávali 0:2. V ďalšom priebehu skúsenejší domáci prevýšili Vajnorákov hlavne v nasadení. Po prespanom začiatku sme sa dostávali do hry len pomaly. Marcel Hulák už do prestávky striedal dvoch hráčov. Druhý polčas bol z našej strany lepší, ale kontaktný gól neprišiel. Pri hre vabank sme v závere inkasovali do tretice. Sen o zimovaní na prvom mieste sa nám naplniť nepodarilo, ale veľmi pekný výsledok je pre náš mladý kolektív aj šieste miesto. Súhlasí s tým aj náš tréner v krátkom rozhovore...

MARCEL HULÁK O JESENI Vzhľadom na to, že sme v lete opäť museli vytvárať nový tím, si asi nepredpokladal, že skončíme po jeseni na 6. mieste...? Nie. A som spokojný. Leto bolo pre mňa veľmi náročné. Mužstvo som musel rýchlo za chodu „dolaďovať“ a každého hráča individuálne zoznamovať s taktickými úlohami v našom systéme. Máme veľmi mladý káder, ktorý sa formoval prakticky celú jeseň. Čím Ťa najviac prekvapil? Chuťou a ochotou, s akou všetci hráči pracovali na tom, aby sa naučili veci, ktoré boli pre mnohých úplne nové. Dopadlo to nad očakávanie. Utvrdil som sa v tom, že pokiaľ sa nastolí v mužstve tvrdá práca a poctivý prístup ku každému hráčovi, tak sa to odzrkadlí a vráti. Zaznamenali sme fantastické série, ktoré nie sú u nás bežné. Neprehrali sme 8 zápasov v rade a gól sme nedostali 453 minút, teda viac ako 7 a pol hodiny.. . Silné stránky mužstva môžu byť veľmi rýchlo aj našou slabinou. Je to o skúsenosti. Série presvedčili aj hráčov, že disciplinovanosť a odovzdanie maxima pre kolektív má aj kladný konečný efekt. Je niečo, čo Ťa na jeseň nahnevalo? Nemôžem povedať, že nahnevalo, ale skôr som bol sklamaný z návštev divákov. Chcem ich touto cestou pozvať na jarné zápasy. Chlapci už dokázali, že vedia hrať dobrý futbal a chcú bojovať za FK, aj keď väčšinou nie sú Vajnoráci. V auguste a septembri sme dali v desiatich zápasoch až 32 gólov, v októbri a novembri v siedmich zápasoch už len 8. Kde vidíš príčiny? Zo začiatku nás súperi nebrali až tak vážne, no postupne sa na nás pripravovali s väčším rešpektom. Ostane káder v zime konsolidovaný, alebo máš informácie o nejakých odchodoch?Rozprával som sa s každým hráčom individuálne a na rovinu. O odchode nikto hovoriť nechcel. Budeš sa snažiť dotiahnuť nových hráčov? Ak áno, na ktoré posty? . Možno jedného, dvoch. Chýba typický útočník zakončovateľ, ale s tým sa už musím pohrať ja. Aké sú ciele mužstva pred jarnou sezónou? Hrať v hornej časti tabuľky a predvádzať aj naďalej atraktívny futbal pre divákov.

IV. liga (tabuľka po jesennej časti)

1. Jablonové 37

2. Jarovce 34

3. Karlova Ves 31

4. Kostolište 30

5. Domino 30

6. VAJNORY 29

7. Jakubov 29

8. NŠK 1922 26

9. Slovenský Grob 26

10. Čunovo 22

11. Závod 22

12. Láb 21

13. Limbach 20

14. Pezinok – Cajla 18

15. Veľké Leváre 18

16. Vištuk 15

17. Lamač 10

18. Svätý Jur 10

Snímky mužov. Určite tú, na ktorej je tréner Marcel Hulák

TRÉNERKA JÁNA VOLKA U NÁS

Po Petrovi Boďovi, v tom čase kondičnom trénerovi slovenskej futbalovej reprezentácie, prišla našich mládežníckych trénerov obohatiť vedomosťami o rozvoji rýchlostných schopností aj Naďa Bendová. S Jánom Volkom začala pracovať v jeho 15-tich rokoch, keď bol len priemerným futbalistom s úžasnými rýchlostnými danosťami. Teraz je z neho jeden z najlepších šprintérov na svete.

V krásnom počasí babieho leta, 6. novembra, nám atletická odborníčka vysvetľovala ako pracovať s deťmi pri tréningu rýchlosti. Hodinová časť teórie bola len predkrmom toho, čo nám ponúkla počas praktických ukážok. Pomohli nám pri nich hráči U13 trénera Ľuba Floreka, ktorý tento mini seminár inicioval. Nielen on si zapisoval poznámky o presne cielených cvičeniach, postupnom zvyšovaní ich náročnosti, metodických postupoch, opravách chýb. Bolo vidieť, že Naďa Bendová má dlhoročnú prax nielen so špičkovými atlétmi, ale aj s malými deťmi. Dokazovala to veľmi príjemným vystupovaním a citlivou komunikáciou. Tri hodiny strávené na ihrisku boli skutočne veľmi inšpiratívne, poskytli nám množstvo námetov. Ich správnou aplikáciou by sme zároveň mohli aspoň trochu obmedziť časté problémy detí s pätami.

Snímky zo seminára

NOVÉ MINI IHRISKO

Ešte pred koncom jesennej časti sezóny sme stihli ďalšie vylepšenie nášho areálu. Viac možností na vyžitie a trávenie času budú mať už aj najmenší návštevníci. Bývalé mini ihrisko už bolo po záruke, a preto sme investovali do nákupu a inštalácie nových, bezpečnejších a trvácnejších preliezačiek a atrakcií. Okrem toho máme aj niekoľko kvalitnejších klasických lavičiek a pár takých, ktoré sú určené pre teenagerov. Mrzí nás iba to, že sme realizáciu nestihli o niekoľko týždňov skôr, ale boli sme závislí na zhotoviteľovi a jeho voľných termínoch. Deti si teda ihrisko naplno užijú až na jar. Otcom tohto projektu je klubový pokladník a stále aj hráč seniorov Paľo Miženko. Patrí mu veľké poďakovanie. Plochu sme zabezpečili aj vďaka finančnej pomoci miestneho úradu a občianskeho združenia VI Group.

Snímky z ihriska

Richard Fekete