Seniordom je stále našou prioritou

Od: Michal Vlček
March 4, 2021
Seniordom je stále našou prioritou

Jedným z hlavných cieľov, ktoré sme si pri štarte volebného obdobia určili, je vybudovanie nového zariadenia a zvýšenie kvality a dostupnosti služby pre našich seniorov. V tom čase ešte nikto z nás netušil, že nás zasiahne pandémia COVID-19, a o to viac tento cieľ naberá na aktuálnosti.

Služby súčasného seniordomu sú poskytované v areáli Alviano v nehnuteľnosti v správe mestskej časti a sú prevádzkované občianskym združením Prosenior. Nezabúdame ani na súčasný seniordom, aby jeho klienti prežili dôstojnú jeseň svojho života. Minulý rok sme investovali 7200 eur do nevyhnutnej opravy strechy. Napriek tomu naším prioritným zámerom naďalej ostáva vybudovanie nového zariadenia – s väčšou kapacitou a novým, krajším prostredím.

Nové zariadenie je plánované na Roľníckej ulici na pozemku bývalej pastierne. Tento zámer počíta na pozemku s dvomi samostatnými časťami, jedna ako zariadenie pre seniorov a druhá ako špecializované zariadenie pre seniorov. Nové zariadenie, tak ako je navrhnuté, bude poskytovať svoje služby pre 24 ľudí.

Celková investícia na výstavbu je v predpokladanej výške 2 milióny eur. Pri rozpočte našej mestskej časti takúto investíciu nedokážeme realizovať z vlastných zdrojov. Z tohto dôvodu sme sa ešte v roku 2018 začali uchádzať o fi nančné prostriedky zo zdrojov EÚ prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Že získanie tejto podpory nie je jednoduché ani automatické, sme sa presvedčili koncom roka 2018, kedy bola naša žiadosť zamietnutá. Na obidva objekty máme vydané právoplatné stavebné povolenie spolu s búracím povolením na pôvodnú stavbu. Počas celého roku 2019 sme intenzívne hľadali ďalšie alternatívy ako zámer seniordomu posunúť bližšie k realizácii. Jednou z ciest stále ostáva možnosť uchádzať sa o zdroje EŮ prostredníctvom IROP v plánovanom opätovnom vyhlásení výzvy. Faktom je, že v rámci pôvodnej žiadosti boli spolu s našou žiadosťou zamietnuté aj ďalšie podobné projekty iných mestských častí či obcí na Slovensku. Nevyčerpané zdroje EÚ naznačovali pravdepodobnosť opätovného vyhlásenia výzvy. Zmenou vlády sa tento náročný administratívny proces prípravy opätovného vyhlásenia výzvy spomalil. Kompetencie IROP prešli z Ministerstva  ôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na novovzniknuté Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. O spoločnej spolupráci sme sa pokúšali rokovať aj s magistrátom hlavného mesta či Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) – kde by jednou z možností bolo zriadenie domu sociálnych služieb (DSS), ktoré má BSK priamo vo svojej kompetencii. Možnosti združenej investície hľadáme aj v súkromnom sektore v zariadeniach poskytujúcich sociálne služby. Samozrejme, s podmienkou garancie dostupnosti voľných miest a kvality služieb prioritne pre obyvateľov našej mestskej časti.

V indikatívnom harmonograme výziev na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok (NFP) v rámci IROP na rok 2021 schváleným dňa 29. 01. 2021 je na modernizáciu sociálnej a školskej infraštruktúry alokovaných 65 mil eur. Plánovaný termín vyhlásenia výzvy je marec tohto roku a ako mestská časť sa v rámci nej budeme opätovne uchádzať o možnosť získania fi nančných zdrojov. Súčasne však aj naďalej zvažujeme ďalšie možnosti, ktoré sú naďalej otvorené, pretože našou prioritou a cieľom je zvýšenie kvality a kapacity sociálnych služieb pre našich občanov.

Text: Michal Vlček