Virtuálne Maľované Vajnory 2020

Od: Božena Zemešová a Zuzana Mišáková
March 4, 2021
Virtuálne Maľované Vajnory 2020

Vajnory sa nachádzajú v malokarpatskej oblasti, kde od pradávnych čias mali obyvatelia svoje políčka alebo pod úpätím Malých Karpát kúsok vinohradu. Od skorého rána sa v ňom starali o vínnu révu, aby vypestovali kvalitné hrozno na výborné vínko, ktoré ochutnávali ľudia zo širokého okolia. Spôsob života sa neopakovateľne zapísal aj do tradičných folklórnych zápisov.

Naša mestská časť je známa aj nadšencami folklóru, medzi nimi aj folklórnou skupinou Vajnorský okrášľovací spolok – milovníkmi krásnych krojov, vajnorských tradícií a nádherných ľudových piesní. Spolok má približne 30 členov a účinkuje pod vedením Ivana Štelára.

Po ostatné roky sme mali veľa akcií, napríklad Fašiangový sprievod v maskách spojený so zábavou a pochovávaním basy, Stavanie mája, Kultúrne leto, Dožinky, Maľované Vajnory… Pandemický rok 2020 zmazal všetky podujatia, bol to rok, ktorý zasiahol nás všetkých prísnymi bezpečnostno–hygienickým opatreniami s obmedzenou možnosťou fyzického kontaktu.

Hľadali sme možnosti ako ďalej v tejto zložitej situácii. Mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne nápady. Tak postupne vznikol projekt virtuálne Maľované Vajnory – 4. ročník v poradí.

Nebolo to jednoduché, všetko sa muselo premyslieť, naplánovať, osloviť majiteľov nehnuteľností v ktorých sa ukrýva bohatstvo našich predkov v podobe ornamentov maľovaných priamo na stenu príbytkov. Sme radi, že obyvatelia Vajnor boli ochotní ponúknuť virtuálnu návštevu vo svojich domoch. Nech sa páči, vstúpte.

Pani Danka a Eduard Krištofičovci nás vedú do svojho nádherného domu na Roľníckej ulici a pýšia sa krásne maľovaným vajnorským ornamentom na stene, očaria nás ručne vyšívané vankúše, plachty, obrusy, pánske krojové košele, pre ženy vyšité rukávce, zástere, a to všetko je prevažne dielo pani Hedvigy Krištofi čovej. V neďalekom dome u manželov Kociánovcov tvorili viaceré umelkyne. V prednom dome sú nástenné maľby, krojované bábiky aj výšivky Terézie Zemanovej. Zadný pôvodný dom, kde sa často zdržiavala a tvorila ľudová umelkyňa Katarína Brúderová, je typickým zachovaným obydlím s malinkými okienkami a nízkym vstupom a pripomína niekdajšiu architektúru na dedine. V jej ornamente nájdeme krásu prírody a jej plodov. Vo výpovedi pána Bohumíra Hrabáka, 96-ročného obyvateľa Vajnor, je spomienka na pani Katarínu Brúderovú, ktorá zažila veľmi neľahké časy, musela ťažko pracovať a do svojej tvorby vyšila výjavy prírody a to, čo sa urodilo na poliach a vo vinohradoch. Keď vyšívala, maľovala, spievala si krásne ľudové piesne, a tak jej bolo ľahšie na duši. Ďalšou zastávkou na Roľníckej ulici je rodinný dom, kde býva rodina Feketová. Ján Fekete a jeho syn Martin nám prezradili, že ich mama a stará mama Mária Feketeová rada maľovala a kreslila ornamenty s vtáčikom. Vnuk Martin v súčasnosti tvorí zaujímavých vtáčikov z medi vo farbách ornamentu a je vášnivým zberateľom pracovného náradia a starodávnych poľnohospodárskych predmetov.

Ulica Za Farou ukrýva v prístavbe rodinného domu krojované bábiky. „Tu žila a tvorila pani Katarína Rakúsová, vzácny človek – kreslila, vyšívala, maľovala a všetko, čo sa v tomto objekte nachádza, si vyrobila sama a je sa na čo pozerať“ zaspomínala si členka Vajnorského okrášľovacieho spolku pani Beata Víteková. Okrem iného spomenula, že aj náš spolok s hrdosťou nosí kroje vyšité rukou pani Rakúsovej, ktorá povyšívala vraj „ceú dzedzinu“.

Ďalšou zastávkou Maľovaných Vajnor je ro dinný dom pána Jozefa Nádaždyho na ulici Šinkovské. Nájdeme v ňom typickú vajnorskú izbu so zachovaným pôvodným maľovaným nábytkom, krásne kroje, maľované taniere a obrazy, vyšívané vankúše Terézie  emanovej, ale hlavne čarokrásnu nástennú maľbu Hedvigy Krištofi čovej z roku 1968. Jej typické nástenné maľby z tohto obdobia sú zachované aj v budove poľnohospodárskeho družstva na Osloboditeľskej ulici, tiež v pivnici Reštaurácie Bakchus vila, či v rodinnom dome pána Procházku na Baničovej ulici, kde v tých rokoch bývala rodina Grebečiová. Aj pán Miroslav Fábry sa právom hrdí vo svojom moderne zrekonštruovanom rodinnom dome na Dorasteneckej ulici maľbou svojej babky Hedvigy Polákovej. Nádhernú nástennú maľbu od Kataríny Brúderovej a iné maľované a vyšívané klenoty si uchovala Janka Belovičová ako spomienku na svojho dedka Štefana Feketeho vo svojom dome na Roľníckej ulici. Je veľkou nadšenkyňou ľudových tradícií a nahrala komentáre pre všetky videá pre Maľované Vajnory 2020. Majitelia zrekonštruovanej budovy bývalého Potravného a úverného družstva na Roľníckej ulici – bratia architekti Richard a Juraj Duškovci – vytvorili moderný priestor pre svoje podnikanie so zachovaním vajnorského ornamentu. Pod krásnu vajnorskú ornamentálnu maľbu na stenách dvoch miestností v priestoroch bývalej vínnej pivnice sa podpísala talentovaná pani Vierka Slezáková. Vajnorský ornament sa opakuje aj na keramike, ktorú už niekoľko rokov zdobia šikovné ruky keramikárky Zlatici Šarközyovej v keramickej dielni domu kultúry.

Vajnory sú plné tvorivej sily. V mnohých domoch nájdeme nadšencov tradičného vajnorského ornamentu v akejkoľvek forme umeleckého predmetu. Ďalšia zastávka je v zrekonštruovanom dome na Roľníckej ulici – v bývalej Vinotéke Regius. Tu je maľba mladej výtvarníčky Kristíny Rožňovcovej, ktorá maľuje svojím rukopisom na textil, šije vaky, tričká, letné šaty. Veľa domácnosti sa pýši jej maľovanými nástennými hodinami. Je autorkou návrhu maľby na priečelí domu kultúry, ale aj štyroch maľovaných knižničiek vo vajnorských parkoch. Hneď v susednom objekte je pôvodná nástenná maľba autorky Márie Feketeovej. Pán Jaroslav Fekete, jej 93-ročný syn, ktorý bol pri natáčaní prítomný, s láskou spomínal na okamihy, keď maľbu jeho mama tvorila. Erika Surányiová Berenčiová je autorkou maľby ornamentu na priečelí zmrzlinárne v Parku pod lipami. Popri svojej práci sa venuje maľovaním obrazov detí v kroji, maľuje kravaty, tričká a rôzne úžitkové predmety. V čase pandémie ušila a ručne vymaľovala s námetom vajnorského ornamentu množstvo ochranných rúšok. Vináreň a reštaurácia pri kaplnke na hlavnej ceste upúta nádhernou maľbou
na priečelí aj na bočnej stene reštaurácie. Vajnorský ornament sem namaľoval v roku 2000 Branislav Pavlas. Tento dom získal ocenenie za príkladnú obnovu a rekonštrukciu.

Vzácnou zastávkou Maľovaných Vajnor je národná kultúrna pamiatka – Kostol Sedembolestnej Panny Márie, ktorý pochádza z 13. storočia. Hedviga Krištofičová vytvorila v roku 1968 návrh nádhernej ornamentálnej kompozície okolo hlavného oltára a 12 maľovaných oblúkov na bočných stenách. Vymaľovať ich pomohli aj ďalšie šikovné vajnorské ženy. Ornament vyjadruje hlavné činnosti pôvodných obyvateľov Vajnor. Nájdeme tu symboly úrody roľníkov a vinohradníkov – obilné klásky, jabĺčka, vínnu révu, hrozno, ale aj kvety, včielky a vtáčiky. Symbol rodiny vyjadruje pelikán kŕmiaci svoje mláďatá vlastnou krvou ako spomienka na ťažké časy našich predkov. Zaujímavosťou je, že v roku 1990, pred prvou návštevou pápeža Jána Pavla II., bol vydaný maľovaný plagát s vajnorským ornamentom, ktorý vytvorila Viktória Zemanová. Terézia Zemanová vyšila pre Svätého Otca mitru ako dar od Vajnorákov.

Všetku túto spomínanú krásu sme sa snažili zachytiť vo virtuálnom projekte Maľované Vajnory v spolupráci s produkčným štábom TC Lemons, s.r.o. a členmi Vajnorského okrášľovacieho spolku. Pandémia nás pri práci veľmi obmedzovala, avšak radosť a nadšenie boli veľké. Vážili sme si príležitosť podieľať sa pri natáčaní v jednotlivých maľovaných lokáciách. Obliekli sme si naše vzácne kroje a v danom objekte sme sa stretli s majiteľmi a pred kamerou predviedli nástenné maľby, úžitkové predmety a všetko, čo ukrývajú vo svojich domoch. Zúčastnili sme sa aj nahrávania v hudobnom štúdiu. V nahrávacom štúdiu sme sa rozdelili do zmiešaných skupín po šiestich osobách a do pripravených nahrávok zvuku harmoniky sme naspievali naše piesne. Ešte sme však neskončili, čaká nás veľká výzva s nahrávaním CD vajnorských piesní v podaní nášho spolku. Musíme v zdraví vydržať, pokým sa opatrenia uvoľnia a budeme môcť projekt ukončiť. Všetky videá nájdete na FB stránke VOS-Vajnorský okrášľovací spolok, ale taktiež na YouTube kanáli – MaľovanéVajnory 2020.

Celkovo sa natočilo: jedno hlavné úvodné video a 15 krátkych videí z jednotlivých zastávok, ktoré sme vám teraz v skratke predstavili.

Veľká vďaka patrí majiteľom a užívateľom priestorov: Rímskokatolícka cirkev, farnosť Bratislava – Vajnory, Poľnohospodárske družstvo Vajnory, Dom kultúry Vajnory, Podobenka z Vajnor, Ing. arch. Milan Škorupa, manželia Krištofi čovci, manželia Kociánovci, Ján a Martin Fekete, Ing. Miroslav Fábry, rodina Denisky Vaculovej, rodina Ing. Jozefa Nádaždyho, Jana Belovičová, Ing. arch. Juraj a Richard Duškovci, Gabriel Procházka, Kaviareň Prešík, Reštaurácia Bakchus Vila, Vináreň Reštaurácia pri kaplnke, našim sponzorom – Občianske združenie VI GROUP, Lekáreň Vajnory s.r.o., FLORASERVIS, spol. s r.o., NETsystems, a.s., ALUTEC, spol. s.r.o., KORATEX, a.s., Dobrá lipa a podporovateľom vrátane MČ Bratislava-Vajnory, Bratislavský samosprávny kraj a Bratislava Tourist Board. Podujatie bolo realizované s fi nančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Božena Zemešová a Zuzana Mišáková, členky VOS