Čo na to starosta?

Čo na to starosta?

Na facebooku ste písali, že sa plánuje revitalizácia Parku pod lipami. Aké sú v tejto úvislosti plány mestskej časti?

Koncom marca som zverejnil na svojom facebooku výzvu, aby mi občania napísali, čo by zmenili prípadne zlepšili v Parku pod lipami. Park je obľúbeným miestom vo Vajnoroch a je to už aj vidno na prvkoch, ktoré sa v ňom nachádzajú. V rámci revitalizácie pridáme do parku nové hracie prvky pre deti, zmeny sa dočká aj fontána, ktorá má dlhodobo nevyhovujúci technický stav a pri ktorej chceme zvážiť aj jej ďalšie umiestnenie. Cvičiace prvky, ktoré v súčasnosti v parku sú, budú opravené a nájdeme im nové miesto pre lepšie. Ďalšou novinkou, ktorá by mala pribudnúť do parku je závlahový systém, ktorý zabezpečí, že budeme mať v parku po celý rok kvalitný trávnik.

› Plánujete niečo robiť s kamiónmi, ktoré neustále prechádzajú Vajnormi?

Veľkokapacitná doprava, ktorá prechádza Vajnormi je problém, ktorý nás trápi a snažíme sa ho vyriešiť dlhodobo. Nie je to úloha, ktorá by sa dala vyriešiť lusknutím prsta. Predovšetkým je treba povedať, že existuje všeobecný zákaz prejadzu vozidiel nad 12 ton, avšak existuje množstvo výnimiek, a práve „vďaka“ ním môžu jazdiť cez našu mestskú časť. My, ako úrad, sa snažíme v tomto prípade vystupovať proaktívne a opakovane upozorňujeme políciu, aby vykonávala časté kontroly prejazdov takýchto aút cez Vajnory, alebo vykonala priebežné váženie týchto áut. Rovnako v spolupráci s magistrátom sa usilujeme o umiestnenia kamery, ktorá by práve monitorovala pohyb aút a ich špz cez hlavný ťah Vajnor. Následne by sme vedeli vyhodnocovať aj pohyb veľkokapacitných aút. Aby som nebol len negatívny, tak je predpoklad, že po vybudovaní stavby D4 Bratislava – Východ/ Rača je predpoklad podstatnej zmeny dopravnej situácie v Mestskej časti Bratislava-Vajnory a vylúč enie akejkoľvek tranzitnej dopravy z Vajnor na všetkých vjazdoch, čo by bolo zásadnejšie riešenie.

› Metropolitný inštitút mesta Bratislava (MIB) údajne plánuje realizovať v rámci našej mestskej časti revitalizáciu verejných priestorov. Vedeli by ste nám o tom povedať viac?

Približne pred rokom sme sa stretli so zástupcami Metropolitného inštitútu Bratislavy a vytipovali sme vhodné lokality, ktoré si zaslúžia vylepšiť a vynoviť v duchu moderných architektonických a urbanistických zásahov. Predstavitelia MIBu si z našich návrhom vybrali dve lokality, a to ulicu Kataríny Brúderovej a lokalitu Vajnorských jazier. Prostredníctvom nedávneho stretnutia sme si potvrdili, že obom lokalitám sa plánujú venovať a bude realizovaná odborná štúdia. Do procesu tvorby plánujeme zapojiť aj obyvateľov Vajnor. Ak všetko vyjde ako má, Vajnory získajú ďalšie dve zaujimavé lokality.