Pozor na podvodné emaily – preventívna kampaň Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava III

October 7, 2021
Pozor na podvodné emaily – preventívna kampaň Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava III

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava III upozorňuje občanov na nový spôsob podvodných konaní. V uplynulých dňoch boli prijaté trestné oznámenia pracovníkov spoločností. V oboch prípadoch boli pracovníci kontaktovaní prostredníctvom mailovej komunikácie. V prvom prípade bol pracovník kontaktovaný osobou, ktorá vystupovala pod menom nadriadeného, ktorý prostredníctvom emailu zadal vykonanie platby na účet zahraničnej banky. Keďže banka požadovala doplnenie údajov k tejto transakcii, kontaktovala pracovníčku, ktorá sa spojila s nadriadeným, ktorý jej však povedal, že žiadny takýto email jej nezaslal.

V druhom prípade bol zaslaný email z adresy podobnej adrese obchodného partnera, s ktorým spoločnosť spolupracuje. V emaile oznámili, že z banky dostali informáciu o zmene IBAN, pretože so starým účtom boli technické problémy, a preto svojim obchodným partnerom zasielajú nové platobné údaje. Upozornili aj na to, že v emaile, ako aj na predfaktúre je uvedený iný príjemca, čo však odôvodnili práve problémami so starým účtom. Informácia o úhrade bola následne zaslaná na adresu obchodného partnera. Obchodný partner telefonicky spoločnosť informoval o tom, že ich emailový účet bol napadnutý hackermi a spoločnosti bola zaslaná zlá predfaktúra, na základe ktorej bola vykonaná platba.

Polícia v tejto súvislosti apeluje na občanov, aby boli obozretní pri emailovej komunikácii a následnej realizácii platieb. Odporúčame preveriť si informácie z viacerých zdrojov, prípadne telefonicky, a skontrolovať emailovú adresu odosielateľa, ako aj platobné údaje.

V prípade, že máte podozrenie z páchania podvodného konania, ihneď kontaktujte Policajný zbor na číslo 158.