Zá múrmi vajnorských kasární

Od: Tomáš Hajdušek
October 7, 2021
Zá múrmi vajnorských kasární

Vojenské kasárne vo Vajnoroch majú mnohoročnú tradíciu, slúžili regrútom, ale sídlil tu aj motostrelecký pluk, či dokonca raketometný oddiel.

Dnes objekt kasární slúži predovšetkým Čestnej stráži Ozbrojených síl SR a jednotke NFIU. Skratka NFIU v angličtine znamená NATO Force Integration Unit Slovakia, čo v preklade znamená Integračná jednotka síl NATO na Slovensku. Napriek tomu, že o tejto jednotke sa popísalo množstvo neprávd a informácii, ktoré zavádzali a strašili obyvateľov, na vlastné oči sme sa mohli presvedčiť, že jednotka má prevažne administratívny charakter (operačno-logistický) a skôr ako zbrane tu nájdete počítače. Nielen vďaka mnohonárodnostným vlajkám vejúcim na nádvorí, ale aj všadeprítomnej angličtine, ktorú počuť na každom rohu, sme sa mohli už pri prvom vstupe do budovy presvedčiť, že ide o medzinárodnú jednotku. Ako nás informovala npor. Mária Blehová, ktorá je v NFIU právnou poradkyňou, každé NFIU je zložené zo 40 národných a NATO špecialistov. Každá krajina, na území ktorej sa takýto regionálny prvok nachádza, obsadzuje 20 miest národným personálom. Zostávajúcich 20 príslušníkov medzinárodného štábu NATO poskytnú partneri na rotačnom princípe. Vo Vajnoroch tak pôsobia vojaci z Českej republiky, Nemecka, Maďarska, Rumunska, Poľska, z Veľkej Británie a USA.

Čo je to vlastne NFIU a na čo slúži? To nám už povedal mjr. Tomáš Daňo, ktorý je zodpovedný za komunikáciu NFIU. NFIU je vojenský orgán NATO a medzinárodné vojenské ústredie na území Slovenskej republiky. NFIU je zaradené do štruktúry síl NATO a spadá pod veliteľstvo v Štetíne. Úlohou NFIU je zabezpečovanie a koordinovanie rýchleho nasadenia spojeneckých síl v danom regióne, podpora kolektívnej obrany NATO v plánovacom procese a asistencia pri výcviku a cvičeniach. V zodpovednosti NFIU je identifi kovanie logistických možností a obmedzení, transportných možností, podpornej infraštruktúry tak, aby bolo zabezpečené čo najrýchlejšie a najplynulejšie nasadenie síl okamžitej reakcie NATO.

Spolupráca mestskej časti Bratislava-Vajnory a NFIU je už dlhodobo na vysokej úrovni. NFIU počas pandémie COVID-19 pomáhala Vajnorom materiálno-technickým zabezpečením, príslušníci NFIU sa v minulosti zúčastňovali aj na kultúrno-spoločenských akciách a spoluorganizovali sme humanitárne zbierky.

Tomáš Hajdušek