Život FK Vajnory

October 7, 2021
Život FK Vajnory

Je tu nová sezóna. So všetkým, čo patrilo k tým predchádzajúcim, ale aj s novinkami, ktoré už pred viac ako rokom priniesla doba covidová.

V auguste bola Bratislava „zelená“, a preto sme pri organizácii stretnutí nemali väčšie problémy. Otázne bolo, čo budeme schopní a ochotní urobiť, ak bude náš okres v Covid automate vyznačený inou farbou. Povinností a úloh, ktoré v takom prípade musia kluby zvládnuť, je naozaj dosť. Mnohé stoja na kadejakých, len nie na reálnych a triezvych základoch. Týka sa to aj zopár mládežníckych stretnutí v prvých týždňoch. Najprv naskočili dorastenci, potom žiaci a posledné boli prípravky. V tejto sezóne budeme mať 8 mládežníckych tímov, čo je nový klubový rekord! V každom prípade na zápasový kolotoč prví, ako zvyčajne, naskočili muži. A tak ako vždy sa ich zostava poriadne miešala. Príprava popretkávaná dovolenkami a inými tradičnými okolnosťami bola znovu v rukách nášho skvelého trénera Marcela Huláka, ktorý okrem tréningov tvoril káder a musel „prekusnúť“ aj zopár zrušených prípravných zápasov (nedostatok hráčov). Nový ročník IV. ligy, tentoraz až s 18 účastníkmi, začal 8. augusta. Naše A-čko stihlo do uzávierky tohto vydania odohrať tri stretnutia.

VAJNORY – JAKUBOV 1:2 (1:1)

góly: 31. Matovič – 16. Nikolič, 67. pk Pokorný
zostava: Števaňák – Čech, Vanko, Belobrad (64. Šály), Nagy – Lihotský, Matulník, K. Bľanda, Kováč, Matovič – Klimek (61. Zeman)

S Jakubovom sme končili predchádzajúcu skrátenú sezónu, na jeho ihrisku sme vtedy prehrali 1:4. Možno aj z toho vychádzal náš úvodný strach trochu na súpera pritlačiť. Čakali sme, čo ukáže, a dostali sme sa pod tlak. Po otváracom góle sme postupne zistili, že ani tento ambiciózny tím nemá rád agresívne napádanie rozohrávky a robí aj chyby. Vyrovnanie Romana Matoviča nám vlialo ešte viac sebavedomia. To sa ale neskôr s pribúdajúcim časom a únavou vytrácalo a favorit predsa len dal víťazný gól. Napriek tomu sme vzhľadom na problém pri zostavovaní mužstva nemohli hovoriť o neúspechu.

SLOVENSKÝ GROB – VAJNORY 0:3 (0:0)

góly: 58.Miženko, 69.Bľanda, 89.Lihotský zostava: Števaňák – Čech, Kovács Vanko, Nagy – Jakubec (86.Ondečko), Lihotský, Matulník, K.Bľanda, Šály (46. Miženko) – Klimek Tentoraz nevypomáhal Peťo Belobrad, ale David Jakubec. Obaja sa už síce rozlúčili s futbalom, ale vo Vajnoroch sa končilo vždy na etapy, takže aj oni sú zmierení s tým, že pri nedostatku hráčov im tréner občas zavolá. V Grobe sme hrali technicky a kombinačne, teda tak, ako si tréner želá. Znova s inou obranou a ďalšími zmenami sme o nečakane vysokom víťazstve rozhodli po zmene strán. Najprv sa presadil Paľo Miženko, potom peknou strelou zakontroval aj Kamil Bľanda a v závere všetko prikrášlil Samo Lihotský. Boli sme lepší, pohyblivejší a v závere sme mali dokonca mali viac síl ako súper, čo len dokazovalo, že na tejto úrovni je tréningový proces komplikovaný nielen u nás, ale vo všetkých podobných dedinách a mestských častiach.

VAJNORY – VEĽKÉ LEVÁRE 4:1 (2:0)

góly: 28.a 56. pk Miženko, 32. Bľanda, 50. pk Vanko – 51. Hájek
zostava: Števaňák – Čech, Vanko, Ondečko, Matovič – Miženko, Lihotský, Matulník, K. Bľanda, Klimek (74. Belobrad) – Gocký

Len s dvomi „polozdravými“ náhradníkmi do poľa sme otvárali súboj s Veľkými Levármi, ktoré nás v máji doma vycvičili z efektivity (napriek prevahe sme vtedy prehrali 3:4). Tréner Marcel Hulák znova namiešal z hráčov, ktorých mal k dispozícii, zaujímavú zostavu. A veril jej, i keď pred 19-ročným brankárom Braňom Števaňákom stála novozložená obranná štvorica s vekovým priemerom necelých 22 rokov. Napriek tomu sme v prvom polčase pustili hostí k jednému rohu a jednému priamemu kopu, inak na našej polovici ani poriadne nebol. Zato naša pravá strana ho sústavne týrala. Klubový pokladník Paľo Miženko lietal po čiare, zozadu ho istila nová tvár v kádri Juro Čech, vzorne ich podporovali aj iní stredopoliari či útočník Alex Gocký. Z niekoľkých situácií, v ktorých sme súpe rovu ob ranu úplne roz hodili, sa ujali dve. Tešili sa Paľo a Kamil Bľanda. Výborne sa pre nás začal aj druhý polčas, keď penaltu po faule na Alexa bezpečne premenil Matej Vanko. Už o minútu sme si ale v mysliach vybavili neslávny májový vzájomný zápas. Po rýchlej kontre znížil výborný zakončovateľ Hájek. Našťastie sme už onedlho kopali penaltu znovu. Naši hráči boli extrémne nepríjemní pri napádaní a Paľo Miženko korunoval svoj výborný výkon dokonca dvojnásobne, pretože prvý premenený pokutový kop mu rozhodca neuznal pre predčasné vbehnutie hráčov do 16-tky. Po zvládnutej oprave sa už vlastne len dohrávalo. V úvodných troch kolách sme získali 6 bodov. Pozitívom bolo aj 8 strelených gólov.

1. LETNÝ KEMP FK VAJNORY

Od 9. do 13. augusta sme prvýkrát zorganizovali denný futbalový tábor výlučne v našej réžii. Bola už u nás škola Coerver, no jej sme poskytli iba ihrisko a zázemie. Tentoraz to bolo len na nás, teda najmä na hlavnom organizátorovi Radovi Kováčovi. Ale veľká vďaka patrí aj Maťovi Meškovi a Paľovi Miženkovi, ktorí pomohli so systémom prihlasovania, administratívou a ďalšími dôležitými organizačnými záležitosťami.

Počet detí sa nám ustálil po niekoľkých obmenách na 59. Maximálny počet sme pôvodne stanovili na 72, ale ukázalo sa, že primeraný počet detí na naše súčasné možnosti je cca 60. Približne 90 % z nich boli deti, ktoré u nás bežne trénujú. Kemp bol určený pre malých futbalistov vo veku od 7 do 13 rokov. V čase tréningov i voľna sa o nich staralo 6 dospelých – 5 trénerov zväčša z našich vajnorských zdrojov a jedna animátorka. Bola ňou učiteľka miestnej základnej školy Naďa Horváthová, ktorá nám svojimi odbornými i ľudskými vlastnosťami veľmi pomohla. Vďaka patrí aj trénerom, ktorí vzali na seba veľkú zodpovednosť. Počas piatich dní sme bez vážnejšieho zranenia zvládli vysoké teploty, štyri tréningové dávky, viacero turnajov, presuny na obedy do pivnice reštaurácie Bakchus a aj footgolf v areáli na Čiernej vode, ktorý sme zakončili zaslúženou zmrzlinou. Kemp sa nám podarilo zorganizovať aj vďaka podpore Bratislavského samosprávneho kraja a ním poskytnutej účelovej dotácii.