Vajnorský širáček 2021

Od: Gabriela Zemanová a Elena Karácsonyová
December 7, 2021
Vajnorský širáček 2021

Po úspešných predchádzajúcich ročníkoch a nútenej ročnej prestávke sa počas prvého novembrového víkendu, v sobotu 6. a v nedeľu 7. novembra 2021, na našu veľkú radosť v Dome kultúry Vajnory opäť konal už 6. ročník folklórno-divadelného festivalu Vajnorský širáček. Vznikol z iniciatívy členov občianskeho združenia Podobenka z Vajnor, ktoré je pod vedením Gabriely Zemanovej aj organizátorom celého podujatia. Ako každý rok bol program zostavený tak, aby si každý našiel počas dvoch dní pre seba to, čo ho zaujíma. . Občianske združenie Podobenka z Vajnor sa môže od roku 2016 pochváliť zápisom Vajnorského ornamentu do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, ktorý z bohatstva ornamentálnych štýlov, ktoré sa na území Slovenska rozvinuli v priebehu 19. a prvej polovice 20. storočia, patrí k jedným z najvýraznejších. Program dvojdňového podujatia sa organizátori rozhodli venovať nielen Vajnorskému ornamentu, ale aj niekoľkým ďalším prvkom zapísaným do tohto reprezentatívneho zoznamu, a to: Fujare – hudobnému nástroju a jeho hudbe (2010), Terchovskej muzike (2011), Gajdám a gajdošskej kultúre na Slovensku (2013) a Tradičnému bábkarstvu na Slovensku (2013).

Sobota sa už tradične niesla v duchu tradícií a ľudového umenia.

Na úvod sa predstavil Detský folklórny súbor Lastovička z Ivanky pri Dunaji. Deti predviedli tance z viacerých regiónov Slovenska – Leto na dedine, O tetku, Ponícke koleso, Myjavské regrácie. Na harmonike ich sprevádzal Michal Veselský. Lastovička je pomerne mladý kolektív, vznikol v roku 2016 a vo svojich programových číslach sa snaží obsiahnuť nielen tanečnú a spevácku, ale aj divadelnú zložku scénického prezentovania našej kultúry.

Po slávnostnom otvorení Širáčka si diváci mohli pozrieť nový filmový dokument o Vajnorskom ornamente, ktorý je súčasťou projektu Elementy nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska realizovaného občianskym združením Konduktor. Film zachytáva Vajnorský ornament ako životaschopný prvok, ktorého tradícia tvorby je v obci kontinuálne zachovaná do súčasnosti. Na Vajnorskom širáčku dokument predstavil osobne jeden z jeho tvorcov – Michal Veselský.

Nuž a  po Vajnorskom ornamente nemohlo nasledovať nič iné ako vajnorský folklór. Detská folklórna skupina Podobenka z Vajnor pod vedením Gabriely Zemanovej sa predstavila tento rok s novým pásmom Rok na dedine alebo Na známost sa dáva. Deti spolu s „dospelákmi“ z Podobenky potešili divákov vajnorskými hrami, zvykmi, piesňami, tancami – a, samozrejme, originálnymi vajnorskými krojmi.

Ďalším prvkom, ktorý sa prezentoval na tohtoročnom podujatí, boli gajdy a gajdošská kultúra – naším hosťom na javisku bol jediný profesionálny výrobca gájd na Slovensku Juraj Dufek. Porozprával o všetkých častiach tohto kedysi celoslovensky rozšíreného hudobného nástroja i o jeho výrobe – a, samozrejme, na gajdy nám i zahral. . Na fujare, ako aj na niekoľkých ďalších hudobných nástrojoch, nám zahral a zaujímavo o nich porozprával folklorista a multiinštrumentalista Igor Hraško.

Záver sobotného programu patril seniorskému folklórnemu súboru Burinka z Bratislavy a Terchovskej muzike Sokolie zo Skalice.

Seniorský folklórny súbor Burinka sa na našom podujatí tento raz predstavil s čardášmi z Gemerskej Polomy, spevmi z Liptova a Oravy premiérovo s dievčenským „zajačím“, chlapčenským „palicovým“ a párovými tancami z Gemera v choreografii Jozefa Buriča s hudobným doprovodom Maroša Suchánka. Diváci tak mohli vidieť, ako to vyzerá, keď sa „seniori“ hrajú, tancujú a spievajú a vek je iba číslo.

Posledným prvkom, ktorý sme divákom v sobotu na javisku predstavili, bola Terchovská muzika. Zahrali a zaspievali nám členovia Terchovskej muziky Sokolie zo Skalice, ktorá tento rok oslávila už 25. výročie vzniku.

Druhý deň Vajnorského širáčka bol venovaný divadlu a v dopoludňajších hodinách, ale i popoludní opäť najmä deťom.

Krásne výpravné predstavenie Divadla Jaja Chlapček a divoška v podaní bábkoherečky Jany Pokornej Kelemenovej s veľkými 100 cm bábkami bolo vtipné i trošku poučné a zabavilo aj dospelých.

Zaujímavým príbehom o Laktibradovi na motívy rozprávky Pavla Dobšinského sa deťom predstavilo Bábkové divadlo UŽ, ktoré vzniklo v roku 2016 a pôsobí prevažne v bratislavskej mestskej časti Dúbravka.

Predstavenie O snoch a stratených topánkach alebo Ako sa topánky do sveta vybrali  v podaní Divadla ZáBaVKa o stratených topánkach, ktoré ušli popletenému rozprávkarovi a vybrali sa do sveta, bolo plné pesničiek a aktivít pre deti, ktoré si mohli overiť svoje znalosti okamžite, priamo na ,,javisku". Deti sa počas rozprávkovej cesty naučili ako chodiť cez cestu a spoznali aj ďaleké končiny sveta, a najmä silu priateľstva! . Záver 6. ročníka Vajnorského širáčka patril Divadlu Havran, ktoré vzniklo pred piatimi rokmi zo zoskupenia historického šermu Corvus Divadlo. Je zložené z herecky talentovaných šermiarov, akrobatov, neštudovaných, ale aj študovaných hercov a tvorí historické inscenácie s témami osobností (európskych) dejín, dejinných udalostí, legiend, ale aj rozprávok na klasické motívy. Divákom sa predstavilo hrou o mocenskom boji a nerovnom manželstve Matyldy z Canossy, ktorá bola jednou z politicky najsilnejších žien v histórii Európy.

Sprievodným programom festivalu boli tradične výstavy prác vajnorských umelcov. Tento rok návštevníci mohli vidieť výtvarné práce Zuzany Tajek Piešovej, rezbársku tvorbu Štefana Zemana, kraslice a výtvarné práce s vajnorským ornamentom Viery Slezákovej. Ako každý rok, ani teraz nechýbal predaj výrobkov vajnorských umelcov – potešili nás tradičné výrobky i novinky z dielne Eriky Surányiovej, Kristíny Rožňovcovej a Michala Dujsíka.

V nedeľu sme návštevníkom Vajnorského širáčka opäť ponúkli premietanie zaujímavých starých filmových dokumentov o Vajnoroch, pri ktorých sme si mnohí zaspomínali na svoje mladé časy, ako aj na svojich už nežijúcich príbuzných a známych.

A aby sme nezabudli – jedným z prvkov zapísaných v Reprezentačnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska je aj Tradičné bábkarstvo na Slovensku. To je na Vajnorskom širáčku už tradične zastúpené „štyrmi“ moderátormi - bábkohercami Michalom Zemanom a Monikou Martinčičovou s drevenými marionetami - bábkami vo vajnorskom kroji Vajnorským širáčkom a jeho kamarátkou Podobenkou. S moderovaním im tento rok počas folklórnej soboty pomáhal Igor Hraško.

Veríme, že sa vám tohtoročný program Vajnorského širáčka páčil a že ste sa na ňom cítili tak dobre ako my. Poďakovanie patrí divákom, ktorí sa napriek zložitej epidemiologickej situácii programu zúčastnili, účinkujúcim a v neposlednom rade všetkým dobrovoľníkom, bez nadšenia a práce ktorých by nebolo možné akciu takéhoto rozsahu zorganizovať. Rovnako by sa podujatie nemohlo konať bez podpory mestskej časti Bratislava-Vajnory, BKIS, Vajnorskej podpornej spoločnosti, Kulturie s. r. o., VI GROUP s. r. o., SMARTUP accounting s. r. o., CELIMED s. r. o., LB servis SK, s. r. o. a Poľnohospodárskeho družstva Vajnory.

Ešte raz všetkým veľká vďaka a už teraz sa na vás tešíme o rok na Vajnorskom širáčku (a dúfame, už bez obmedzení). Prajeme všetkým pokojné sviatky a najmä veľa zdravia.

Videá a foto z podujatia: https://www.facebook.com/podobenkazvajnor

Text: Za občianske združenie Podobenka z Vajnor Gabriela Zemanová a Elena Karácsonyová

Snímky: Marek Grebeči a Dávid Grebeči