Zariadenie sociálnych služieb v čase koronakrízy

Od: PhDr. Eva Vaská, PhD.
December 8, 2021
Zariadenie sociálnych služieb v čase koronakrízy

Zariadenie sociálnych služieb Seniordom Vajnory je špecializované zariadenie s celoročnou pobytovou formou pre 15 prijímateľov sociálnej služby. Pre týchto ľudí odkázaných na pomoc iných je naše zariadenie v podstate domovom. Súčasné obdobie poznačené korona krízou kladie na našich zamestnancov i klientov nové špecifické požiadavky súvisiace s obmedzeniami pre zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Pri riešení týchto doteraz často nepoznaných problémov nám veľmi pomáha úzka spolupráca s orgánmi samosprávy mestskej časti Bratislava-Vajnory. Súčinnosť je ešte intenzívnejšia ako v čase pred koronakrízou, pretože si to vyžaduje samotná doba, v ktorej žijeme, a výrazne nám  to uľahčuje našu prácu. Konkrétne problémy riešime priamo so starostom Vajnor Ing. Michalom Vlčekom a jeho zástupkyňou a predsedníčkou komisie školstva, sociálnych vecí a zdravotníctva Ing. Soňou Molnárovou. Osobitne chcem spomenúť havarijné situácie, ktoré nám v poslednom období mohli spôsobiť veľké problémy a škody na zdraví a majetku, nebyť rýchleho riešenia a zásahu z ich strany – išlo o opravu zatekajúcej strechy budovy zariadenia, ktorá bola realizovaná počas plnej prevádzky Seniordomu, a rýchly zásah pri havárii rozvodu ústredného kúrenia.

Popri orientácii na prednostné prijímanie klientov z Vajnor sa postupne snažíme zvyšovať aj podiel zamestnancov s trvalým pobytom vo Vajnoroch. V súčasnosti z 12 zamestnancov sú štyria Vajnorčania a úzke väzby na Vajnory majú aj viacerí naši klienti.

Opatrovateľky, sociálna pracovníčka a všetci naši zamestnanci vykonávajú svoju prácu s veľkým dôrazom na potreby klientov, ktorí sú, okrem iných obmedzení, izolovaní aj kvôli protipandemickým opatreniam. Všetkým návrhom príbuzných a blízkych našich klientov na stretnutie vychádzame v ústrety v maximálnej možnej miere. Naša terasa, záhrada, kde sa zariadenie nachádza, je starostlivo udržiavaná, a preto v príjemnom počasí bolo možné organizovať návštevy klientov bez väčších obmedzení,v exteriéri.

V súčasnosti sa však situácia opäť zhoršila a naši klienti musia byť chránení oveľa intenzívnejšie ako v predchádzajúcej vlne šírenia COVID-19. Nevyhnutnosť vakcinácie pre elimináciu rizík z ochorenia COVID-19 naši klienti i zamestnanci väčšinou chápu, a preto sa pripravujeme na očkovanie treťou posilňujúcou dávkou.

Na udržiavanie sociálneho kontaktu by bolo vhodné využívať aj možnosti, ktoré nám dnes poskytuje virtuálny priestor internetu, ale chýba nám potrebná infraštruktúra a technické vybavenie. Pri výbere technológie, samozrejme, treba zohľadniť aj existenciu určitých konkrétnych limitov, ktoré naši klienti majú. Spolu s nimi sa preto tešíme na novú budovu zariadenia sociálnych služieb, na ktorej miestny úrad mestskej časti pracuje.

Bežný život našich klientov spestruje aj Bella – náš pes labradorka, naša terapeutka. Peknou tradíciou boli vystúpenia detí pri príležitostiach Vianoc alebo účasť našich klientov na podujatiach organizovaných mestskou časťou Vajnory. Tieto milé udalosti sa v tomto roku – vzhľadom na epidemiologickú situáciu – síce neuskutočnili, ale my v zariadení veríme, že si v budúcnosti pozrieme vystúpenia v príjemnom počasí na našej terase a vôbec nebude prekážať, ak to bude aj vianočné predstavenie. Ako celoročný darček sme od miestneho úradu dostali minerálne vody, ovocie, a  tak naši klienti mali pri dodržiavaní pitného režimu široký výber.

Pre nás všetkých - pre klientov, pre zamestnancov, pre blízkych našich klientov, pre obyvateľov Vajnor, ktorí sa o naše zariadenie zaujímajú, je dôležité, ale aj náročné nájsť v obmedzených podmienkach zariadenia radostné výzvy. O to viac si vážime, ak dni v zariadení plynú pokojne, bez nepríjemných narušení a bez zvyšovania sociálnej izolácie. Uvítame dobrovoľníkov, ktorí vezmú klientov na krátku prechádzku alebo navštívia zariadenie s programom, hoci len s predčítaním knihy. Ale ešte si budeme musieť počkať, kým aj takéto spestrenie bude bezpečné pre nás všetkých, no najmä pre našich klientov.

5. 12. 2021

PhDr. Eva Vaská, PhD.