Rozlúčka s Ondrejom Demom

Od: Katarína Pokrivčáková a Soňa Molnárová
March 4, 2021
Rozlúčka s Ondrejom Demom

To nie je pravda,
Neverím, že ťa niet.
To nie je pravda,
Neverím, že neozveš sa viac,
Že nepocítim stisk tvojej ruky.
Že sa ma tvoj úsmev viacej nedotkne.
Neverím, že ťa už niet. Budeš nám chýbať,
všetkým, čo sme ťa mali radi
A ktorých si mal rád ty...

Nielen po celých Vajnoroch, ale aj po celom Slovensku sa v sobotu 19. decembra 2020 ako blesk rozšírila správa, ktorá oznamovala neuveriteľne krutú zvesť, že naposledy vydýchol Ondrej Demo. Bolo to práve v tento deň, keď nami otriasla smutná správa, že etnomuzikológ, redaktor, zberateľ, skladateľ – spracovateľ (folklórnej hudby), zbormajster a organizátor hudobného života už medzi nami nie je.Nepredstaviteľné sa stalo skutočnosťou – strašnou a nezmieriteľnou. Namiesto milého teplého slova a chlapsky podanej ruky sme sa stretli s pochmúrnou tvárou smrti, ktorá nepoznala zľutovanie a k slovám útechy bola hluchá. Posledný odchod na cestu bez nenávratna je príliš bolestný.

Naučili sme sa rešpektovať nezmeniteľný zákon, že všetko živé, čo raz prišlo na tento svet, musí po naplnení svojich dní odísť. Odveký je tento zákon zrodu a zániku a my ľudia zostávame bezradní a podriadení niečomu, čo je silnejšie ako my.

Všetko, čo sa zdalo tak prirodzené, tak samozrejmé, že pán Ondrej Demo tu medzi nami bol, nadobudlo teraz rozmer vzácnosti, jedinečnosti a neopakovateľnosti a v tom nesmiernom bôli žiadne slová nedokážu zotrieť z očí najbližších a priateľov tieň bolesti, ktorý tam ostane.Odišiel takmer mesiac pred dovŕšením krásnych 94 rokov života. Jeho vášeň pre hudbu, a folklór zvlášť, ho poháňala vpred k novým métam, splnil si veľa hudobných plánov či v Slovenskom rozhlase, v kompozično hudobnom spracovaní partitúr pre spevácke skupiny alebo ako umelecký vedúci a zbormajster Speváckeho zboru Jána Pavla II. v našej mestskej časti. Spolupracoval s folkórnou skupinou vo Vajnoroch i s dychovkami z Vajnor. Aj vďaka nemu máme dnes podchytenú Vajnorskú svadbu na LP či mnoho dokumentov s folklórnou tématikou, ktoré sa stali nedomysliteľnou súčasťou nášho kultúrneho dedičstva a na ktorých sa zúčastňovala takmer celá dedina. Bol autorom námetu a scenára nezabudnuteľných podujatí, ako napr. O víne pri víne či Pochovávanie basy. Spolupodieľal sa aj na mnohých krásnych publikaciách o Vajnoroch. Posledným jedinečným a vzácnym dielom, ktoré nám Dr. Demo zanechal, je znotovaná publikácia VAJNORY SPIEVAJÚ spolu s nahrávkami na CD. Jeho činnosť bola mimoriadne bohatá a navždy ostane súčasťou nášho kultúrneho sveta, ktorý vždy obdivoval a mal úprimne rád. Nech odpočíva v pokoji.

Text: Katarína Pokrivčáková a Soňa Molnárová