Novinky vinohradníckeho spolku Via Vitis

Od: Milan Kodnár
July 16, 2021
Novinky vinohradníckeho spolku Via Vitis

Koniec mája patrí tradične sviatku sv. Urbana, patróna viníc a vinohradníkov. Pri tejto príležitosti náš vinohradnícky spolok Via Vitis privítal vo svojom komunitnom vinohrade Široké svojich priateľov, podporovateľov, priaznivcov vína a vinohradníctva i náhodných okoloidúcich, ktorí mali záujem dozvedieť sa viac o našom spolku či našej práci. Počasie nám prialo a veľmi sme sa tešili, že môžeme aj touto formou predstaviť našu činnosť, novinky a vízie do budúcna. Návštevníkov čakala pravá fazuľovica a dobroty z rúk šikovných žien z Podobenky i Vajnorského okrášľovacieho spolku. Muzikanti nás rozveselili vajnorskými piesňami a osobitne sme sa potešili účasti p. Martina Babjaka. Vo vinohrade nemohlo chýbať ani dobré víno z pivníc pestovateľa hrozna aj vo vajnorskom chotári, fi rmy Milovín, a rovnako vynikajúce vínko z pivnice Norberta Surányiho. Mysleli sme aj na naše vinice, ktoré obrábame. Vzácny hosť otec Daniel naše pozvanie prijal a prišiel posvätiť sošku sv. Urbana, patróna vinohradov a vinohradníkov, ktorý bude bdieť aj nad našimi vinicami. Aby sme kráčali s dobou, odhalili sme aj „vinohradňícki fajsbúk“. Prežili sme ozaj krásny deň a veľmi pekne ďakujeme každému, kto akýmkoľvek spôsobom priložil ruku k dielu. Pripravujeme aj ďalšie akcie, o ktorých vás budeme priebežne informovať, a už teraz sa tešíme vašej podpore. Aj vďaka vám budeme môcť naďalej rozvíjať vinohradníctvo vo Vajnoroch. Tešíme sa na vás.

Myšlienka zachrániť vajnorské vinohrady prišla celkom rýchlo. Ale ako zachrániť spustnuté vinohrady? V danom momente sa dalo iba jedno, vyhrnúť si rukávy, chytiť sa náradia a zapotiť sa pri tvrdej práci. Vinohrady však boli v takom stave, že do úvahy neprichádzala žiadna mechanizácia a všetko bolo treba robiť iba manuálne s ručnými nástrojmi. Opustených a zanedbaných vinohradov, ktoré potrebujú okamžitú pomoc, je tu okolo 100 ha a nám sa zatiaľ ručne podarilo zachrániť okolo 1,1 ha v rámci Komunitného vinohradu Široké, ktorý obrábame ako spolok aj s majiteľmi pozemkov. Napriek tomu, že sme spojili sily, bolo nás stále málo, a čas nezadržateľne bežal. Preto sme prostredníctvom sociálnych sietí oslovili priateľov a známych, či nám neprídu pomôcť ako dobrovoľníci. A veruže ešte sa našlo niekoľko ľudí, ktorí vymenili pohodlie domova za čas trávený prácou vo vinohrade. No táto výpomoc nebola pravidelná, preto sme sa rozhodli spojiť s Bratislavským dobrovoľníckym centrom a zorganizovať brigádu vo vinohrade v rámci ich akcie Zelené dni. Akcia nám vyšla na jedničku, o čo sa postaralo aj super počasie, hoci na začiatku to s ním vyzeralo všelijako. Veríme, že napriek viacerým neľahkým prácam si všetci užili pobyt na čerstvom vzduchu, chutila im grilovačka na ohni a vrátia sa medzi nás opäť. Všetkým doterajším dobrovoľníkom patrí od nás veľká vďaka a už sa tešíme na ďalšie akcie, ktoré plánujeme realizovať v budúcnosti.

Pre záujemcov odporúčame sledovať náš kalendár udalostí na webstránke, ako aj našu časť stránky venovanú dobrovoľníctvu: https://www.viavitis.sk/p/12368/dobrovolnictvo.html

Radi vás uvítame medzi nami na brigádach a veríme, že s pribúdajúcim teplejším počasím bude pobyt vo vinohrade skôr relaxom ako ťažkou prácou, k čomu nám určite bude napomáhať oddychové zázemie, ktoré si postupne upravujeme, a veríme, že čoskoro ho predstavíme aj všetkým záujemcom o dobrovoľníctvo.

Milan Kodnár