Opustil nás muzikant Milan Brúder

Od: Katarína Pokrivčáková
July 16, 2021
Opustil nás muzikant Milan Brúder

S hlbokým smútkom sme prijali správu o odchode skvelého muzikanta a priateľa Milana Brúdera.

Človek s veľkým srdcom, neuveriteľným zmyslom pre humor a s nekonečnou láskou k hudbe, k našej vajnorskej hudbe. Bol dlhoročným hráčom vajnorských dychových zoskupení.

Hrávať začal na krídlovku vo Vajnoráku pod vedením kapelníka Fera Feketeho. Keď vznikla Vajnoranka pod vedením kapelníka Titusa Pilného, stal sa jej členom a hráčom na trúbke. S Vajnorankou, ktorej bol platným členom, precestoval kus sveta v jej zlatej ére, keď hrávala povestné estrády.

Po zmene spoločenských pomerov nechýbal ani v novovzniknutej Vajnorskej dychovke, opäť pod vedením Titusa Pilného, ktorý o ňom hovoril ako o široko-ďaleko najlepšej sprievodnej trúbke. Hral, pokiaľ mu to zdravie dovolilo, a aj neskôr, keď už nehrával, vždy, ak mohol, prišiel medzi nás a o zábavu nikdy nebola núdza.

Patril k zlatej generácii vajnorských muzikantov, ktorí šírili našu bohatú kultúru do celého sveta, a to celým svojím srdcom. Nevideli sme ho zarmúteného, unudeného alebo netrpezlivého. Aj vďaka nekonečnému arzenálu vtipov a veselých príhod mu prischla prezývka “Dežko”.

Budeme si ho pamätať ako vynikajúceho muzikanta a dobrého človeka, ktorý svojím prístupom formoval ďalšiu generáciu vajnorských hudobníkov. Doba, ktorú žijeme, nie je ľahká, udržiavať tradície je čoraz náročnejšie. Milan Brúder však ostáva pre nás vzorom, ktorý nám dodáva silu a motiváciu nevzdať sa.

Ďakujeme za všetko, za krásnu hudbu, za vášeň k vajnorským tradíciám, za veľa vtipných a veselých zážitkov a nezabudnuteľných vystúpení.

Nezabudneme.

Katarína Pokrivčáková