Park pod lipami si zaslúži obnovu

Od: Michal Vlček
July 16, 2021
Park pod lipami si zaslúži obnovu

Park pod lipami sa bezpochyby stal srdcom Vajnor a obľúbeným miestom nielen ich obyvateľov, ale aj návštevníkov. Od poslednej revitalizácie, ktorá sa realizovala v roku 2013 prostredníctvom operačného programu Bratislavského kraja, už pár rokov uplynulo. Na jeho technickom opotrebení sa, prirodzene, podpísal čas.

Zub času sa najviac „zahryzol“ do centrálneho pódia a neunikla mu ani vodná fontána, ktorá sa napriek pravidelnej údržbe stala prakticky nefunkčná, a náklady na opravu začínajú prevyšovať jej úplnú obnovu.

Preto sme sa spoločne s poslancami miestneho zastupiteľstva rozhodli opäť upriamiť našu pozornosť na obnovu parku a oživiť, skrášliť jeho vzhľad. S týmto zámerom sme sa na jar tohto roka obrátili na všetkých obyvateľov Vajnor a začali sme zbierať od ľudí postrehy, nápady a podnety k jeho doterajšiemu fungovaniu. Čo sa im v parku páči, čo hodnotia ako prínosné a užitočné, prípadne naopak, čo by v parku zmenili, doplnili alebo úplne zrušili. A že ľudom na parku naozaj záleží, potvrdilo množstvo nápadov, ktoré nám do úradu prichádzali.

Mnohé podnety sa týkali cvičiacich prvkov, ktoré viac ako na cvičenie slúžia skôr ako preliezačky pre deti, a tým sa, prirodzene, stávajú nebezpečnými. Veľká návštevnosť parku vyžaduje potrebu vytvoriť pre ľudí viac oddychového priestoru a sedenia, prípadne priestor nevyužívaného petangového ihriska využiť iným spôsobom. Na základe zaslaných podnetov aj názorov architekta boli spracované tri varianty budúceho vzhľadu parku a názorné grafi cké vizualizácie sú vystavené priamo v Parku pod lipami, kde si ich návštevníci môžu pozrieť a vybrať ten najlepší.

Malé hlasovanie obyvateľov vyhodnotíme koncom prázdnin a pustíme sa do postupnej opravy parku. Tak, aby sa v ňom na jar budúceho roka obyvatelia a návštevníci Vajnor cítili ešte lepšie ako dnes a aby im poskytoval príjemný verejný oddychový priestor pre spoločné voľné chvíle i relax.

Michal Vlček