Rozlúčka s pani učiteľkou Adou Brúderovou

Od: Katarína Pokrivčáková, Soňa Molnárová
July 16, 2021
Rozlúčka s pani učiteľkou Adou Brúderovou

Vďaka ti, život nekonečný,
Za všetko zblízka videné,
Za svieže jari, letá, zimy,
Za vyfarbené jesene.
Za mlčanie i odpovede na otázky ti kladené,
Za pošepkané, povedané
Za veci iba tušené.

Na prahu leta opustila pozemský život vo veku 85 rokov pani učiteľka Ada Brúderová, ktorá počas svojej učiteľskej práce pripravila do života niekoľko generácií vajnorských detí. Áno, aj bolesť patrí k životu. A najviac ju vnímame, keď smrť odvolá spomedzi nás niekoho nám blízkeho, niekoho známeho. Bolesť za človekom má nezmerateľnú silu. Dnes je to bolesť za pani učiteľkou Adou Brúderovou. Zasiahla nás v období prebúdzajúceho sa leta, v čase, keď sa deti chystajú na prázdniny a na dva mesiace sa zavrie pomyselná školská brána. Pani učiteľka Ada Brúderová ju takto zatvárala niekoľko desaťročí. Svoje povolanie učiteľky vnímala ako poslanie a počas celej svojej profesijnej kariéry sa jej oddávala celá... Keď poviem, že učitelia sú výnimoční ľudia, pretože ich ciele sú výnimočné, ona skutočne bola jedným z nich. Veď učiteľ je ako sochár, ktorý z tvárnej hmoty – malého dieťaťa - modeluje budúcu osobnosť. Jej rukami prešli stovky žiakov, ktorým odkrývala čaro nepoznaného, vždy ich vypočula, darovala im dôveru, venovala im svoj čas a milý úsmev. Ak na svojho učiteľa žiaci po opustení školských lavíc spomínajú v dobrom, tak taký učiteľ splnil svoje poslanie. A pani učiteľka Ada Brúderová ozaj taká bola.

Veľmi jej záležalo na tom, aby sa uchovali vajnorské tradície, spomienky na staré Vajnory a ich obyvateľov. Dvere do jej domu, krojovej zbierky i spomienok boli vždy otvorené. Celým jej životom sa nieslo poslanie odovzdať nasledujúcim generáciám to najlepšie zo svojich vedomostí, životných skúseností i lásku k našej obci, v ktorej prežila celý život.

Naša pani učiteľka pomyselnú školskú bránu zatvorila poslednýkrát. Z celého srdca jej za všetko ďakujeme a to, čo nás naučila, s láskou odovzdávame a budeme odovzdávať ďalej.

POSLEDNÁ ROZLÚČKA

Ada Brúderová, dlhoročná učiteľka Základnej školy Kataríny Brúderovej prežila vzácny život 85 rokov, keď nás opustila, stratila sa. Jej pozemský čas tu medzi nami sa, bohužiaľ, skončil. Ada učila v škole stovky žiakov, ba aj ich rodičov, s vždy spolupracovala so všetkými, podala pomocnú ruku a bola hrdá na to, že je učiteľka. Ada milovala svojich žiakov, chválila ich i chránila. Pri spoločných stretnutiach s láskou spomínala na prácu v škole, na žiakov a ich rodičov i na kolegov. Ada obdivovala vajnorský ornament, kroj, výšivky a svoje umenie paličkovanej čipky odovzdala svojim nasledovníčkam. Ada bola hrdá Vajnorka, vychovala čestných ľudí a občanov. Odišla tam, odkiaľ už niet návratu, no navždy zostane zapísaná v pamäti školy, obce, v našich mysliach.

smútiaca rodina

Katarína Pokrivčáková, Soňa Molnárová