Divadlo SELAVÍ vystúpilo v lete vo Vajnoroch.

Od: Vlado Kalina
October 7, 2021
Divadlo SELAVÍ vystúpilo v lete vo Vajnoroch.

Predstavenie o nás samotných....

Zmysluplne tráviť čas, ktorý už teraz patrí najviac nám... týmito slovami priblížila umelecká vedúca Darina Stellerová z Divadla SELAVÍ zrod jedného z najmladších ochotníckych súborov pôsobiacich na území nášho hlavného mesta.

Dom kultúry v Ružinove prijal ponuku mať vo svojej pôsobnosti ochotníkov, ktorí si za svojej motto vzali myšlienku, že budú súborom, v ktorom „seniori hrajú pre seniorov“. A tak ešte cez zimné mesiace, v časoch, keď covidová pandémia nedovoľovala sa nikde stretávať, si vytvorili na jednej zo sociálnych sietí virtuálny priestor, v ktorom mohli začať skúšať hru s cieľom, až bude po všetkom – sme pripravení nájsť si svojich divákov. Najmä tých, ktorí sa z domovov pre seniorov alebo klubov dôchodcov už nemôžu, ale často aj neodvážia vybrať do divadla. Na začiatok, keď ešte nevedeli, aká dlhá bude cesta k prvému predstaveniu, si vybrali hru, v ktorej v minulosti už viacerí členovia divadla účinkovali a ktorá im bola svojou podstatou najbližšia. V hre „Vek je len číslo...“ od Arnošta Goldfl ama, blízkeho spolupracovníka Bolka Polívku, sa totiž stretnú štyria dôchodcovia, žijúci v spoločnom domove pre seniorov, a spomínajú na príjemné a menej príjemné príhody, ktoré zažili na rôznych divadelných scénach i mimo nich. S týmto predstavením prišli poslednú tohtoročnú júlovú nedeľu aj do Vajnôr, aby v Parku Pod lipami, vo svojom prvom predstavení pod holým nebom, niekoľko desiatok divákov nielen zabavili, ale trochu aj priviedli k zamysleniu, či vek je naozaj dôvodom na to, aby sme sa hoci aj v seniorskom veku vzdávali svojich záujmov a spoločných radostí. „Sme naozaj radi, že ochotníci z ružinovského Divadla SELAVÍ nadviazali na skúsenosti, ktoré mali s nami v časoch, keď ešte pôsobili v iných súboroch, a že práve Vajnory si vybrali za jedno z prvých miest, kde sa mohli predstaviť s výsledkom ich doterajšieho snaženia“, zdôraznila pri uvedení predstavenia vicestarostka Vajnôr Ing. Soňa Molnárová.

Ako sme sa pri osobnom stretnutí dozvedeli, na záver leta, posledný augustový štvrtok, ochotníci z Divadla SELAVÍ uvedú v Dome kultúry Cultus Ružinov svoju druhú tohtoročnú premiéru, napísanú podľa skutočnej udalosti, hru od chorvátskeho autora M. Gavrana Lásky Georgea Washingtona, ktorá je psychologickou sondou do myslenia dvoch žien, ktoré prvého amerického prezidenta milovali v rovnakom čase. Predstavenie sa začína o 18.00 hod., vstup je voľný.

Vlado Kalina