Éra samizdatu

Od: Mária Horváthová
November 23, 2021
Éra samizdatu

V dome kultúry sa v nedeľu 10. októbra 2021 uskutočnilo zaujímavé stretnutie so slovenským historikom, spisovateľom Ing. PhDr. Jánom Šimulčíkom, PhD., ktoré zorganizovala naša mestská časť v spolupráci s miestnou knižnicou a klubom Združenia kresťanských seniorov.

Témou bola kniha pána Šimulčíka Éra samizdatu. Pre toho, kto sa s týmto pojmom doteraz nestretol: slovo samizdat je odvodené z ruského slova samoizdateľstvo, čo v preklade znamená samovydávanie. Išlo o vydávanie zakázanej literatúry alebo literatúry zakázaných autorov počas socializmu. To, že sme na Slovensku mali počas obdobia normalizácie (1969 – 1989) vyše dvadsať samizdatových časopisov, bolo prekvapením aj pre mňa, hoci sme s niektorými z nich prichádzali do kontaktu. Ako pán Šimulčík výstižne povedal, vydávanie samizdatových časopisov svedčí o odvahe mnohých Slovákov, ktorí sa angažovali pri príprave, vydávaní a distribúcii týchto materiálov aj napriek hrozbe perzekúcie zo strany štátnej bezpečnosti. Samizdaty sprístupňovali pravdivé informácie a pohľady, ktoré nám v tom čase bytostne chýbali.
Moderátor večera JUDr. Martin Lauko vyzval pána Šimulčíka, aby nám predstavil svoju tvorbu, a tak sme sa mohli dozvedieť, ktoré tituly vydal a z akého dôvodu. Z jeho pera už vyšlo: Svetlo z podzemia (Z kroniky katolíckeho samizdatu 1969 – 1989), Čas svitania (Sviečková manifestácia – 25. marec 1988), Katolícka cirkev a nežná revolúcia 1989, Zápas o nádej (Z kroniky tajných kňazov 1969 – 1989), Zápas o svedomie (Hladovka študentov bohosloveckej fakulty v roku 1980), Združenie katolíckych duchovných Pacem in terris (Výber zo samizdatových dokumentov 1969 – 1989), Dokumenty doby 1990 – 2000, Čas odvahy (Najväčšia podpisová akcia za náboženskú slobodu – 500 000 občanov ČSSR) a poslednou vydanou knihou je Éra samizdatu.

Pán Šimulčík nás povzbudil, aby sme si svoje skúsenosti z čias totality nenechali pre seba, ale vydali svedectvo, lebo ako vraj hovorí jedno latinské príslovie: To, čo nie je napísané, sa nikdy nestalo. V diskusii s pánom Šimulčíkom sme sa tiež dozvedeli, že čoskoro mu vyjde ďalšia kniha o malých spoločenstvách (o mladých ľuďoch a rodinách, ktorí sa počas socializmu spolu stretávali, aby si navzájom pomáhali a povzbudzovali sa vo viere). Gratulujeme a pánovi Šimulčíkovi želáme veľa elánu a tvorivých síl!

Mária Horváthová