Uvítanie detí do života

Od: Soňa Molnárová
November 23, 2021
Uvítanie detí do života

Vitaj nám na svete, dieťatko krásne,
Tvoj príchod znamená radosť a jas.
Zo šťastia rodia sa najkrajšie básne,
ktoré ti napíše život a čas.

Vitaj nám v živote, dieťatko krásne
a snívaj v perinke svoj nežný sen,
nech hviezda života žiari Ti jasne
a radosť naplní každý tvoj deň.

Narodenie dieťatka je významnou udalosťou pre celú rodinu. Rodičia či starí rodičia často nájdu v potomkovi zmysel života a tí mladší objavia v súrodencovi partnera do hier a priateľa. V časoch, keď ešte náš život neovplyvňoval koronavírus, sme sa slávnosti uvítania do života venovali štvrťročne. Žiaľ, opatrenia nám ani tentoraz nedovolia privítať našich najmenších na miestnom úrade. Rodičia si prevzali pamätný list, zapísali sa do pamätnej knihy a zvečnili si svoje dieťatko v kolíske. Dovoľte mi, prosím, aspoň touto formou privítať našich najmenších občanov do veľkej rodiny Vajnorákov.

Vždy, keď sa narodí človek, zapáli sa na oblohe hviezda, hovorí staré ľudové porekadlo. A tie hviezdy sa zapaľujú v očkách našich najmenších Vajnorákov, očká našich najmenších spoluobčanov svietia ako krásne hviezdy. A čo všetko vidí matka a otec v očiach svojho dieťaťa? Predstavujú si, ako s láskou budú sledovať jeho prvé krôčiky, presiaknutí šťastím počúvať jeho pôvabné džavotanie, odpovede na jeho prvé otázky, snívať o tom, čo z neho vyrastie, či bude šťastné. A zatiaľ dieťatko drieme so zavretými pästičkami, odkázane na Vašu starostlivosť, milí rodičia.

Hľadáte v jeho tváričke svoje črty či črty svojho partnera, veď je kvetom Vašej lásky, najkrajším kvetom, aký dáva život. Nezabudnite na to, že Vaše dieťatko bude vždy a vo všetkom potrebovať lásku, ochranu a starostlivosť Vás oboch. Vy mu pofúkate odrané kolienko, zotriete každú slzu, uchlácholíte boľavé srdiečko, poradíte, pomôžete, dodáte mu silu. Isto budete mať veľa starostí, kým z neho vychováte samostatného človeka, ale svojou obetavosťou a starostlivosťou o jeho telesné a duševné zdravie dáte svojmu dieťatku najcennejší dar do života.

Nuž, vitajte v rodine Vajnorákov, milí LUCIA, MICHAL, MATÚŠ, ADAM, TEA, ŠIMON, LILIANA, ĽUDMILA, ANASTÁZIA, CYRIL, FREDERIK, ŠIMON TADEÁŠ, SIMONA, NATÁLIA, JOZEF! Svet, ktorý ste svojimi očkami prvýkrát uvideli, Vás víta. Vkladá Vám do rúk knižku s čistými stránkami a Vy ju budete napĺňať slovom, vetami, ale aj celými dlhými príbehmi svojho života. Píšte ju tak, aby keď sa raz k nej vrátite a začnete listovať, nebolo v nej nič, čo by zatienilo nádej, ktorú my všetci dnes do Vás vkladáme. Milé deťúrence, želám Vám, aby ľudia boli k vám láskaví. Rozkvitajte zdravím, silou, múdrosťou a láskou. Nech je Váš život vždy krásny, plný lásky, radosti a šťastia.

A Vám, milí rodičia, želám vo Vašom veľkom, krásnom, ale aj zodpovednom poslaní veľa trpezlivosti, optimizmu a elánu, nech sa splnia vaše nádeje a Vaše dieťatko prežije život v zdraví šťastí, nech sa naplnia jeho túžby a ciele. Žite vo svojom rodinnom kruhu šťastne, spokojne a majte z Vašich detí iba radosť a potešenie.

Soňa Molnárová, zástupkyňa starostu