Život FK Vajnory

Od: Richard Fekete
November 23, 2021
Život FK Vajnory

V čase uzávierky tohto čísla (27. októbra) chýbalo do naplnenia jesenného programu našich tímov už len o niečo viac ako 2 týždne. V tých dňoch bola Bratislava naďalej „oranžová“, takže bolo veľmi pravdepodobné, že napriek návratu covidovej vlny všetky súťaže dohráme. Muži boli v tej svojej veľmi úspešní. Prepracovali sa na popredné priečky IV. ligy. Deti v mládežníckych družstvách sa učili nové kúsky a tešili sa zo športu ako takého.

TURNAJ U9 U NÁS

Týka sa to aj nádejí okolo trénera Pavla Mikulca. V nedeľu 17. októbra bol náš areál prvýkrát dejiskom ich súťažného turnaja. Pred touto sezónou bol odsúhlasený nový systém kategórie do 9 rokov. Žreb rozdelil tímy do štvorčlenných skupín. „Vajnoráčikom“ prisúdil Raču, Iskru Petržalka a Vrakuňu. Počas jesene každý klub zorganizoval jeden turnaj, ten u nás bol tretí v poradí. A oproti prvým dvom sme štandard poriadne posunuli. Každý tím mal vlastnú šatňu, v akcii bol aj druhý bufet, a čo je najdôležitejšie, mali sme postavené až 3 ihriská, takže naše a vrakuňské deti, ktorých tiež bolo 17, si zahrali v systéme 4 hráči + brankár oveľa viac ako na turnajoch predtým. V krásnom počasí videlo množstvo prítomných rodičov, že v U9 máme mnoho talentovaných nádejí (chlapcov i dievčat), ktoré majú úprimnú radosť zo samotnej hry. O ročník 2013 sa nemusíme obávať. Na jar budú skupiny prežrebované, takže si družstvo zmeria sily s inými protivníkmi, na iných miestach, na rozdielnych ihriskách. Ale čo je najpodstatnejšie, i naďalej bez uvádzania výsledkov a bez tabuliek.

PRESUN DO TELOCVIČNÍ

Zvyšujúci sa počet detí a tímov extrémne posúva nároky na tréningové plochy. Náš areál je už teraz na prasknutie, a to nehovoríme o zimných mesiacoch, keď sa na tráve trénovať nedá. Je pre nás stále ťažšie a ťažšie ponúknuť malým hráčom i dospelým adekvátny tréning aj v novembri, decembri, januári a vo februári. No i napriek okolnostiam sme v tomto roku zaznamenali v tejto sfére veľký úspech. Podarilo sa nám zabezpečiť pre všetky mládežnícke kolektívy toľko tréningových jednotiek, koľko ich majú v bežných mesiacoch vonku na trávnatom ihrisku. Družstvá sa mali pripravovať až na štyroch miestach a veríme, že v januári pribudne aj piate (umelá plocha na Mladej Garde). Teda ak sa napriek pandemickej situácii bude v zime môcť trénovať (zábavu v kultúrnom dome sme radšej zrušili). Ale otázka možností v zimnom prípravnom období bude aktuálna aj o rok, aj o dva. Preto sa musíme so všetkými kompetentnými čo najskôr zamyslieť ako tento problém vyriešiť s trvalejším výsledkom. V tejto oblasti radi uvítame každý nápad či osobnú zainteresovanosť rodičov i fanúšikov.

MUŽI O JESENNÝ TITUL

Pri čítaní týchto riadkov už bude jasné, na ktorom mieste skončilo vajnorské Á-čko po jesennej časti. Pri ich písaní boli zverenci Marcela Huláka tretí. 4 body za Jablonovým a bod za Jarovcami. Súťaž je stále extrémne vyrovnaná. Veď desiaty Jakubov mal len o 6 bodov menej ako my. O to cennejšia bola séria, ktorú naše mužstvo ťahalo. Neprehralo v posledných siedmich zápasoch (Limbach 4:1 doma, Čunovo 3:2 doma, Svätý Jur 7:2 doma, NŠK 1:0 vonku, Láb 0:0 vonku, Domino 0:0 vonku, Karlova Ves 2:0 doma). Pozornejší čitatelia si určite všimli, že zaujímavá bola aj naša defenzívna vizitka. Gól sme nedostali v štyroch súbojoch v rade (spolu 405 minút, teda takmer 7 hodín hry). V programe jesene nám zostávali tri veľmi náročné stretnutia. Najprv výlet ďaleko na Záhorie do obce Závod, potom doma líder tabuľky z Jablonového a na záver vonku Kostolište, mužstvo s najlepšou ofenzívou súťaže. Tieto tri kolá si zhrnieme v nasledujúcom vydaní noviniek.

POĎAKOVANIE ROBOVI VAJDOVI

V tomto vydaní chceme ešte poďakovať za dlhoročnú prácu v prospech FK veľkej osobnosti vajnorského klubu. Róbert Vajda sa v polovici septembra rozhodol ukončiť svoje pôsobenie v úlohe mládežníckeho trénera aj člena výkonného výboru. Bezpochyby je už teraz, a navždy zostane, jednou z najväčších postáv futbalovej histórie u nás. Vajnorák telom i dušou, poslanec miestneho zastupiteľstva, bol dlhé sezóny hráčskou oporou mužského tímu či trénerom, ale hlavne zastával pozíciu predsedu klubu. V tejto funkcii ho v náročných a skromných podmienkach viedol dve desaťročia. Tieto dekády môžeme pokojne nazvať érou Roba Vajdu. Popri funkcionárskych povinnostiach sa venoval aj malým futbalistom od prípravky až po dorast. Viedol aj naše A-čko, rukami mu prešli viaceré generácie našich hráčov. Pozície šéfa FK Vajnory sa vzdal koncom roka 2015, v priebehu sezóny, v ktorej naši seniori vybojovali historický postup do III. ligy. Nasledujúcich viac ako 5 rokov ešte pôsobil pri mládeži. V aktuálnom ročníku pracoval s mladším dorastom v kategórii U17. Pre vajnorský klub urobil enormné kvantum práce a jeho prínos bol obrovský. Za všetky tie roky, obetovaný čas a úsilie mu právom patrí obrovské poďakovanie. Vďaka, Robo!

Richard Fekete