Boh potrebuje našu spoluprácu

Od: Stanislav Bachleda
December 8, 2021
Boh potrebuje našu spoluprácu

Predvianočný rozhovor s vajnorským duchovným otcom Jozefom Kováčikom

V súčasnosti pôsobíte ako farár vo Vajnoroch... aká je Vaša duchovná príprava na prvé Vianoce?

  • Náš rozhovor robíme v čase lockdownu. Takže, ak by som mal byť stručný - neistota. Nevieme, ako bude vyzerať najbližšie obdobie, ako umožniť ľuďom, aby sa dobre pripravili na Vianoce aj duchovne. Mali sme určité plány ako pekne naplniť týždne Adventu rôznymi aktivitami, ale všetko zlyhalo. Na druhej strane to umožňuje veci nanovo a hlbšie premyslieť. Prvá paralela mi napadá z Betlehema. Panna Mária a svätý Jozef asi tiež mali isté predstavy, keď sa vybrali na sčítanie ľudu. A žiadny žid to nerobil dobrovoľne a s nadšením. Boli jednoducho prinútení tými, ktorí im vládli. Rimanmi. Pre židov totiž platil striktný zákaz sčítania. Vychádzalo to z múdrej Božej pedagogiky - aby neprepadli sebaistote, že úspech stojí na rastúcom počte obyvateľov kráľovstva, a nie na dobrom vzťahu s Bohom. Takže aj ja vnímam obmedzenia, ktoré nás zaiste nenapĺňajú radosťou, ako súčasť Božej pedagogiky. On má svoje cesty, ktoré možno na prvý pohľad nevidíme. My, kresťania, veríme, že Boh dokáže aj z toho najväčšieho zla, ktorého On nie je pôvodcom, vyťažiť dobro. Takže moja príprava na Vianoce vychádza z dôvery v Boha. Ani keď nám nie je dopriate robiť to, čo by sme si želali a potrebovali, neznamená to, že Boh nás opustil.

Čo pripravujete pre svojich farníkov?

  • Máme niekoľko variantov ako prežiť Vianoce. Veríme, že nám bude dopriate pripraviť sa na ne aj duchovne, v sobotu 18. decembra dobrou svätou spoveďou za účasti viacerých kňazov. Bude to umožnené? V tejto chvíli neviem. Spravíme však všetko, aby sme to v rámci dodržania opatrení mohli zrealizovať akoukoľvek formou, hoci aj vonku okolo kostola. Ak bude povolené verejné slávenie bohoslužieb, budeme ich nastavovať tak, aby mohlo prísť čo najviac ľudí. Všetko však bude závisieť od toho, kto sa na nich bude môcť zúčastniť. V každom prípade však nik, kto bude chcieť, nezostane bez sviatostí. Celý Advent sa venujeme individuálnej pastoračnej starostlivosti, ktorá umožňuje prijímať sviatosti. Ľudia majú možnosť sa po dohode vyspovedať aj prijať sväté prijímanie. Študujeme problematiku online prenosov, i keď je pravda, že prenosov svätých omší a iných duchovných aktivít máme vďaka TV LUX, Rádiu Lumen a Rádiu Mária dostatok, takže to nie je úplne najpálčivejšia téma. Veríme, že skautom sa podarí aj do našej farnosti priniesť tradičné Betlehemské svetlo, ktoré by symbolicky prinieslo svetlo nádeje do tmy, ktorú môžu niektorí ľudia prežívať. Nezabúdame ani na našich starkých a chorých, ak to situácia dovolí, rád by som ich navštívil so sviatosťami. Robíme a plánujeme teda v rámci toho, čo prežíva celá spoločnosť. Nie je to jednoduché, no pre spoločné dobro je potrebné prijať aj isté obmedzenia. Vždy je však dôležité, aby boli kladené rozumne a v nevyhnutných prípadoch. A okrem toho je tu aj naša zodpovednosť. Niekedy len krútim hlavou nad tým, ako sa niektorí ľudia dokážu postaviť proti odporúčaniam a prosbám odborníkov, ale aj biskupov či samotného Svätého Otca. Všetko budeme musieť znova premyslieť a upratať v sebe. Inak hrozí, že sa ocitneme na pokraji vzniku nových siekt, ktoré nemusia mať iba náboženský základ. S trochou zveličenia hovorím, že „vďaka“ tomuto všetkému viem lepšie pochopiť psychologické pozadie vzniku siekt v minulosti, keď rozum vypne a človek sa stáva slabým a manipulovateľným. Kiež by nám aj v tomto pomohlo tajomstvo narodenia nášho Spasiteľa, ktorý nás prišiel vyslobodiť a nie zotročiť.

Aké duchovné posolstvo by ste venovali Vajnorákom k narodeniu nášho Pána?

  • Prajem a vyprosujem všetkým pokoj srdca. Lebo iba zo skutočne pokojného srdca môžu vychádzať dobré rozhodnutia, ktoré sú namierené na večnosť.

A Vaše želanie do nového roku?

  • Želanie? Je to skôr túžba. Aby sme neprepadali beznádeji. Vianoce sú časom svedectva o tom, že Boh napriek všetkému, čo človek napáchal, na človeka nezabudol. Ponúka nám veľa. Ale potrebuje našu spoluprácu. On nie je diktátor, ale Spasiteľ.

Stanislav Bachleda