Čo na to starosta ?

Čo na to starosta ?

Minulý rok sme vo Vajnoroch nemali ľadovú plochu, nekonal sa ani hokejový ľadový pohár a chýbal aj karneval na ľade. Bude tento rok iný?

Je to naozaj tak, ľadovej ploche uplynulé obdobie veľmi neprialo. Najskôr nám nebolo naklonené počasie, aj z toho dôvodu bolo na Slovensku sprevádzkovaných málo vonkajších ľadových plôch, a navyše nám plány skrížila pandémia. Opatrenia neumožňovali prevádzkovať športoviská a priestor ľadovej plochy sa premenil na testovacie odberné miesto. Mrzí ma to aj preto, že vajnorská ľadová plocha sa už stala tradíciou a obľúbili si ju nielen vajnorské deti či rekreační hokejisti, ale aj ľudia zo širokého okolia. Dúfam, že tento rok si ju budú všetci môcť užiť trochu viac. Kolegovia z hospodárskej správy začali s jej prípravou a údržbou už na začiatku novembra a môžem prisľúbiť, že urobíme všetko preto, aby sme ľadovú plochu tento rok otvorili. Bude to, samozrejme, závisieť aj od aktuálnych protipandemických opatrení, ktoré musíme rešpektovať

Vajnory si hovoria “dedina v meste”, ale sú plné vizuálneho smogu. Je to správne?

Uvedomujeme si to a viacero podnetov sme dostali aj od našich občanov. V poslednej dobe sa nám tu rozmohli rôzne vonkajšie reklamy, ktoré ku kráse Vajnor určite neprispievajú. Požiadal som preto svojich kolegov na miestnom úrade, aby sa na túto záležitosť pozreli pozornejšie a prijali opatrenia na odstránenie vizuálneho smogu. Zistili sme, že množstvo reklám je umiestnených nelegálne, bez povolenia, niektoré z nich boli odstránené už v decembri a budeme v tom pokračovať aj naďalej.

Ako s odstupom času hodnotíte službu zdieľaných bicyklov, ktorú ste vo Vajnoroch zaviedli, splnila podľa Vás očakávania?

Služba Antikbike v našej mestskej časti funguje už skoro dva roky a zdá sa, že si tu našla svojich verných zákazníkov. Túto sezónu bola služba využívaná ešte častejšie ako v úvodnom roku a ľudia si na pridanú hodnotu zdieľaných bicyklov začínajú zvykať. Na začiatku sa vyskytovali obavy, či neovplyvní rozpočet mestskej časti. Dokonca niektorí namietali, že vzhľadom na to, že niektoré drobné opravy by sme mali realizovať v našej réžii, sú dohodnuté podmienky pre našu mestskú časť nevýhodné. Obavy sa nepotvrdili, zásahy sú minimálne, a dokonca tento rok sme sa dohodli na centrálnom spravovaní a servise bicyklov s našou susednou mestskou časťou Rača, ktorá službu tiež zaviedla. To viedlo k maximálnej efektivite pri správe a minimalizovaní nákladov na drobné opravy a doplnkovú správu služby. Počas tejto sezóny boli dva bicykle úplne zničené, no podľa zmluvy väčšie opravy kompletne preberá na seba prevádzkovateľ, čo platilo aj v uvedených prípadoch. S odstupom času sa zavedenie služby ukázalo ako správny krok a som rád, že forma zdieľaných bicyklov funguje aj u nás vo Vajnoroch a naši obyvatelia majú možnosť využívať tento spôsob prepravy.