Prvý streetart vo Vajnoroch

Od: Tomáš Hajdušek
March 4, 2021
Prvý streetart vo Vajnoroch

Rok 2020 bol predovšetkým v znamení opatrení súvisiacich s koronou. Okrem školstva a gastro sektoru to bola práve kultúra, ktorá trpela najviac.

Vo Vajnoroch sa každoročne tešíme na tradičné Dožinky, ktoré sme, bohužiaľ, minulý rok museli vynechať. Ozdobou každých dožiniek býva dožinkový veniec. Ako malú náplasť za neuskutočnené dožinky sme sa rozhodli aj vďaka podpore Bratislavské samosprávneho kraja tento tradičný veniec zvečniť na interaktívnom múriku na Jurskej ceste.

Samotný múrik je interaktívny nielen preto, že odkazuje na tradície mestskej časti Bratislava–Vajnory, ale svojím nápisom taktiež víta všetkých, ktorí do Vajnor prichádzajú - či už prídu od Svätého Jura alebo
zo čoraz viac populárnej cyklotrasy Jurava. Interaktívny je aj preto, že nabáda návštevníkov, aby sa s vencom odfotili. Možnosťou zvečniť sa na pamiatku s dožinkovým vencom sme sa inšpirovali v Modre, kde majú podobný „veniec“, tzv. korunu z hrozna, ktorá je veľmi obľúbená najmä u návštevníkov modranského vinobrania.

Zhotoviteľom maľby je známy lokálny umelec Dominik Trusina, ktorý kreslil aj vyššie spomínaný streetart v Modre. Mnohí ste mohli Dominika zazrieť pri múriku počas prechádzok a isto ste si všimli, že aj napriek zimnému počasiu boli jeho ťahy štetcom presné a výsledný efekt nevôľa počasia neovplyvnila. Neodradilo ho ani poškodenie múrika, ku ktorému došlo v decembri, kedy ho akýsi kvázi umelec menom Danzer posprejoval. Múrik bude opravený a následne zabezpečíme aj antigrafi ty náter. Dúfame, že mnohých poteší a my sa už teraz tešíme na vaše fotky s dožinkovým vencom.

Text: Tomáš Hajdušek
Snímky: Martin Bača