Život FK Vajnory

Od: Richard Fekete
March 4, 2021
Život FK Vajnory

Podobne ako v iných kluboch, ani v našom sa netrénuje. Od začiatku tohto roka sa deti mohli zdokonaľovať iba v domácich podmienkach. Veríme, že všetky sa k futbalu vrátia a tento výpadok rýchlo dobehnú.

Prvé mesiace roka znamenajú tradične nové grantové výzvy. Zapojili sme sa do troch. Ten najväčší sa týka našej tribúny, ktorú by sme po rokoch chceli zrenovovať. Ak máte záujem, môžete poukázaním dvoch percent z daní pomôcťaj Vy. Vyvíjame i aktivitu, ktorá zďaleka prerastá hranice obce. FK Vajnory sa pridal k iniciatíve za zrušenie tabuliek v mládežníckych kategóriách až do 13 rokov. Vo futbalovom hnutí sa táto zmena prehodnocuje už dlho. Aký je Váš názor? Tú sú fakty hovoriace za…

CHCEME ZRUŠENIE TABULIEK V MLÁDEŽNÍCKYCH SÚŤAŽIACH

V pozícii absolventa FTVŠ UK, trénera či neskôr predsedu FK Vajnory som absolvoval viacero seminárov a prednášok o tom, ako treba s deťmi komunikovať, ako ich viesť k tomu, aby boli šťastnejšie. Všetci odborníci z radov psychológov či mentálnych trénerov sa zhodujú v tom, že honba za výsledkami a umiestnením v tabuľke má na vývoj detí neblahý vplyv. Potvrdil to aj seminár, ktorý náš klub zorganizoval pre rodičov ešte v roku 2017, i ten aktuálny, ktorý sme kvôli opatreniam ponúkli všetkým prostredníctvom videorozhovoru, tri časti diskusie s Adamom Truhlářom nájdete na našej stránke a facebooku. Takže prečo zrušiť tabuľky?

DETI

Tie, ktorých sa to najviac týka, tabuľky samy nevyhľadávajú. Ak by im o nich rodičia a tréneri nepovedali, ani by nevedeli, čo to je. Presne ako pri iných životných situáciách a skúsenostiach. Deti vstupujú prvýkrát na ihrisko len so svojou zakódovanou láskou k hraniu sa. A to im úplne stačí.

SCHOPNOSŤ PREHRAŤ

Deti by sme mali v prvom rade učiť ako prehrať. Prehra je možnosťou naučiť sa niečo, byť motivovaný k zlepšeniu. Ak ale samozrejme neprichádza k ubíjaniu prostredníctvom tabuliek, ktoré robia z prehry niečo neprijateľné.

ROZDIELNY VÝVOJ

Výsledky a tabuľky odrádzajú od športu hlavne tie deti, ktoré sú v aktuálnom čase na nižšej úrovni. No dozrievaním, fyzickým vývinom a hlavne správnym prístupom trénerov a rodičov sa môžu ich schopnosti veľmi rýchlo znásobovať.

VNÚTORNÁ MOTIVÁCIA

Viac ako 130 štúdií vypovedá o tom, že vonkajšia motivácia (rodičia, tabuľky, odmeny) je pre deti škodlivá. Krátkodobo sme schopní docieliť väčší výkon, ale dlhodobo tieto motivačné faktory nefungujú. Ak máme nejakú činnosť radi, prísun vonkajších odmien tento vzťah neprehlbuje, práve naopak – ničí.

BUDOVANIE SEBAVEDOMIA

V našej spoločnosti a tiež vo futbale chýba sebavedomie a kreativita. Musíme deťom dožičiť robenie chýb. Kto ich robí, učí sa rýchlejšie. Pod hrozbou zlého výsledku a poklesu v tabuľke sa však mladí hráči boja riskovať a vymýšľať nové riešenia. Ale na ihrisku sa má dieťa hrať, nie strachovať.

PREHNANÉ OČAKÁVANIA

Tabuľka podporuje hodnotenie výkonu dieťaťa, v očiach rodiča či trénera, iba cez výsledok. Celý tento proces je deformovaný a subjektívny kvôli očakávaniam, ktoré si dospelí vytvoria už pred zápasom prostredníctvom tabuliek. Objektívne kritériá ustupujú do úzadia.

ATMOSFÉRA NA ZÁPASOCH

Tlak na výsledok enormným spôsobom znehodnocuje futbalové prostredie. Nervozita z tribún od rodičov a z lavičky od trénera sa rýchlo prenáša na deti, ktoré veľmi citlivo vnímajú každý náznak agresivity a hnevu. V mnohých prípadoch ho ani nechápu a začnú si budovať v hlave bloky.

HROZBA VYHORENIA

Permanentný tlak vonkajšieho prostredia na čo najlepšie výsledky (v škole, v športe, v iných oblastiach) logicky ústi do vyhorenia. U dospelých a samozrejme aj u detí. Bez tabuliek vytvoríme deťom na ihrisku únikovú zónu. Miesto, kde sa budú cítiť dobre a bezpečne, bez extrémneho stresu. Na zelenom trávniku im môžeme ponúknuť uvoľnenosť, šťastie, radosť, samostatnosť,tvorivosť, vnútornú slobodu. 

VÝCHOVA OSOBNOSTÍ

Ak sa nám podarí nastaviť detskú myseľ na rast, budú psychicky odolnejšie, vytrvalejšie pri prekonávaní prekážok a ťažkostí. Ich sebadôvera bude stabilnejšia, motivácia silnejšia, lepšie zvládnu emócie, prehry i neúspechy. Aj v bežnom živote. Pri športe prežijú viac radosti a zábavy. Ak to chceme docieliť, musíme klásť pri výchove detí dôraz hlavne na proces zlepšovania sa. Bez tabuliek.

TRÉNERI

Každý tréner, ktorý bude namiesto tabuľky a výsledkov v zápasoch sledovať napredovanie detí, bude šťastnejší a pokojnejší. Sám v sebe si ľahšie vytvorí pozitívnu atmosféru bez stresu a dokáže ju jednoduchšie preniesť aj na svojich zverencov. Bude sa vedieť lepšie motivovať k úžasnej práci s malými nádejami, bude tvorivejší a v deťoch uvidí to najlepšie.

POTREBY NÁŠHO FUTBALU

Slovensko potrebuje aj ďalšie generácie trénerov, funkcionárov, rozhodcov a samozrejme aj rodičov, ktorí dajú svoje deti znova na futbal s radosťou. Ak nezmeníme postoj, budeme mať problémy na všetkých frontoch, pretože základňa sa radikálne zmenší.

SKÚSENOSTI V ZAHRANIČÍ

Stačí sa pozrieť do Belgicka. Podobne veľká európska krajina ako Slovensko nemá tabuľky do U13. Zväz zmenil celkovú fi lozofi u a vniesol ju aj do klubov. Výsledkom spoločnej cesty futbalovej obce je, že seniorská reprezentácia je už od roku 2019 nepretržite na prvom mieste rebríčka FIFA(Medzinárodná  futbalová federácia).

AKTUÁLNA PRAX

Až 92 percent detí končí so športom do dovŕšenia 18 – teho roku života. Tretina z tohto množstva dokonca s nechuťou na šport úplne zanevrie a už sa k nemu nevráti. Roky zaužívaný systém teda zjavne nefunguje.

VPLYV POČÍTAČOV

Deti hľadajú v počítačových hrách v prvom rade slobodu a voľnosť. Ak im ju ponúkneme pri tréningu a zápasoch, budú od monitorov odchádzať na čerstvý vzduch častejšie a s väčšou radosťou.

KORONAVÍRUS

Dlhá pauza môže rozdiely medzi deťmi a družstvami drasticky zväčšiť, čo by mohlo vyústiť do ich masívneho odchodu z futbalových klubov pre frustráciu z vysokých prehier. Zároveň nikto nevie, koľko sa ich vlastne k športu vráti.

Text: Richard Fekete
Snímky: Richard Fekete