Zelené projekty

Od: D. Lapšanský
May 10, 2021
Zelené projekty

Ani tento rok mestská časť nezabúda na rozvoj zelene. Už v týchto dňoch môžeme sledovať, ako sa v kruhovom objazde pri Starom letisku prebúdzajú trvalky. Nedávno sem boli osadené aj drevené sudy s vajnorským ornamentom, o ktorý sa postarala pani Kristína Rožnovcová. Sudy boli opatrené ochranným náterom a šikovní amestnanci hospodárskej správy vyrobili drevený podstavec, ktorý  ch zabezpečí proti pohybu či krádeži. Je už len otázkou niekoľkých dní až týždňov, kedy sa vo väčšej miere ukážu aj kvety a vínna réva. Tou odkazujeme na vinohradnícku tradíciu Vajnor, ktorá by mala byť naďalej uchovávaná a rozvíjaná.

Pri križovatke Rybničnej a Dorasteneckej ulice pokračujeme v projekte letničkových záhonov z priameho výsevu. S potešením môžem konštatovať, že minuloročné letničky sa samy vysemenili a vyklíčili, takže nástup kvitnutia bude omnoho skôr ako pri prvom výseve. Aby stredový ostrov vyzeral usporiadanejšie, vysiali sme po obvode kruhu trávnik, ktorý sa bude pravidelne kosiť. Som si vedomý veľkej polarity názorov na tento typ výsadieb, no skúsme sa na to zahľadieť aj inou ako úhľadnou a puntičkárskou optikou. Dajme šancu prírodným typom záhonov s nízkou potrebou údržby a vysokou ekologickou hodnotou. Túto sezónu budeme skúšať nový a výraznejší typ osiva. Po skončení vegetácie tak budete môcť aj vy zhodnotiť, ktorá zmes sa vám páči viac.

Počas zimy pokračovala aj výsadba stromov v uličných stromoradiach a na Vajnorských jazerách, kde bolo vysadených päť vŕb a jedna jelša. Pracovníci hospodárskej správy budú zabezpečovať pravidelnú zálievku, k čomu pomôžu aj zakúpené zavlažovacie vaky. Stromy však uvítajú každý prídel vody navyše, preto môže každý priložiť ruku k dielu a občas stromom dopriať za vedro vody. Zároveň by som chcel občanov poprosiť a upozorniť, aby svojvoľne nesadili stromčeky ani kríky do prázdnych výsadbových mís, ktoré boli v zime upravené a pripravené na výsadbu. I keď neboli nové stromy vysadené do každej upravenej misy, určite sa s výsadbou počíta najbližšiu jeseň. Vysadené stromy musia spĺňať viaceré požiadavky, ako napr. druhová skladba, minimálna výška nasadenia koruny, minimálny obvod kmeňa a pod. Častokrát sa stretávame s nevhodne zvolenými sadenicami, ktoré následne prekážajú chodcom alebo doprave.

Text: D. Lapšanský, krajinný architekt
Snímky: Martin Bača