Bohatá činnosť Vajnorského vinohradníckeho spolku

Od: Milan Kodnár
October 7, 2021
Bohatá činnosť Vajnorského vinohradníckeho spolku

Letné mesiace i napriek vysokým teplotám boli bohaté na akcie a činnosti nášho Vajnorského vinohradníckeho spolku.

Spolu so 105 ďalšími lokáciami po celom Slovensku sa Vajnorský vinohradnícky spolok v dňoch 25. – 26. 6. zúčastnil Víkendu otvorených parkov a záhrad.

V komunitnom vinohrade Široké čakala na návštevníkov a návštevníčky pútavá komentovaná prehliadka vinohradníckej minulosti Bratislavy a Vajnor. Priamo vo vinici bola nainštalovaná výstava autentických čiernobielych fotografi í vinohradníkov a vinohradníčok pri prácach vo vajnorských vinohradoch. Pre záujemcov sme prvýkrát predstavili aj pripravovaný vinohradnícky chodník, ktorý začína pri vinohrade Široké a končí na vyhliadke vo vinici Paure. Smädní a hladní návštevníci sa mohli počas celého víkendu občerstviť lokálnym vínom a špecialitami. Okrem záujemcov z Bratislavy prišli aj naši dobrí priatelia z Vajnorského okrášľovacieho spolku, ktorí svojím spevom navodili dobrú náladu. Atmosféru tohto podujatia si môžete pozrieť aj na fotkách na našom webe.

V sobotu 31. 7. 2021 sa uskutočnil pilotný ročník akcie Vína v Parku Pod lipami, kde sme ako Vajnorský vinohradnícky spolok – Via Vitis prezentovali vinárov z Vajnor a mohli ste „okoštovať“ ich produkciu:

  • FRANKOVKA, Martin Fekete
  • VELTLÍN, Božo Zeman
  • RYŇÁK, Božo Zeman
  • VLAŠÁ, Dušan Sabol
  • WEINERN, domáci sekt zo zmesi vín, Norbert Surányi

Vínu, ktoré vám chutilo najviac, môžete odovzdať svoj hlas v ankete na našej webstránke: https://www.viavitis.sk/ankety Mohli ste si pozrieť aj výber starých fotografi í s nosnou témou vinohradníctva a viníc vo Vajnoroch (za spoluprácu ďakujeme Jánovi Jurkovičovi). Navyše zásluhou Martina Feketeho sme našu prezentáciu obohatili aj o historické vinohradnícke náradie, s ktorým sa kedysi vo vajnorských viniciach pracovalo. Aj vďaka tomu ste mali možnosť dozvedieť sa viac o vinárstve, ktoré k Vajnorom neodmysliteľne patrí. Ďakujem Vám všetkým, ktorí ste prišli a pomohli nám vytvoriť príjemnú atmosféru pri pohári vína. Verím, že akcia sa Vám páčila a budeme v nej pokračovať aj naďalej.

P.S. Poteší nás, ak nám napíšete svoje podnety a návrhy do ďalších ročníkov: viavitisvajnory@gmail.com. Uvítame medzi sebou aj ďalších vajnorských vinárov, aby sme mohli širokej verejnosti odprezentovať aj ich vína. Ak máte na povale či v pivnici staré vinohradnícke náradie, radi ho zaradíme do plánovaného vinohradníckeho múzea vo Vajnoroch.

Milan Kodnár