Čo na to starosta?

Od: M. Vlček
October 7, 2021
Čo na to starosta?

› Dlhodobo registrujem poškodený mobiliár, predovšetkým drevené časti. Všimol som si, že v minulom roku sa niektoré lavičky natierali, no myslím si, že to nestačí.

Máte úplnú pravdu, mobiliár, ktorý máme, má už to najlepšie za sebou. Preto sme sa rozhodli tento rok pristúpiť k príprave komplexnej výmeny drevených častí väčšiny lavičiek. Veľkou výhodou je, že máme veľmi šikovných kolegov na hospodárskej správe a v čase,keď nie je možné pracovať vonku, pripravujú 3m3 dreva, ktoré využijeme na výmenu drevených častí. Samotná montáž prebehne v jarných mesiacoch. Taktiež v spolupráci s magistrátom hlavného mesta pripravujeme osadenie nových tzv. bratislavských lavičiek.

› V minulosti sa spomínal zámer vybudovať na železnici integrované parkovisko. Je to ešte stále aktuálne?

Áno, zámer je stále aktuálny a intenzívne na ňom pracujeme. Vytipovaný pozemok sa nám podarilo získať od Železníc Slovenskej republiky (ďalej ŽSR) do zmluvného nájmu. Keďže je v tesnej blízkosti železničnej trate, konanie na získanie stavebného povolenia je časovo náročnejšie aj s ohľadom na nutnosť zohľadnenia a vytýčenia všetkých inžinierskych sietí a infraštruktúry. V uplynulom mesiaci ŽSR vykonávali posledné zamerania. Financovanie plánujeme realizovať prostredníctvom IROP (Integrovaný regionálny operačný program). Dôvodom investičného zámeru integrovaného parkoviska je naša snaha viac sprístupniť všetkým obyvateľom Vajnor železničnú dopravu a uľahčiť možnosť cestovania.

› Videla som, že sa vo Vajnoroch menili niektoré staré retardéry za nové. Budete v tom pokračovať aj na iných uliciach?

Výmena je dôsledkom opakovaných podnetov na ich zmenu, ktorá súvisela s tým, že starší typ retardérov bol hlučnejší, čo prekážalo a rušilo predovšetkým v nočných hodinách. Nahradili sme ich spomaľovacími vankúšmi, ktoré sú rovnako účinné, ale tichšie. Zároveň je tento typ spomaľovačov vhodnejší aj pre cyklistov.

V prípade otázok kontaktujte:
starosta@vajnory.sk

Starosta MČ Vajnory M. Vlček