Vinohradnícky spolok Vajnory – pripravujeme sa na prvú oberačku

Od: Ing. Juraj Ondruška, PhD.
October 7, 2021
Vinohradnícky spolok Vajnory – pripravujeme sa na prvú oberačku

Milí Vajnoráci,
vo Vajnorských novinkách (číslo 3-4/2021) sme Vás informovali o založení nášho Vinohradníckeho spolku Vajnory v novembri minulého roku. Naším poslaním je nadviazať na stáročnú tradíciu vinohradníctva vo Vajnoroch, ktorá posledné desaťročia začala upadať. Po zvládnutí komplexných aktivít okolo vajnorských viníc a prác v obhospodarovaných vinohradoch, ako napríklad oprava stĺpikov, doplnenie a šponovanie drôtov, rez a viazanie viniča, kosenie buriny a likvidácia náletových drevín, zelené práce a niekoľko ošetrení viniča príslušnými postrekmi, nás čaká vyvrcholenie sezóny – oberačka, lisovanie a následná starostlivosť o mušt a víno. Ak máte prebytočné demižóny či iný nevyužitý materiál, smelo nám ich ponúknite, určite ich vieme využiť na dobrú vec!

Čo sa nám podarilo počas krátkej činnosti spolku? Primárne sme sa zamerali na záchranu čo najväčšej časti zanedbaných viníc vo vajnorskom chotári. Stručne to dokumentuje priložená mapa.

Červená značka VSV znamená, že na týchto honoch sa začali vďaka nám obrábať opustené vinice. A to jednak prostredníctvom zabezpečenia zmluvy medzi majiteľmi a novými nájomníkmi, ako aj obrábaním viníc vlastnými silami a s pomocou dobrovoľníkov. Modré logo VSV znamená, že tieto vinice majitelia chcú zachrániť a sú ochotní ich dať do prenájmu novému hospodárovi, ale zatiaľ nie sú vinice v ponuke z dôvodu potreby sceľovania či problémového umiestnenia parciel. Vinohrady označené žltým písmom VSV je možné si aktuálne zobrať do prenájmu za symbolickú cenu, pričom náš spolok rád záujemcom poradí a podporí aj začínajúcich vinohradníkov. Celkovo sa na základe našich aktivít zatiaľ obnovila vinohradnícka činnosť na viac ako 15 hektároch viníc. Najväčšou vinicou v procese revitalizácie je lokalita Pod prešovňou, známa aj ako Olšie. Je to vinica priamo pri vstupe do vajnorských vinohradov, na ktorej rastie jelša prihlásená do súťaže o strom roka. Rozloha tejto vinice, ktorú PD Vajnory vrátilo do užívania vajnorskému pozemkovému spoločenstvu (Urbár Vajnory), je takmer 8 hektárov.

S podporou vajnorského Urbáru sme pre túto vinicu našli nového vinohradníka – známeho račanského vinára Miloša Maťuša, ktorý sa podujal na obrábanie tohto už pár rokov zanedbaného vinohradu. Takže najbližšie dva roky nebudú vykonané práce ocenené úrodou! O to viac si vážime, že sa pán Maťuš pustil do záchrany týchto starých koreňov a veríme, že ho vinohrad odmení unikátnym vínom zrodeným pod vajnorským Olším. Záchrana vinice Olšie je skutočne odvážny krok, čo potvrdzujú aj názory vinárov z okolia. Podľa slov niektorých z nich tento vinohrad bol už súci na vyklčovanie a novovýsadbu. Hrozno zo starých koreňov, ktoré za desaťročia prenikli hlboko do podložia, však vykazuje inú kvalitu a charakteristiku ako mladý novovysadený vinič. Navyše, nakoľko okolitá odvodňovacia infraštruktúra bola roky nečistená, je tento vinohrad podmočený.

Výkup viníc za účelom výstavby sa v krátkodobom horizonte nedá očakávať, pretože proces komasácie v našom chotári neprebehol a zatiaľ neevidujeme aktivity, ktoré by k tomu smerovali. Územný plán zatiaľ stále chráni naše kultúrne dedičstvo pred znehodnotením vinohradov výstavbou. O to dôležitejšia je vinohradnícka aktivita každého vinohradníka. Výnimkou je lokalita „Táborky“ v katastri Rače, kde vlastnia pozemky niektorí Vajnoráci. Tu je územný plán zmenený a na webovej stránke MÚ Rača sú zverejnené podklady naznačujúce vývoj tejto lokality.

Pri viniciach vo vajnorskom chotári sa dajú očakávať len špekulatívne pokusy lacno kúpiť vinicu od frustrovaných vlastníkov, ktorí si s ňou nevedia rady. To nepomôže nikomu! Ak je zabezpečené obhospodarovanie, vlastníci nebudú vystavení tlaku úradov pod rizikom pokút, tak ako tomu bolo v Pezinku. To by bola ďalšia voda na mlyn špekulantom s pozemkami.

V tejto súvislosti sa opätovne obraciame na majiteľov vinohradov, ktorí si netrúfajú svoje vinice obrábať, aby nás kontaktovali a nenechali svoje vinice chátrať. V tomto období je najlepšie vidieť, v akej kondícii sa vinice nachádzajú. Budúci rok by sme chceli sceľovať väčšie plochy, aby sa dala pri obrábaní lepšie využiť technika. Sledujeme tiež aktuálny vývoj legislatívy aj na podporu ekologického vinohradníctva. V júli sme sa zúčastnili pilotnej akcie „Vína v parku“. Zatiaľ sme neprezentovali svoje vlastné víno, ale propagovali sme našu činnosť pri stánku nášho v súčasnosti druhého najväčšieho vinohradníka vo Vajnoroch – vinára Miloša Maťuša z Rače, ktorému vďačíme za záchranu veľkého kusu opustených vinohradov.

Pri tejto príležitosti je potrebné konštatovať, že ľudia stále nemajú jasno v rozoznaní dvoch vajnorských spolkov. My nie sme ten spolok, čo obrába komunitnú vinicu Široké. My pôsobíme celoplošne, vďaka nám sa rozbehla stagnujúca obnova viníc v rámci celého chotára. Sme radi, že našou aktivitou prispievame k budovaniu povedomia o vinohradníctve vo Vajnoroch a aj miestny úrad po dlhých rokoch začal podnikať aktivity ako „Vína v parku“ na oživenie vinohradníckeho „folklóru“ vo Vajnoroch. V rámci budovania dobrých vzťahov a výmeny poznatkov s vinohradníkmi z okolia sme mali prednedávnom aj skutočne vzácnu návštevu. Naše pozvanie prijal pán Milan Pavelka, jeden z najúspešnejších vinárov a vinohradníkov v našom regióne. V neformálnom duchu sme si prešli celý vajnorský chotár od Rače až po Svätý Jur. Pri smutnom pohľade na zanedbané vinohrady sme sa zhodli, že Vajnory čaká pri ich záchrane ešte veľa práce. Veľmi si vážime vzácne rady a postrehy, ktoré nám pán Pavelka odovzdal. Okrem iného sme sa dozvedeli zopár špecifík našich vinohradov z hľadiska žulového podložia, ktoré je vraj európskym unikátom. Identifi kovali sme aj začínajúcu múčnatku na niektorých vinohradoch, ktorú bolo potrebné rýchlo sanovať. Pán Pavelka nám sľúbil pomoc v našej snahe záchrany vajnorských vinohradov a oceňuje aktivity VSV, čo je pre nás veľkým povzbudením. Tento skúsený vinohradník nám s ľahkosťou určil niektoré neznáme odrody vo viniciach. Dozvedeli sme sa, že v našom komunitnom vinohrade máme aj tradičnú vajnorskú odrodu Peseckú Leánku. Na ďalšej návšteve nám pán Pavelka prisľúbil aj ukážku jeho vinohradníckych zručností.

Záverom by sme touto cestou chceli poďakovať všetkým našim priaznivcom a dobrovoľníkom, bez ktorých by záchrana vajnorských vinohradov nebola možná. V tomto duchu – na zdravie!

Ing. Juraj Ondruška, PhD. Predseda správnej rady VSV – Vinohradnícky Spolok Vajnory